files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

"Mládež je veľmi dôležitá. Je treba sa jej venovať."

V Michalovciach pôsobí na tunajšom mestskom úrade už štvrtý rok.  Človek, ktorý stojí, za väčšinou zaujímavých projektov týkajúcich sa hlavne športovej činnosti. S Ivanom Pšenkom sme sa pozhovárali o jeho činnosti.


Ako  zhodnotíte aktivity, ktoré sú spojené s vašou funkciou na mestskom úrade v spojení so športovou činnosťou?

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v mesiaci október 2008 bol prijatý a schválený materiál Koncepcia rozvoja športu v meste Michalovce na roky 2008-2015. Avšak jednou z hlavných priorít v uvedenom materiáli je venovať pozornosť rozvoju športu na školách. Cieľom nášho snaženia je pritiahnuť našu mládež ešte vo väčšom počte na všetky naše dostupné športoviská a pôsobiť preventívne proti drogám a iným negatívnym formám v živote mladých ľudí.
Ide nám o dlhodobejšie zapájanie sa žiakov do súťaží a to formou žiackych líg, resp.žiackych turnajov O pohár primátora mesta. Na riadenie týchto súťaží bola vytvorená Koordinačná komisia mestských športových súťaží, zložená zo zástupcov základných a stredných škôl na spoločnom stretnutí s Okresnou radou. Popri súťažiach, ktoré už prebiehali, či už sa to týka basketbalu, malého futbalu a hádzanej, sme naše športové aktivity rozšírili o ďalšie športy. Pozornosť sme venovali vekovým kategóriám v 2.-4.ročníkoch základných škôl, kde sme vytvorili súťaže vo viacbojoch všestrannosti, plávaní a vybíjanej, teda v športoch, ktoré sú základom rozvoja všeobecných pohybových schopností a zručností detí. Na úrovni II.stupňa ZŠ bolo uskutočnených osem športových podujatí, z toho štyri mali turnajový charakter (IV.ročník turnaja v malom futbale pre 5.-6. a 7.-9. ročník ZŠ, florbalový turnaj mladších a starších žiakov) a štyri sa uskutočnili vo forme dlhodobých mestských líg (IV.ročník žiackej basketbalovej ligy, II.ročník žiackej stolnotenisovej ligy, I.ročník florbalovej ligy mladších a starších žiakov a I.ročník In-line ligy mladších a starších žiakov a žiačok. Koordinačná komisia mestských športových súťaží celkove prerozdelila 1 327,- €, ktoré boli jednotlivým školám poukázané účelovo na nákup športového vybavenia školy. Najviac získali ZŠ Okružná – 293,5O,- €,  ZŠ T.J.Moussona  – 221,50,- € a ZŠ Školská  – 218,50,- €.
Na úrovni stredných škôl sme uskutočnili štyri súťaže, z toho tri boli dlhodobého charakteru (II.ročník mestskej volejbalovej ligy chlapcov, II.ročník mestskej volejbalovej ligy dievčat a II.ročník mestskej nohejbalovej ligy chlapcov) a jedna súťaž – I.ročník v silovom štvorboji O najzdatnejšieho študenta, študentku SŠ,  mala jednorazový charakter. Prázdninové obdobie sme využili na organizovanie I.ročníka letnej prázdninovej futbalovej ligy žiakov a I.ročníka michalovského letného streetballu, ktorý sa konal v spolupráci s 1.BK Michalovce ako súčasť 40. ročníka Zemplínskeho jarmoku. Pre kategóriu dospelých sme zorganizovali II.ročník mestskej softtenisovej ligy mužov v kategórii do 50 a nad 50 rokov, I.ročník mestskej florbalovej ligy a I.ročník mestskej volejbalovej ligy zmiešaných družstiev. Mimo týchto súťaží bolo mesto v uplynulom roku organizátorom I.ročníka minimaratónu v aerobicu a prijali sme výzvu Asociácie športu pre všetkých, aby sme sa v rámci celoslovenskej akcie Dni športu 2009 zapojili do celoslovenskej plaveckej štafety miest Slovenska.
V samotnom meste máme už niekoľko rokov „silný“ Oblastný bežecký spolok. Mesto v spolupráci s ním a Atletickým klubom Michalovce je organizátorom významných tradičných atletických podujatí celoslovenského charakteru či už sa jednalo o XXV.ročník Podvihorlatského maratónu, IX.ročník Michalovského polmaratónu, IV.ročník IN-Line maratónu, II.ročník Hobby maratónu, XVII.ročník Michalovskej hodinovky, XVII.ročník behu o Štít mesta Michalovce. V spolupráci s klubmi dôchodcov mesta Michalovce sme sa podieľali na organizovaní I.ročníka mestskej športovej olympiády dôchodcov, ktorá sa stretla s veľkým ohlasom. Samozrejme nezabudli sme ani na reprezentantov našich klubov, ktorí sa výraznou mierou presadili v súťažiach v rámci kraja, Slovenska, ale i zahraničia. Podarilo sa nám na úrovni vedenia mesta zaviesť tradíciu vyhodnocovania najúspešnejších športovcov a športových kolektívov mesta v kategóriách žiactva, dorastu a dospelých a aspoň takouto morálnou formou sa poďakovať našim reprezentantom za ich výnimočné výkony a umiestnenia. Jedným z krokov zefektívnenia vzájomnej spolupráce medzi vedením mesta a jednotlivými športovými klubmi na území mesta je i činnosť novovytvorenej Rady športových klubov mesta.

Čo hodnotíte ako najväčší úspech (šport. podujatie a pod.) za minulý rok?

Potešila má tá skutočnosť, že nové aktivity, ktoré sme zorganizovali na úrovni mesta, našli priaznivú odozvu medzi športujúcimi a pevne verím, že sa stanú trvalou súčasťou kalendára mestských športových súťaží i v nasledujúcich rokoch. Potešujúca je i tá skutočnosť, že dlhodobo si držíme výborné postavenie na úrovni Slovenska v mládežníckych vekových kategóriách a to v atletike, jude, futbale, dievčenskej hádzanej, šachu a v posledných dvoch rokoch i v plávaní. Za všetko hovorí ten fakt, že na úrovni krajských súťaží sme v roku 2009 získali 158 medailových a na úrovni Slovenska 28 medailových umiestnení. Veď len medzi najúspešnejšími športovcami mesta za uplynulý rok sme mali 11  reprezentantov Slovenska, 4 majstrov Slovenska a najvyšších vrcholných športových podujatí, t. j. majstrovstiev Európy a majstrovstiev sveta sa zúčastnili štyria naši členovia. Výrazné úspechy sa dosiahli i v školskom športe, keď František Zrelák sa stal majstrom Slovenska v cezpoľnom behu, majstrami Slovenska sa stali v malom futbale Jednota Coop mladší žiaci ZŠ Okružná 17, v hádzanej staršie žiačky tej istej školy, žiaci a žiačky Gymnázia Pavla Horova vo veľkom futbale, resp. v hádzanej, že menovaná škola sa v rámci Slovenska stala Školou roka v oblasti športu. Na úrovni dospelých potešili výsledky Ivany Bujdošovej, Jozefa Brnčala, Ladislava Lechana, ale i víťazstvo našich žien v dlhodobej hádzanárskej súťaži WHIL. Preto by som využil i túto príležitosť a poďakoval sa nielen im, ale i rodičom, riaditeľom škôl, predsedom športových klubov, funkcionárom, sponzorom a ostatným subjektom, ktorí sa podieľali na výsledkoch, ktoré v uplynulom období dosiahli naši športovci.

Čo by ste radi realizovali v tomto roku?

Pre rok 2010 i naďalej počítame so systémom súťaží, ktoré sme na úrovni mesta zaviedli, t. j. s organizovaním súťaží a mestských športových líg pre všetky vekové kategórie. Celkove počítame s organizáciou 23 športových súťaží a ako ďalšiu novinku by sme chceli zaviesť dlhodobú súťaž detí materských škôl, ktorá by bola zameraná na všeobecnú pohybovú výkonnosť.

Ako sme postrehli , rozbehli ste veľa činností ohľadne mládežníckych športov na školách a pod. Aké máte odozvy, zo strany rodičov, škôl a pod.

Samozrejme, že všetko nové prináša so sebou svoje klady i zápory. Na zasadnutí Rady športových klubov sme sa i touto otázkou zaoberali a skonštatovali sme, že v súčasnom období tých aktivít pre žiakov je strašne veľa, či už sú to ďalšie vedomostné olympiády na školách, rôzna krúžková činnosť a pod. Ku všetkým týmto aktivitám je potrebné pristupovať veľmi citlivo, aby sa jednak nenarušil výchovno-vzdelávací proces na našich školách, ale na  strane druhej, aby sa jednotlivé aktivity stali pre žiaka, žiačku istým motivačným faktorom. Doposiaľ pri organizovaní týchto súťaží sme sa nestretli s negatívnou reakciou zo strany rodičov žiakov a popravdu povedané v dnešnom uponáhľanom svete, mnohokrát rodičia ani nestačia sledovať čo sa „deje“ s jeho deckom.

Pred nedávnom ste boli jedným z ľudí, ktorí sa podieľali na spoluorganizovaní zaujímavého podujatia Westton cup, ako to hodnotíte s odstupom času?

Futbalový turnaj Westton Cup patrí medzi významné športovo spoločenské podujatie na Slovensku a som rád, že práve jeho 15. ročník sa uskutočnil v našom meste. Myslím si, že uvedené podujatie mohlo byť pre Michalovčanov celkom atraktívnym podujatím i napriek náročnosti jeho organizovania. Každý prítomný si však v priebehu celého dňa mohol vybrať to „svoje“ , či už sa to týka športovej, resp. kultúrno spoločenskej stránky. Z môjho osobného pohľadu mi chýbalo záverečné vyhodnotenie najúspešnejších družstiev a jednotlivcov v samotnej Chemkostav Aréne pred prítomnými divákmi. Ale je to môj subjektívny pocit a je vecou hlavného organizátora, akou formou túto záverečnú časť tohto príťažlivého podujatia rieši.

Vy sám ste dlhoročným aktívnym športovcom, popri všetkým pracovných povinnostiach stíhate aj nejaký šport aktívne hrávať?

Tých pracovných povinnností je dosť a častokrát i na úkor osobného voľna. Ale v tejto oblasti sa pohybujem už vyše tridsať rokov a človek si to ani veľmi neuvedomuje a berie to ešte stále ako samozrejmosť. Pohyb mi je veľmi blízky a keď mi to situácia dovoľuje, snažím sa aspoň dvakrát v týždni rekreačne „hýbať“ s mojimi priateľmi či už v malom futbale, tenise a softtenise. Práve v tomto športe sme v uplynulom období boli zapojení do II.ročníka mestskej softtenisovej ligy mužov O pohár primátora mesta v kategórii nad 50 rokov, ktorú sme pod hlavičkou mestského úradu i vyhrali.

Mesto Michalovce, má veľké zastúpenie športových klubov v ligách (hokej, futbal, hádzaná, basketbal a pod.) Čím si to vysvetľujete?

Mesto Michalovce má už svoju dlhoročnú tradíciu mať v kolektívnych športoch najvyššie zastúpenie. Je to zrkadlom kvalitnej, systematickej práce v týchto kluboch, kvalitnej práce s mládežníckou základňou, odrazom kvalitnej práce trénerov, ale i širokého funkcionárskeho aktívu. Samozrejme k dosiahnutiu  týchto výsledkov je potrebné mať adekvátne vytvorené podmienky v rámci samotného tréningového procesu. Vedenie mesta v maximálnej miere vychádza rozvoju športu v ústrety, čo je zárukou ďalšieho skvalitňovania práce v jednotlivých športových kluboch.    (juke)



Uverejnené: 26.02.2010 09:48:07 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.