files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na bicykli po Zemplíne

Jubilejného 20. ročníka cyklopodujatia sa zúčastnila hŕstka členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk, no žiaľ, ako vždy, bez účasti, že vraj 1. michalovského KST, hoci z ich strany je vyčítané, že nevyvíjame v regióne žiadne cykloturistické aktivity.

Druhá tohtoročná ešte vždy tréningová cyklotúra viedla ako obyčajne na začiatku bicyklovej sezóny do predhoria Vihorlatu v časti Hiriač. Prvé kilometre síce pod mrakom a s miernym protivetrom, no už pri príjemnej teplote okolo 20 ºC prebehli v pohode. Zastavenie na moste cez Šíravský kanál smerujúci plytkú „Laborčanku“ do Šíravy, kde po prívalovej vode zostali už len naplaveniny na brehu. Prebehli obcou Zbudza, kde v podzemí sú obrovské, doposiaľ nevyužité ložiská soli, a už krútia k neďalekému lesnému porastu. Prekvapení zostali však z vodoprázdneho Oreščianskeho rybníka, ale aj stále viac sa rozširujúceho cudzopasného imela na pobrežných stromoch, z ktorých niektoré už boli bez života. Keďže nebolo čo obdivovať, pobrali sa ďalej cez Oreské, o ktorom hovoria vykopávky ako o starom osídlení, do lokality Hiriač. Prešli okruhom popod Hôrku (300 m. n. m) a zamierili si to pomaly k domovu. Cestou ešte odbehli k nedávno zrekonštruovanej prepúšťacej stanici vody na Laborci v Petrovciach n./L. a pomaly krútili rozvoňanými lánmi kvitnúcej repky olejnej. Naľavo kukli očkom na neďalekú zrúcaninu Vinianskeho hradu, počiatky ktorej siahajú do 13. storočia a rozrumený bol v r. 1711. Napravo sa im naskytol netradičný pohľad na neogotické mauzóleum rodiny Sztáray z r. 1896, ktorému vzorom bola kaplnka sv. Michala v Košiciach v susedstve Dómu sv. Alžbety. Je to dominanta mesta Michalovce postavená na kopčeku Hrádok 163 m n. m.

Keďže v závere túry vyšlo aj slniečko a teplota sa vyšplhala na príjemných už letných 26 ºC niečo cez 30 km výlet mal úspech.

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce



Uverejnené: 07.05.2013 13:11:18

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623