files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Nacinej Vsi stavajú faru


Chýbajúcu faru sa obci darí pomaličky dostavať. „Pri tunajšom rímskokatolíckom kostole vybrané firmy už faru stavajú. Naša obec je totiž sídlom farnosti. Zahŕňa aj miestnu časť Vybuchanec a susedné obce - Petrovce nad Laborcom a Lesné,“ konštatoval starosta A.Šandor, ktorý zastáva túto funkciu úctyhodných 18 rokov. Skrátka, vybudovanie fary je už nevyhnutné.



V súčasnosti stojí pri spomínanom božom chráme hrubá stavba. Bola vybudovaná vďaka dobrovoľným finančným zbierkam. Starosta zdôraznil, že časť výdavkov na stavebné práce uhradí aj samospráva. Peniaze na výstavbu sa však získavajú ťažko. Preto nám A.Šandor neuviedol termín dokončenia fary. Za uvedených okolností sa teda len ťažko odhaduje rozpočtový náklad výstavby. Pre zaujímavosť, v Nacinej Vsi sa nachádza i gréckokatolícky kostol. „K rôznym náboženským vierovyznaniam sa hlasí prevažná väčšina obyvateľov,“ konštatoval.

Chýba kanalizácia

Hoci je Nacina Ves veľkou dedinou, v zemi nemá uložený ani milimeter kanalizačného potrubia. „Pritom už šesť rokov máme vypracovanú projektovú dokumentáciu na budovanie kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Každoročne predkladáme žiadosť o vyčlenenie financie z enviromentálnemu fondu. Zatiaľ sme sa nedočkali adekvátnej odozvy,“ vysvetlil najvyšší predstaviteľ tunajšej samosprávy. Jej zástupcom ide o to, aby budovanie kanalizácie malo spád. „Nechceme, aby sa robila po častiach a dlhé roky. To nemá význam,“ dodal. Jednotlivé stavebné práce by si v prepočte na slovenské koruny v súčasnosti vyžiadali 100 miliónov korún.

Dočkajú sa výpadovky

Na začiatku Nacinej Vsi je nebezpečná zákruta. Patrí k úsekom s častými dopravnými nehodami. „Tento problém sa definitívne vyrieši po postavení výpadovky. Príde na rad už v dohľadnom čase. Nová komunikácia by sa mala spojiť s obdobnou cestou vedúcou z Michaloviec do Petroviec nad Laborcom,“ povedal. Tento úsek by sa mal končiť v Strážskom. Napriek tomu má miestna samospráva obavy. Už onedlho by v posledne uvedenom meste mala byť otvorená minioceliareň. „Neviem si predstaviť, ako bude potom vyzerať dopravná situácia v obci,“ vyslovil obavy A.Šandor. Nacinovešťanom však asi nič iné neostáva, len prečkať krátkodobú prílišnú dopravnú vyťaženosť. Po sprevádzkovaní uvedenej výpadovky by sa situácia mala vrátiť do normálu.



Nezamestnanosť

Nacinu Ves trápi aj nezamestnanosť. Momentálne v nej žije 170 ľudí bez práce. Obyvatelia sú zamestnaní najmä v Michalovciach. Menšia časť v Humennom. V minulosti našli uplatnenie predovšetkým v Chemku Strážske. V dedine býva 650 Rómov. „S ich disciplínou nie sú problémy,“ doplnil. Napriek poslednému roku tohto volebného obdobia súčasná samospráva nespí na vavrínoch. Na jar sa pustí do rekonštrukcie základnej školy. V rámci toho zabezpečí výmenu zastaraných okien za plastové. Nový šat dostane fasáda. Vynovená bude aj elektroinštalácia. (janč)



Uverejnené: 08.03.2010 08:06:43 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.