files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

III. regionálny zimný zraz turistov (RZZT)

Po roku sa za prítomnosti členov, ako aj predsedov  všetkých troch činných Klubov slovenských turistov (KST) uskutočnila ich ľalšia úspešná spoločná akcia v michalovskom regióne.

Stáva sa už tradíciou, že otvorenie podujatia sa uskutočňuje vo Vinnom, známom už od 11. storočia vinohradníctvom, pred pôvodne neskororenesančným kaštieľom zo 17. storočia, na začiatku 18. storočia barokovo upraveným. Obec sa však prvýkrát písomne spomína už v 13. storočí, no jej teritórium bolo obývané ešte v eneolite (pravek). Po privítaní sa účastníci vybrali na pripravené trasy. Časť z pomerne vysokého kontingentu členov najstaršieho michalovského KST Turista si to vyšľapla na s obcou rovnomenný hrad z konca 13. storočia. Druhá kompánia sa vybrala k odpočívadlu „Nad muničákom“ a ďalej cez jazero do sedla medzi Malým a Veľkým Senderovom k archeologickým vykopávkam sakrálnej stavby. Tieto architektonické zvyšky malého stredovekého kostolíka z románskeho obdobia predstavujú
eremitnú (pustovnícku) stavbu, ktorej začiatky môžu siahať asi tak do 11. storočia a zaniknutie pripadá zhruba na 15. storočie.

Zvyšok členstva KST Turista MI sa vyteperil na kopček Marečková (401 m n. m.) s nádherným polkruhovým výhľadom na skoro celú Východoslovenskú rovinu s dominantnou belejúcou sa Zemplínskou šíravou, či priamo pod nohami v lesnom poraste učupené Vinianske jazero. V závere po stretnutí všetkých troch vetiev na vyššie spomínanom jazere v penzióne Prameň si turisti ohromne pochutnali na pre nich zvlášť prichystanom vynikajúcom kotlíkovom guľáši. Tohtoročný zimný zraz mal nádych zimy, snehu bolo neúrekom, ba občas aj pripadol nový, severák nás miestami tiež dobre vyobšíval, no teplota okolo 0 ºC už bola predtuchou pomaličky sa blížiacej jari.
Úvodné regionálne podujatie v novoročnej sezóne sa vydarilo, takže teraz už len hurá na ďalšie, tentokrát jarné spoločné otvorenie už 54. ročníka 100 JKM na hrade Brekov.
                 KST Turista Michalovce

 



Uverejnené: 06.03.2010 10:48:53 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.