files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla v prvej lige (4.)

V sondovaní účinkovania hokejistov HK Dukla v prvej lige pokračujeme ich štvrtou sezónou po návrate do druhej najvyššej súťaže, sezónou 2011/2012. V nej Dukla po prvýkrát prekročila prach prvého kola play-off, keď sa dostala medzi štyri najlepšie celky prvej ligy. K tomuto umiestneniu však viedla tŕnistá cesta, ktorá najskôr ako úspešná nevyzerala. Poďme ale pekne po poriadku ...

Kľúčové zmeny vo vedení

Po doslova zachránenej sezóne 2010/2011 sa kľúčové zmeny udiali hneď pred začiatkom letnej prípravy. Vo funkcii riaditeľa totiž skončil Richard Mašlanka, ktorého post sa rozdelil medzi športového manažéra Petra Tirpáka a riaditeľa klubu Júliusa Kmeca. Prezident klubu Milan Mráz sa spolu s novým vedením rozhodol zmeniť aj realizačný tím. Novým lodivodom Dukly sa tak stal Miroslav Ihnačák a jeho asistentom zase Peter Mihaľo. Ihnačák bol teda už siedmym trénerom, ktorý viedol michalovských hokejistov od ich návratu do prvej ligy.

Milan Mráz (vľavo) opäť nastolil zmeny

Šechného návrat

Rozsiahlou rekonštrukciou prešiel aj michalovský káder. Jeho rady opustili viaceré opory z minulej sezóny (Marton, Regenda, M. Segľa, Stríž, Lezo, Opatovský ...), no z pohľadu príchodov išlo takisto o zvučné mená. Z Trebišova prišli dvaja z troch hráčov elitného útoku Ivan Králik - Juraj Pavličko (počas sezóny dres michalovskej Dukly obliekol aj posledný jeho člen Rastislav Gašpar), obranu vystužili Maroš Žemba či Daniel Hančák zo Spišskej Novej Vsi a po viac ako pätnástich rokoch sa do Michaloviec vrátil aj Miloš Palovčík. Najväčšou posilou sa ale stal útočník Richard Šechný, ktorý práve v Michalovciach naštartoval svoju bohatú hokejovú kariéru.

Po rozpačitej príprave prišiel vynikajúci úvod

Káder družstva sa ale skladal za pochodu. Prvoradou úlohou po odchode Róberta Martona bolo nájsť novú brankársku jednotku. To sa podarilo angažovaním Zdenka Kotvana, ktorý naposledy pôsobil v slovenskej reprezentácii do 20 rokov či v Skalici. V príprave na sezónu nastal veľký hráčsky prievan, a tak potom vyzerali aj výsledky. V jej závere však káder posilnili ďalší hráči, ktorí sa mali stať oporami družstva – Martin Slovák, Martin Drotár, Juraj Kadlubiak či slovenskí reprezentanti do 20 rokov Igor Halás a Peter Boltun. Aj to malo za dôsledok, že sa káder stabilizoval a do súťaže družstvo vstúpilo výborne, keď sa v prvých troch kolách hráči Dukly tešili z výhry a boli tak na prvom mieste tabuľky.

Miroslav Ihnačák vydržal na lavičke iba jedenásť kôl ...

Vytriezvenie a prvá trénerská zmena

Dukla naďalej zbierala body, keď vyhrávala hlavne na domácom ľade. V 7. kole prišlo tesné víťazstvo 1:0 s Trebišovom, ktoré zariadila nová posila zvučného mena – Jaroslav Kmiť. Už vtedy sa však začínalo určite vytriezvenie. Po následných dvoch domácich prehrách so Senicou (3:5) a Bardejovom (2:5) to vedenie klubu už nevydržalo a z postu hlavného trénera bol odvolaný Miroslav Ihnačák. Jeho nástupcom sa stal Branislav Okuliar, no ani jeho pôsobenie výrazne zlepšenie neprinieslo. Okuliar totiž z prvých šiestich zápasov zaznamenal iba jednu výhru a Dukla tak v tabuľke klesla na priečky zaručujúce tuhý boj o play-off. V závere základnej časti však prišlo zlepšenie a michalovskí hokejisti sa v tabuľke vyšvihli na piate miesto. To už v kádri Dukly nepôsobil nielen Jaroslav Kmiť, ktorý mal v zmluve klauzulu o uvoľnení pri lepšej ponuke, ale aj Richard Šechný. Ten sa zase rozhodol pre talianske dobrodružstvo. Na druhej strane káder vystužil už spomenutý najlepší center prvej ligy Rastislav Gašpar či veterán Igor Majeský.

... jeho nástupcom sa stal Branislav Okuliar ...

V závere roka druhá trénerská zmena

Základná časť prvej ligy sa skončila relatívne skoro – už začiatkom decembra. Dukla bola v tom čase na šiestom mieste a spoločne s najlepšími desiatimi tímami prvej ligy v pohode doplávala k brehom nadstavbovej časti. Aj v nej to však bolo z hľadiska výsledkov, ako na hojdačke. Michalovčania totiž doma body strácali, no na druhej strane sa im viac darilo na ľade súperov. Spokojnosť však s výsledkami určite nebola a všetko to vyvrcholilo vtedy, keď Dukla doma nestačila na Piešťany (0:2). Výsledky, ale hlavne katastrofálna hra tímu mali za dôsledok to, že na svojom poste skončil aj Okuliar. Táto zmena sa udiala v záverečných dňoch roka 2011.

... až Ján Vodila našiel recept na prebudenie mužstva

Vodila „privodil“ zmenu

Nový rok teda priniesol do Dukly aj nového trénera. Ním sa stal Ján Vodila, pred ktorým stála úloha zobudiť družstvo. Trénerovi naposledy pôsobiacemu v druholigovom Humennom sa to aj podarilo, keď z prvých šiestich stretnutí dosiahol s tímom štyri výhry a nasmeroval tak Duklu k bránam play-off. Po víťazstve 4:1 nad reprezentáciou do 20 rokov v tíme skončil Juraj Minčák, no na druhej strane k dvojici Joezf Čierny, Martin Opatovský pribudol aj navrátilec Richard Šechný, ktorý ešte viac skvalitnil už vtedy nabitý káder. Dukla tak v pohode došla zo šiesteho miesta do play-off, kde na ňu čakal nevyspytateľný súper - Liptovský Mikuláš.

Patril medzi opory: Rastislav Gašpar

Prvýkrát zvládli štvrťfinále

Michalovským hokejistom sa v úvode vyraďovacej časti vôbec nedarilo, keď boli po dvoch prehrách na 0:2 a 2:3 na ľade súpera, na pokraji vypadnutia. Navyše v treťom domácom dueli prehrávali po prvej tretine už 1:4 a zdalo sa, že sezóna je pre nich už pasé. Potom však do brány prišiel Tomáš Petro, ktorého pritiahol Vodila z Humenného a aj jeho zásluhou sa Dukle podarilo stratený zápas doviesť do predĺženia a následných samostatných nájazdov, kde boli nakoniec Michalovčania úspešní. Toto víťazstvo ich naštartovalo. Po výhre 6:2 v štvrtom zápase sa muselo rozhodnúť v piatom na ľade Mikuláša, kde už kraľovala Dukla a po víťazstve 5:2 si jej hráči nielen, že zabezpečili postup do semifinále, ale po prvýkrát od svojho návratu do prvej ligy sa im podarilo vyradiť svojho súpera. V semifinále už Dukla nestačila na víťaza základnej časti Bardejov, keď prehrala hladko 0:3 na zápasy, no nič to nezmenilo na eufórii, ktorá ovládla michalovský hokejový štadión.

Mrázov odchod

Po úspechu treba odísť. Aj toto si možno povedal dovtedajší prezident klubu Milan Mráz, ktorý sa po úspešnej sezóne rozhodol zo svojho postu odísť. Michalovský hokej tak po štyroch rokoch opustil prezident klubu. Za jeho éry prišiel návrat Dukly do prvej ligy, jej prvé úspechy, ale aj nedostatky, ktoré viacerí kritizovali. Za jeho účinkovania totiž došlo k obrovskej fluktácii hráčov a na trénerskom poste sa za štyri roky vymenili deviati tréneri. Mrázovým nástupcom sa stal Alexander Černega. No o tom už ale nabudúce ...

Káder Dukly v sezóne 2011/2012:

Brankári: Zdenko Kotvan, Tomáš Petro, Roman Kurali, Erik Kozárik, Mojmír Božík, Radoslav Brunnsteiner.

Obrancovia: Juraj Kadlubiak, Daniel Hančák, Maroš Žemba, Ivan Boržík, Ľubomír Chovan, Ladislav Mucha, Ján Šeliga, Radovan Petruňa, Peter Konig, Adam Drgoň, Lukáš Jenčo, Patrik Gavura, Lukáš Škrak, Alexander Valentín.

Útočníci: Juraj Minčák, Richard Šechný, Milan Mach, Miloš Palovčík, Miloš Bednár, Juraj Pavličko, Rastislav Gašpar, Martin Slovák, Martin Opatovský, Igor Majeský, Martin Drotár, Ľuboš Fajčák, Martin Kovaľ, Igor Halás, Peter Boltun, Jaroslav Kmiť, Martin Bouz, Filip Macejka, Tomáš Banovský, Richard Mašlanka, Branislav Štefan, Radek Meidl, Filip Podsedlý, Jozef Čierny, Pavol Segľa.



Uverejnené: 09.04.2013 23:23:33
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.