files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

ZOS - kultúra všetkého druhu pod jednou strechou

Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach (ZOS) je osvetovým zariadením plniacim úlohy v oblasti regionálnej a miestnej kultúry v zmysle osvetového zákona. Súčasťou jeho organizačnej štruktúry je detašované pracovisko v Sobranciach a folklórny súbor Zemplín.


ZOS zabezpečuje všeobecnú kultúrno-výchovnú a záujmovo-umeleckú činnosť pre širokú kultúrnu verejnosť, pričom spolupracuje so samosprávami miesta, obcí, občianskymi združeniami a inými subjektmi. Stredisko má vlastné galérijné a výchovno-vzdelávacie priestory, ktoré využíva na  prezentáciu záujmovo-umeleckej činnosti, stretnutia klubov, na organizáciu  kurzov a tvorivých dielní. Mestám a obciam, ako aj kolektívom ZUČ poskytuje metodickú pomoc a zabezpečuje vzdelávacie aktivity. Pre všetky podujatia zabezpečuje propagačné materiály. Svoju činnosť vykonáva v 62 obciach okresu Michalovce a 47 obciach okresu Sobrance.

Rok 2010 je vyhlásený za Rok kresťanskej kultúry. V spolupráci s farskými úradmi budeme v hudobno-vzdelávacich programoch, koncertoch prezentovať osobnosti kresťanskej kultúry na Slovensku a priblížime vplyv kresťanstva na formovanie kultúry v európskom priestore.

Ťažiskové podujatia ZOS Michalovce:

Zemplínske slávnosti, Folklórny festival Zemplína, Podhoroďské folklórne slávnosti, Srdce ako dar - regionálna prehliadka ZUČ zdravotne postihnutých, Deň sv. Huberta, Tvorba – súťažná výstava prác neprofesionálnych výtvarníkov, Malé čierne perličky – regionálna súťaž pre rómske deti, Sakrálna výtvarná tvorba a krajské súťaže.

Folklórny súbor Zemplín

FS Zemplín je amatérske umelecké teleso. Jeho zriaďovateľom je Zemplínske osvetové stredisko. Počas svojej existencie vychoval osem generácií tanečníkov, hudobníkov, spevákov a choreografov. Je popredným archivárom, ale hlavne šíriteľom kultúrnych hodnôt v podobe tanečného, hudobného a speváckeho umenia čerpajúceho z tradícií našich predkov. Svoju činnosť zameriava na kultúrne dedičstvo zemplínskeho regiónu, časť jeho repertoáru tvoria tradičné tance, piesne a zvyky pochádzajúce  z ostatných slovenských regiónov. Dôležitou súčasťou jeho činnosti je aj výchova mladej generácie prostredníctvom dvoch detských umeleckých telies – Zemplínik a Zemplínček.

Galéria ZOS Michalovce

Súčasťou Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach je galéria, ktorá je priestorom na prezentáciu a konfrontáciu tvorby neprofesionálnych výtvarníkov, fotografov, ľudových tvorcov, ale aj žiakov michalovských základných, stredných i umeleckých škôl. Je to priestor, v ktorom sa usporadúvajú nielen súťaže, kolektívne a autorské výstavy, ale aj iné kultúrno-výchovné podujatia a koncerty.
                        Mgr. Eva Raffayová
                        riaditeľka ZOS Michalovce

Zemplínske osvetové stredisko ponúka aj tento týždeň možnosť nahliadnuť do umeleckej tvorby známych či menej známych umelcov. Minulý týždeň prebehla v priestoroch Galérie „medzinárodná“ výstava výtvarných prác. Na výstave prezentovali svoje umelecké schopnosti študenti a pedagógovia Zakarpatského umeleckého inštitútu.

Výstava s názvom Užhorodská paleta prezentovala prácu študentov a profesorov Zakarpatského umeleckého inštitútu z neďalekej Ukrajiny.  Na výstave mali návštevníci možnosť vidieť takmer tridsať obrazov, zobrazujúcich prevažne krajinu a prírodu. Začínajúci i skúsení autori pretavili svoju fantáziu a umelecké nadanie do obrazov prostredníctvom rôznych výtvarných techník. Výstava je dôkazom aktívnej spolupráce mesta Michalovce a Košického samosprávneho kraja s ukrajinskými susedmi.

Už tento týždeň, 22. februára, bude v ZOS slávnostne otvorená ďalšia výstava. Autormi diel budú dvaja umelci Ladislav Repický a Radoslav Repický. Výstava potrvá v priestoroch Galérie ZOS do 12. marca.


 



Uverejnené: 26.02.2010 08:07:20 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.