files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínčania pevným krokom zvládli náročné derby a sú stále v čele tabuľky

Po futbalovom dorasteneckom turnaji Michalovce Cup zažil tunajší štadión v krátkom čase ďalší futbalový sviatok. V nedeľu večer totiž futbalisti MFK Zemplín privítali v rámci 5. kola druhej najvyššej súťaže prešovský Tatran. Vyhrotené východoslovenské derby nakoniec „bubenkovci“ zvládli na jednotku a po dvoch góloch Michala Hamuľaka ešte v prvej dvadsaťminútovke nad minulosezónnym prvoligistom zvíťazili 2:0. Po dvoch dňoch sa tak vrátili na čelo tabuľky, ktorú vedú o skóre pred druhým Sencom.

Vynikajúci úvod

Michalovčania mali vynikajúci vstup do zápasu. Už po necelých stodvadsiatich sekundách hry totiž viedli gólom Michala Hamuľaka. „Tréner nás nabádal, aby sme od začiatku do zápasu vstúpili aktívne a súpera dostali pod tlak. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo a hneď v úvode sme dosiahli vedúci gól,“ uviedol po zápase michalovský útočník Dominik Kunca.

Bol to práve on, kto v 19. minúte vybojoval loptu od nevýrazného Hateka a jeho strieľaný center dopravil Hamuľak do siete po druhýkrát. „Ten úvod bol naozaj fantastický. Určite sme nečakali, že po dvadsiatich minútach budeme nad Prešovom viesť o dva góly. Práve o to je takéto konštatovanie radostnejšie. Pred druhým gólom som videl, že súper neovláda loptu tak, ako by mal. Proste som do toho vletel a podarilo sa mi ju vypichnúť. Potom to už bolo o centri a ten nakoniec „Hami“ dopravil do siete,“ vrátil sa Kunca k akcii, ktorá predchádzala druhému gólu v sieti Tatrana. „Po prvom polčase sme síce viedli 2:0, no tréner nás v šatni nabádal k tomu, aby sme zbytočne nepoľavili a súperovi nedovolili streliť kontaktný gól. Sústredili sme sa teda na výsledok a hostí do ničoho nepúšťali.“

Michalovčania tak zvládli prvý zo zápasov pravdy, v ktorých sa stretnú s tímami z hornej polovice tabuľky a v sobotu pocestujú do Podbrezovej ako líder tabuľky. "Samozrejme som veľmi rád, že sme na prvom mieste tabuľky. Netreba však veľmi vyskakovať. Je len začiatok súťaže, ktorá má 33 kôl. Musíme ísť od zápasu k zápasu a nehľadieť na nikoho, iba na seba,“ zdôraznil rodák zo Strážskeho, ktorého bolo v nedeľu plné ihrisko a svojou aktivitou robil hráčom Prešova obrovské problémy.   

Nepremenená penalta hostí zrazila ešte viac

Hosťujúci Tatran sa len ťažko dostával do zápasu. Po dvoch úderoch v prvej davdsaťminútovke však hostia na chvíľu vystrčili rožky a v závere prvého polčasu mali ideálnu možnosť na kontaktný gól. Stopér MFK Michal Gallo totiž v pokutovom území stiahol hosťujúceho Barteka a hlavný rozhodca Smolák ukázal na biely bod, z ktorého však Dávid Leško namieril len do žrde Raškovej brány. Nepremenená penalta  zrazila Tatran ešte viac. „Netvrdím, že to bol najdôležitejší moment zápasu, no určite nám nepomohol. Som si istý, že keby sme strelili kontaktný gól, skóre v zápase by sa určite ešte raz menilo,“ poznamenal po zápase kapitán Tatrana Peter Petráš, ktorý si nevedel vysvetliť slabý úvod zo strany svojho tímu. „To nie. Vedeli sme, že domáci na nás vybehnú, no aj tak sme rýchlo inkasovali. Bola to jednoduchá centrovaná loptu, ktorú sme mali podľa mňa odvrátiť.“

Môj dom, môj hrad

Prešovskí futbalisti majú po piatich odohratých kolách na konte tri výhry. Všetky si však pripísali doma, vonku sú stále bezbodový. Po prehre 0:2 v Senci, tentoraz zaznamenali rovnaký výsledok aj v metropole Zemplína. „Nerád by som tieto dva zápasy porovnával,“ rozhovoril sa tréner prešovského Tatrana Jozef Kostelník. „V Senci sme mali v úvode viacero dobrých príležitostí na skórovanie. V závere prvého polčasu nás zrazila penalta, ako aj červená karta. Teraz to bolo iné, keďže sme prehrávali už od druhej minúty.“

Michalovské domáce hradby tak nespadli ani v treťom zápase sezóny a po nich majú Zemplínčania domáce skóre 6:0. S touto bilanciou neskrýval spokojnosť ani tréner Jozef Bubenko. „Za dnešný duel musím svojich zverencov pochváliť. Každý jeden odviedol na ihrisku maximum, či to bol brankár, obrancovia, záložníci alebo hráči v útoku. Samozrejme, naša domáca bilancia, či to, že sme na čele tabuľky ma teší, no ešte sme len na začiatku cesty,“ poznamenal po výhre nad „svojimi“ zjavne spokojný prešovský rodák Bubenko.

Opäť vynikajúca atmosféra

Keďže išlo o vyhrotené východoslovenské derby čakalo sa, že sa súboje okrem trávnika prenesú aj do hľadiska. Najhoršie predpoklady sa potvrdili v druhom polčase, kedy musela prítomná polícia zasahovať proti obidvom fanušikovským táborom. Michalovčania si nakoniec dali po menšej kontroverzii povedať, zatiaľ čo hosťujúci „fanúšikovia“ nie. Aj napriek tomu sa rekordná návšteva 4052 divákov bavila futbalom. V druhom polčase, kedy tempo hry mierne opadlo, diváci zopakovali štvrtkovú mexickú vlnu zo zápasu dorastencov s Realom Madrid. „Všetci sme videli, aká atmosféra vládla na štadióne vo štvrtok a som rád, že sa zopakovala aj na našom zápase. Diváci boli fakt fantastickí. Celý duel nás povzbudzovali, začo im patrí obrovská vďaka,“ zložil poklonu obecenstvu tréner MFK Zemplín Jozef Bubenko. Treba dodať aj to, že diváci sa svojim hráčom za výkon na ihrisku po zápase odmenili búrlivým potleskom, čo v Michalovciach nebolo už dosť dlho.    

Naša poznámka

Svetlo na konci tunela je opäť bližšie

Michalovskí futbalisti sú aj po nedeli naďalej na čele tabuľky. Toto konštatovanie je veľmi dôležité, keďže bolo jasné, že len víťazstvo v derby zápase proti Tatranu Prešov môže „bubenkovcov“ na tejto pozícii udržať. V samotnom stretnutí bola jasne vidno ruka trénera Jozefa Bubenka. Ten, keďže v Prešove minulú sezónu pôsobil, vedel, čo na tohto súpera bude platiť. A naozaj. Jeho zverenci sa ex-ligistu vôbec nezľakli a od úvodu šliapali ako hodinky. Teraz netreba pozerať nato, že po dvoch góloch sme sa rozhodli zamerať na ubránenie tohto výsledku. Aj v druhom polčase totiž Michalovčania kontrolovali priebeh hry a súpera až na nepremenenú penaltu nepustili do ničoho. Toto konštatovanie je podobne dôležité, ako to, že sú Michalovčania naďalej na čele tabuľky. Obranná súhra totiž fungovala na jednotku a aj na nej je vidno prácu lodivoda MFK Zemplín.

  

Michal Hamuľak dvoma gólmi zostrelil minulý týždeň Dolnú Ždaňu a teraz sa mu podobný kúsok podaril aj proti Prešovu

V druhej najvyššej súťaži je za nami iba päť odohratých kôl. Po nich sú Michalovčania na čele tabuľky. Tam boli aj v minulosti. Teraz je však situácia podľa nás trošku iná. Na hre Zemplínčanov totiž vidno moderné prvky, ktoré treba povedať na rovinu, v minulosti, aj keď bolo družstvo na čele tabuľky, chýbali. V súčasnosti totiž máme dvoch vyrovnaných golmanov, obrana funguje, ako nikdy predtým, forma stredu poľa má takisto svoju fazónu, no a v útoku sa Bubenkovi podarilo to, čo sa nepodarilo jeho predchodcom. Gólovo totiž dokázal prebudiť jedného zo svojich zverencov. Konečne máme vo svojich radoch strelca, ktorého góly prinášajú dôležité body. Michal Hamuľak, ktorý za 33 kôl minulej sezóny vsietil päť gólov, ich má za prvých päť kôl tejto sezóny na svojom konte už sedem a zaslúžene tak vedie tabuľku strelcov druhej najvyššej súťaže.

Všetky tieto atribúty zatiaľ netreba preceňovať. Michalovčania totiž zvládli len prvý duel z štyroch zápasov pravdy. Už v sobotu nastúpia na pôde Podbrezovej a o dva týždne doma privítajú Senec, ktorý je v tabuľke v tesnom závese druhý. Aj napriek tomu tvrdíme, že Bubenkom nastolená ceste vedie zatiaľ správnym smerom. Jeho zverenci totiž derby zápas, v ktorom sa naozaj nehrá na krásu, zvládli vysoko takticky. No a toto konštatovanie je asi najdôležitejšie. Túžobne očakávané svetlo na konci tunela, o ktorom sa hovorí už dlhšiu dobu, je k ním opäť o niečo bližšie.

Peter Brendza



Uverejnené: 19.08.2013 17:50:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.