files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Odchovanec michalovského hokeja úspešne zachraňoval osemnástku

Aj keď sa momentálne oko hokejového priaznivca upiera do Štokholmu a Helsínk, kde prebiehajú 77. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, nám neuniklo to, že na nedávnych MS do 18 rokov v ruskej Soči sa zúčastnil aj odchovanec michalovského hokeja Martin Boboš. Tento obranca, ktorý je hráčom HC Košice, úspešne pomohol tímu Slovenska zachrániť sa v elitnej kategórii.

Očakával lepšie výsledky

Slovenská osemnástka, ako nováčik vstupovala do šampionátu s cieľom zachrániť sa. V duchu sa počítalo s tým, že sa v základnej skupine môže vyhrať nejaký zápas a družstvo postúpi do štvrťfinále. Slováci v základnej skupine postupne podľahli Kanade 1:4, rovnakým výsledkom sa rozišli aj so Švajčiarskom, následne prehrali so Švédskom 2:5 a v kľúčovom súboji podľahli Nemecku 3:6. Skončila tak na poslednom piatom mieste. „Ja osobne som očakával v základnej skupine lepšie výsledky,“ rozhovoril sa odchovanec michalovského hokeja Martin Boboš. Ten nasledoval kroky Kristiána Kudroča, Petra Boltuna či Mateja Hinďoša a zúčastnil sa šampionátu do 18 rokov, kde patril medzi lídrom tímu. „Kľúčový zápas bol pre nás duel so Švajčiarmi. Po prehre s nimi sme sa sústredili na Nemcov, no ani toto stretnutie sme nezvládli a v základnej skupine skončili na poslednom mieste,“  poznamenal Boboš, ktorý s hokejom začínal vo svojich štyroch rokoch a k tomuto športu ho priviedol jeho otec, tiež bývalý hokejista.

Úspešná záchrana

Slováci po štyroch prehrách v základnej skupine putovali do dvojzápasu o holú kožu, kde ich súperom boli Lotyši. Víťaz tohto dvojzápasu sa zachránil v elitnej kategórii, porazený putoval o súťaž nižšie. Zverencom trénera Antona Bartánusa sa nakoniec po výhrach 5:2 i 3:2 podarilo udržať v elitnej kategórii aj na budúci rok. „Zápasy o záchranu boli namáhavé tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Mali sme v nohách štyri ťažké stretnutia, navyše sme vedeli, že už ide do tuhého. Museli sme proste vyhrať, čo sa nám nakoniec aj podarilo. Chceli sme napraviť to, čo sa nám podarilo pokaziť v základnej časti. Vedeli sme, že iná možnosť neexistuje, pretože sme si vypadnutie naozaj nepripúšťali,“ zdôraznil bek, ktorému k dvom metrom chýba jeden centimeter. Ten svojmu tímu pomohol k záchrane jedným gólom, keď v prvom stretnutí o záchranu zvyšoval vedenie svojich spoluhráčov na 2:0.

Olympijský areál zanechal výborný dojem

Pre samotného Boboša bola účasť na šampionáte dosiaľ najväčším úspechom v jeho kariére. „Povedal by som, že to bol zatiaľ vrchol mojej kariéry. Hrať na takejto úrovni a reprezentovať rodnú krajinu sa totiž nerodí každý deň,“ podotkol odchovanec michalovského hokeja, ktorý od štrnástich rokov pôsobí v Košiciach. Hokejový šampionát sa uskutočnil v ruskom Soči. Práve tento areál bude dejiskom budúcoročnej olympiády a  turnaj mal byť poslednou previerkou pred jeho začiatkom. Aký zanechal komplex dojem na samotného Boboša? „Veľmi dobrý. Je to krásny komplex, proste nič v ňom nechýba. Vidno, že sa Rusi na olympiádu pripravujú a určite nás čaká turnaj, ktorý sa vrie do pamäte viacerým priaznivcom.“

Prioritou slovenská dvadsiatka, v hre aj pôsobenie v zámorí

Účasťou na šampionáte do 18 rokov si tento 103 kilogramov vážiaci a 199 centimetrov vysoký obranca otvoril dvere aj do ďalšej kariéry. Práve jeho účasť v Soči upozornila skautov zo zámoria na tohto kremenitého beka. Jeho výška ho totiž predurčuje na zámorský štýl hokeja, ktorý by si chcel veľmi vyskúšať aj na vlastnej koži. Boboš sa prvýkrát objavil v rebríčku skautov pred júnovým draftom pre zámorskú NHL, keď sa umiestnil spomedzi európskych korčuliarov na 117 mieste. „Keď som tam videl svoje meno, veľmi som sa potešil. V rebríčku som sa objavil ako jediný slovenský obranca z ročníka narodenia 1995. Potešil som sa, pretože raz by som si naozaj veľmi rád súťaž za oceánom vyskúšal. Uvidím, či sa mi to podarí, uviedol hráč, ktorý je momentálne zmluvne viazaný s košickým HC, kde hráva za juniorku, s ktorou sa v tejto sezóne tešil spolu s ďalšími dvoma Michalovčanmi Petrom Boltunom a Matejom Hinďošom z bronzovej medaily. Keď sa mu nepodarí počas leta odísť za oceán, skúsiť by chcel pôsobenie v slovenskej dvadsiatke, ktorá bude aj budúcu sezónu účinkovať v najvyššej extralige. „V prípade, že sa mi nepodarí kanadská juniorská liga, chcel by som sa dostať do dvadsiatky. Tá totiž v extralige absolvuje viacero ťažkých zápasov, ktoré mi v kariére môže len a len pomôcť,“ dodal na záver Martin Boboš.

Peter Brendza



Uverejnené: 06.05.2013 22:01:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.