files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pri Horovciach bude slnečná elektráreň

Už v máji tohto roku bude pri Horovciach (v okrese Michalovce) postavená slnečná elektráreň. Podľa starostu Vladimíra Dechu by vďaka tomu ľudia z vybraných obcí na juhu okresu mali mať podstatne nižšie výdavky za elektrinu (pozn.red. - presná úspora zatiaľ nie je vyčíslená). Výroba elektrickej energie výlučne z prírodných zdrojov nestojí až tak veľa peňazí. Má oveľa menšie dopady na životné prostredie. Pri klasickej výrobe elektriny sa totiž používajú aj rôzne škodlivé komodity.

 

 

 

 

 

 

 

„V elektrárni budú kolektory na príjem slnečného svetla. Máme ho, vzhľadom na polohu dostatok. Moderné zariadenie by malo stáť v blízkosti cesty do Trhovišť“, povedal V.Decha a pokračoval: „Takto získanú elektrickú energiu odkúpi spoločnosť Východoslovenská energetika od správcu elektrárne.“ Následne zabezpečí distribúciu elektriny do domácností, rôznych inštitúcií a firiem. 
Podľa plánov by elektráreň mala zabrať 3 až 6 hektárov plochy. „Životnosť sa odhaduje na 20 až 30 rokov,“ dodal starosta, ktorý je vo funkcii päť rokov (pozn.red. - v r.2005 po doplnkových voľbách nahradil zosnulého predchodcu A.Brindzáka, následne vyhral voľby v r. 2006). Nenáročná výstavba by mala trvať najviac dva mesiace. Vyžiada si zhruba 15 miliónov €. Stavebné práce by najmä z úverov mal financovať budúci správa slnečnej elektrárne. Budovanie bude prebiehať na základe dohody medzi Slovenskom a Európskou úniou v rámci postupného zavádzania obnoviteľných zdrojov energie.

Rekonštrukcia kultúrneho domu

„V závere apríla by vybrané firmy mali začať s rekonštrukciou kultúrneho domu,“ poznamenal. Prerobia kuchyňu, ktorá bude slúžiť aj dôchodcom. Takúto možnosť stravovania určite uvítajú hlavne osamelí starkí vo vyššom veku. Takisto i ďalší penzisti, pre ktorých je pravidelné varenie obedov ekonomicky náročné. Vývarovňa však bude slúžiť aj počas spoločenských a kultúrnych podujatí. Vďaka zatepleniu budovy obecný úrad ušetrí na výdavkoch za teplo. Realizátori stavebných prác zároveň odstránia zatekajúcu strechu. Tú nahradia moderným zastrešením. Súčasne vynovia elektroinštaláciu a kanalizáciu. „Rekonštrukcia si v prepočte na koruny vyžiada viac ako 11 miliónov slovenských korún. Túto sumu nám schválilo ministerstvo pôdohospodárstva v rámci programu rozvoja vidieka. Podľa zákona naša samospráva uhradí päť percent z celkového nákladu,“ konštatoval.    

Vladimír Decha je veľmi aktívnym starostom. Od nástupu do funkcie sa vzorne stará o obec. Spolu s obecným zastupiteľstvom zabezpečil vynovenie prístupových ciest k cintorínu, futbalovému ihrisku, základnej a materskej škole, obecnému úradu a miestnemu kostolu. „Pri mieste posledného odpočinku Horovčanov zároveň pribudlo parkovisko,“ doplnil. Obecný úrad zrenovoval aj šatne na spomínanom ihrisku. Vynovil fasády a vymenil okná na budovách ZŠ a MŠ.  
                                                  (janč)



Uverejnené: 02.03.2010 21:13:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.