files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Humenné – Mohyly - Nižné Ladičkovce

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk a niekoľkí aj z iných KST sa stretli na ôsmej tohtoročnej zimnej turistickej akcii nahrádzajúcej plánovanú prechádzku na Grófku.

Túru sme začali pri polooblačnej oblohe a teplote okolo 5 ºC v Humennom pri skanzene, čo by kameňom dohodil od kaštieľa -  tunajšieho múzea. Miernym stúpaním asfaltovým chodníkom sme sa dostali k lesnej cestičke na žltej turistickej trase spolu s miestnou červenou a hneď na jej začiatku sme naďabili na informačnú tabuľu s informáciami o jednej z mnohých mohýl v oblasti. Keď sme sa zastavili pri prvej z nich, mali sme šťastie, že bol medzi nami znalec tejto témy a čo to nám pútavo o nej porozprával. Nakoľko tunajší poznali výborne terén tak nás dostali skratkou na modro značenú turistickú trasu po ktorej sme pokračovali do oblasti MIHALÍKOVA (320 m n. m.) odkiaľ bolo prvé vyhliadkové pole na Šimonku v Slanských vrchoch a ďalší bod túry PETOČOVÚ (378 m n. m.). Aby sme neboli nič dlžní pôvodne plánovanému názvu túry " GRÓFKA " tak nám domáci ukázali aj ich lokalitu " GRÓFKY " síce z diaľky, ale nabudúce budeme vedieť kde sa na hrob grófky pozrieť.

Tesne pred PETOČOVOU je pás rúbaniska odkiaľ je pekný výhľad na NP POLONINY. Na PETOČTOVEJ sme sa občerstvili a nezabudli na tradičné spoločné foto. Z modrej si traja statoční odskočili po žltej trase k rekreačnému stredisku BRESTOV kde okrem chát naďabili na neklamnú známku totalitných čias ( pionierske zrkadlo ) kedy sa táto oblasť využívala ako pioniersky tábor. Ako pamätníci sme neodolali a urobili sme si recesistické foto. Vrátili sme sa na modrú turistickú trasu kde nás v lokalite NA KAŠTIELI, MOHYLY (340 m n. m.) čakali naši priatelia pri pozostatkoch ďalších mohýl a spolu sme pokračovali ďalej smerom k Nižným Ladičkovciam. Na tejto poslednej štvrtine trasy po hrebeni nás čakali peripetie s terénom poznačeným ťažbou dreva čo nám vytvorilo poriadnu prekážkovú dráhu plus s dobrodružstvom hľadania nasledujúcich turistických značiek ( v lokalite KARČOVO, vyhliadka 328 m n. m. ) ktoré zmizli pravdepodobne s porúbanými stromami. Museli sme sa spoľahnúť na intuíciu a skúsenosti zo značenia trás a odhadnúť kade ďalej, no keď ste správne pripravení a máte naštudovanú mapu terénu a geografické členenie, neprekvapí vás ani niečo také.

Nakoniec sme znova našli značenie a pokračovali po ňom popri hubárskom odpočívadle s drevenými replikami maxi dubákov a pravdepodobne ako poďakovanie veriacich za každoročnú nádielku húb sme tam našli aj kresťanské symboly a písaný text modlitby. Odtiaľ sme to už mali asi 35 minút k cieľovej obci cez nádherné chrbty lúk odkiaľ boli úchvatné výhľady na všetky strany. Po veľmi príjemnej túre a skvelému načasovaniu sme ani dlho nečakali na autobus a odviezli sa do Humenného kde sme sa na žel. stanici akurát tak stihli odfotiť pri soche Švejka, kúpiť lístok a nastúpiť do novučkej vlakovej súpravy.

A o to v turistike ide, zrelaxovať a nabrať pozitívnu energiu z prírody a tak ľahšie zdolávať prekážky pracovného týždňa.

Turizmu zdar !

Miroslav Baraniak

člen KST Turista Michalove

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce



Uverejnené: 10.04.2013 18:10:33

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623