files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Juh je najkrajší

Prevažná väčšina obyvateľov Michaloviec žije na väčších sídliskách (zhruba až 30-tisíc ľudí).  Boli vybudované počas komplexnej bytovej výstavby.  Jej hlavná časť trvala v centre Zemplína viac ako štvrťstoročie.  Začala sa ešte v polovici 60-tych rokov minulého storočia a trvala až do roku 1991. Kým na jej začiatku žilo v Michalovciach približne 15-tisíc obyvateľov,  po jej zavŕšení ich bolo viac ako 40-tisíc.

V rámci výstavby prišlo ako prvé na rad Sídlisko juh.  Právom  je považované za najkrajšie sídlisko v Michalovciach. Medzi bytovkami sú ešte celkom rozumné odstupy. Preto je v tejto časti mesta veľa medziblokových priestorov plných zelene a detských ihrísk.  Za bytovkami sú aj záhradkárske osady. Nechýbajú ani skupinové garáže pri firme Zekon.  Menšie garážové zástavby sú aj pri niektorých bytovkách. Časť garáží je priamo zabudovaná v panelákoch.  Sídlisko má pomerne dobre rozvinutú obchodnú sieť.  Je zároveň aj blízko centra mesta.  Pozemné stavby začali s jeho výstavbou v r.1965, a to vybudovaním bloku D/1 na terajšej Murgašovej ulici.

Postavili 45 činžiakov, pred rokom k nim pribudla nová bytovka na Okružnej ulici. Juh je rozdelený na tri časti. Najväčšia je druhá časť, v ktorej sa nachádza 24 obytných blokov. Výstavba Juhu bola ukončená v r. 1974, keď sa dokončili vežiaky K/3, L/3 a M/3 na Ulici Saleziánov.  Celkove v tejto časti okresného sídla žije viac ako sedem tisíc ľudí. Nachádzajú sa tu aj dve základné a dve materské školy.  Už viac ako rok mesto realizuje rekonštrukciu medziblokových priestorov na sídlisku. Zahŕňa obnovu ciest, chodníkov, parkovísk.  Zároveň pribúdajú nové parkovacie miesta.

O týždeň vám priblížime Sídlisko Stráňany, ktoré bolo postavené ako druhé v poradí.

Ján Čúrny



Uverejnené: 26.10.2013 13:38:36 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.