files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Víťazom prvej ligy Bardejov, Dukla aj tak s historickým maximom

Tak a je po sezóne. Treba povedať, že po parádnej sezóne. Hokejisti HK Dukla Michalovce v nej viackrát potešili svojich fanúšikov a postupom do finále prvej ligy dosiahli od svojho opätovného vstupu do prvej ligy historické maximum. Doteraz bolo najlepším výsledkom Dukly minulosezónne semifinále. Tentokrát k tomuto spravili zverenci trénerskej dvojice Miroslav Ihnačák - Peter Mihaľo akúsi nadstavbu, keď v semifinále prešli cez viacerými favorizovaný Prešov. Vo finále ich však čakal stabilizovaný Bardejov, posilnený aj o viacerých extraligistov. Na zdolanie tejto náročnej prekážky už michalovským hokejistom nezostávali sily a po prehre 0:4 na zápasy sa víťazom prvej ligy, tak ako minulý rok, stali hokejisti Bardejova. Jeho hráči boli vo všetkých štyroch zápasoch lepším tímom a tak získali zaslúžene zlaté medaily. Teraz budú mať šancu vyzvať v extraligovej baráži posledné mužstvo tohto ročníka MHC Mountfield Martin. V týchto súbojoch im už ale nepomôže dvojica Tomáš Petruška, Andrej Novotný, ktorí pôsobili v tíme HC Bemaco na striedavom štarte práve z Martina. Teraz už budú pôsobiť na druhej strane. Áno aj to umožňuje dnešná legislatíva Slovenského hokejového zväzu ...

Hosťom pomohol kontaktný gól

Po nešťastnej prehre 2:4 v treťom stretnutí, keď Dukla inkasovala dvakrát v posledných trinástich sekundách, začali michalovskí hokejisti štvrtý zápas ako z partesu. Po jedenástich minútach viedli po góloch Drotára a Fajčáka 2:0, a zdalo sa, že sa séria ešte bude sťahovať do Bardejova. „Jednoznačne sme chceli dnes vyhrať a vrátiť sériu ešte na ľad nášho súpera. Mali sme to dobre rozohraté, keď sme vyhrávali 2:0. Potom nás ale pribrzdil kontaktný gól súpera. Podľa mňa, keby skončila prvá tretina 2:0 pre nás, bolo by to o niečom inom,“ poznamenal michalovský útočník Jakub Linet. Po dvoch góloch michalovských hokejistov si zobral tréner Bardejova Anton Tomko oddychový čas, ktorý jeho zverencom pomohol. „Nastúpili sme do zápasu dosť nesústredení a súper nás zato potrestal. Vedeli sme však, že ešte ostáva do konca dosť minút a zápas môžeme zvrátiť. Tréner nás počas oddychového času nabádal k tomu, aby sme sa vrátili k našej hre. Boli sme trošku nesústredení, asi sme si mysleli, že sa to už vyhrá samo. Tréner nás tak musel prebrať,“ uviedol k začiatku stretnutia obranca HC Bemaco Alexander Valentín.

Skóre zápasu otvoril Martin Drotár ...

Tentokrát chýbalo dvanásť sekúnd

Práve tento kremenitý obranca bol strojcom vyrovnania, keď si presne dvanásť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času nakorčuľoval pred bránu domácich a vyrovnal na 5:5. Hostia tak úradovali opäť v poslednej minúte. V treťom zápase totiž misky váh na ich stranu naklonil trinásť sekúnd pred koncom gólom ďalší bek tímu Dominik Kramár. „Máme dosť natrénované, no asi nám aj tie posledné minúty prajú. Bolo to však vyústenie toho, čo sa dialo na ľade. Domáci po tom góle na 5:4 už nič nevytvorili, iba vyhadzovali puky. Hokej sa hrá až do konca a som veľmi rád, že sa to potvrdilo aj teraz,“ podotkol Valentín, ktorý vyrovnávajúcim gólom poslal stretnutie do predĺženia. V ňom mali viac z hry, podobne ako v celom stretnutí, hráči hostí. Tých presne 31 sekúnd pred koncom pridaného času zlatým gólom vykúpil Ondrej Gmitter. „To šťastie, čo sme mali možno počas celej sezóny, sa od nás vo finálových zápasoch úplne odklonilo. Proste všetky odrazené puky sa dostali na hokejky súperov. Čo už, sú aj také zápasy,“ povzdychol si Jakub Linet. Práve po jeho dvoch góloch sa Dukla dostala do hry, keď odchovanec žilinského hokeja vyrovnával na 3:3, ako aj 4:4. „Nič nám to však nebolo platné. Hostia totiž opäť v závere skórovali. Po takomto priebehu sa len ťažko hľadajú slová,“ zdôraznil Linet.

Hostia ale vždy vedeli nájsť gólovú odpoveď (ako tentoraz Ľubomír Sabol)

Gratulácia k víťazstvu

Michalovčania teda aj keď nehrali zle, opäť ťahali za kratší koniec a vo finálovej sérii prehrali 0:4 na zápasy. „Na úvod musím súperovi pogratulovať k víťazstvu v sérii a postupu do extraligovej baráže,“ začal svoje hodnotenie lodivod michalovského celku Miroslav Ihnačák. „Začali sme výborne, no zase sme po individuálnych chybách, ktoré nás prenasledujú celú sezónu, inkasovali. Neviem čím to je, možno aj tým, že v tíme máme mladých chlapcov, ktorí takéto zápasy hrajú po prvýkrát v kariére. Tak, ako včera, aj dnes, sme inkasovali v samom závere. Chlapcom však musím poďakovať za kvalitne odohratú sezónu,“ zdôraznil Ihnačák. Michalovčania tak v tejto sezóne získali tretie miesto po základnej časti a vybojovali si finále play-off, s čím vyslovil spokojnosť aj samotný tréner. „Samozrejme, že pred sezónou by sme takéto priečky brali,“ podotkol Ihnačák, podľa ktorého finálovú sériu rozhodlo aj to, že Bardejovčania hrali na štyri, zatiaľ čo Michalovce len na tri päťky. „Samozrejme, aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme vo finále hladko prehrali. Aj napriek tomu si myslím, že chlapci sú dobre trénovaní, no predsa len, v závere tie sily trošku chýbali. Bolo to už na nich veľa. Treba však povedať, že hostia boli trošku lepší. Mali aj dostatok šťastia, no to si veľakrát sadne aj k lepšiemu,“ dodal na záver úspešnej sezóny kormidelník HK Dukla. 

Veria si aj v baráži

Bardejovskí hokejisti teda rovnako ako v minulej sezóne získali primát v prvej lige. Hráči Bemaca po domácich zápasoch viedli 2:0 a sériu chceli ukončiť už na michalovskom ľade. To sa im aj podarilo. „My sme išli zápas po zápase. Veril som, že môžeme vyhrať v treťom, ako aj vo štvrtom stretnutí. Chceli sme proste ušetriť nejaké sily aj pred barážou,“ podotkol Alexander Valentín. A čo podľa neho rozhodlo? „Možno rozhodlo aj to, že Michalovčnia hrali na tri a my na štyri päťky. Zákonite im v závere chýbali sily, čo bolo vidno aj na ľade. Závery zápasov totiž patrili nám,“ podotkol Valentín. Ten verí, že jeho družstvo má šancu aj v extraligovej baráži proti Martinu. „Určite nie sme bez šance. Teraz si chceme trošku užiť víťazstvo v lige a potom hor sa na nášho súpera.“

Takto sa teší víťaz prvej ligy. V baráži však už Bardejov nastúpi bez niektorých nosných hráčov

Ešte raz a naposledy

Počas finálovej série sa písalo a hovorilo aj o tom, že Bardejov si pomáha extraligovými hráčmi z Martina či Košíc. Oči priaznivcom Dukly káralo hlavne to, že práve Martin bude súperom Bardejova v extraligovej baráži a hráči Petruška či Novotný tentoraz nastúpia proti nemu. Všetko to však je v súlade s pravidlami a smernicami SZĽH. „Riadiacim orgánom súťaže I. HL SR je Valné zhromaždenie klubov I. HL SR (zložené zo zástupcov klubov I. HL SR), ktoré môže stanoviť, alebo spresniť pred súťažou určité podmienky za ich súladu s predpismi a poriadkami SZĽH. Nakoľko v tomto súťažnom období nebolo do I. HL SR zaradené žiadne farmárske družstvo, VZ ZOK I. HL SR (tzn. samotní zástupcovia klubov) neprijalo pre I. HL SR špecifické obmedzenia. Prestupový termín bol stanovený do 31.1.2013, dokedy mali ktorékoľvek kluby možnosť zrealizovať hosťovania (na hosťovanie podľa čl. 10, príp. striedavý štart) alebo prestupy hráčov v súlade s príslušnými poriadkami a smernicami SZĽH, pričom tieto možnosti aj väčšina klubov I. HL SR využila (napr. podľa svojich možností aj všetci semifinalisti I. ligy),“ informoval nás Peter Dobiáš, ktorý má v Slovenskom hokejovom zväze na starosti styk s médiami a verejnosťou. Na našu druhú otázku, či sa tieto striedavé štarty budú v budúcnosti upravovať, sme už odpoveď nedostali.

Bardejov sa teda ničoho nedopustil, len využil platnú legislatívu, ktorá platila rovnako pre všetkých. „My sme sa chceli pred play-off posilniť o niekoľkých hráčov. To sa nám aj podarilo, keď sme získali na striedavý štart niekoľkých hráčov z Košíc, ako aj z Martina. Bolo to však ešte v decembri, keď sme ešte nemohli vedieť, že práve Martin bude našim súperom v baráži,“ poznamenal tréner Bardejova Anton Tomko. Pátrali sme teda, prečo podobnú možnosť, keď to umožňuje legislatíva, nevyužili aj Michalovčania. „My sme sa najskôr touto myšlienkou aj zaoberali, keď boli v hre viaceré kluby, no po dohode vo vedení sme sa rozhodli, že túto možnosť nevyužijeme. Chceli sme proste, aby si hráči, ktorí si vybojovali play-off, túto súťaž aj zahrali a nechceli sme nejaké zásahy do kabíny,“ odpovedal na našu priamu otázku športový riaditeľ HK Dukla Michalovce Peter Tirpák.

Teda ešte raz a naposledy. Víťaz prvej ligy angažovaním hráčov z extraligy nič neporušil a nie je to jeho vina, že ich súperom bude práve Martin. Keď týchto hráčov vybavovali, nemohli ešte vedieť, kto bude ich súperom v baráži a takisto nemohli vedieť, že do tej baráže pôjdu oni. Možnosť striedavého štartu využili nielen oni, ale aj Prešov, Detva, Senica či Liptovský Mikuláš. Bardejovčania teda len využili platnú legislatívu, s ktorou súhlasili všetky kluby. To, prečo legislatíva také niečo umožňuje, nie je ich starosť. To je maslo na hlave niekoho iného ...

Peter Brendza



Uverejnené: 11.03.2013 10:21:45 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.