files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bude v Ložíne kamerový systém?

Obec Ložín so zhruba 800 obyvateľmi je od Michaloviec vzdialená 14 kilometrov. Leží v blízkosti Trhovíšť a Bánoviec nad Ondavou, neďaleko frekventovaného cestného ťahu z Michaloviec do Košíc. Samospráva má vypracovaných niekoľko zaujímavých projektov. Zatiaľ uspela iba s jedným. Týka sa modernizácie časti ciest a chodníkov. Celkove si vyžiada 357-tisíc eur.

Nové chodníky

Vypracovaný projekt obnovy cestnej siete schválilo ministerstvo pôdohospodárstva prostredníctvom poľnohospodárskej platobnej agentúry. Na uvedený účel samospráva dostane viac ako 300-tisíc eur. Táto suma pochádza zo zdrojov Európskej únie. Zvyšok výdavkov uhradí štát prostredníctvom ministerstva financií a obec z eurofondov. Jednotlivé práce by sa mali realizovať od apríla do septembra tohto roku. Zo spomínaných peňazí vybrané firmy vynovia chodník na hlavnej ceste, takisto úsek medzi touto cestou a požiarnou zbrojnicou. Nový šat dostane aj ulička Cinterka (800 m úsek nachádzajúci sa pri ceste na Laškovce). Realizátori prác zároveň vyasfaltujú cestu na futbalové ihrisko (po vstup na hospodársky dvor spoločnosti WAK). Zároveň budú štyri staršie autobusové čakárne vymenené za nové.Obec však chce vytvoriť podmienky aj na rekonštrukciu ďalších ciest. Preto v súčasnosti hľadá možnosti na financovanie ďalšieho obdobného projektu.  

Kamerový systém

V istom období bolo v obci až desať rôznych vlámaní. Dokonca, zlodeji dvakrát vykradli aj samotný obecný úrad. „Preto sme na ministerstvo vnútra už štyrikrát adresovali projekt za necelé 2 milióny slovenských korún. Súvisí s inštalovaním šestnástich bezpečnostných infrakamier. Tie snímajú terén aj v noci,“ povedal starosta Ján Šimko, ktorý je vo funkcii prvé volebné obdobie. Samospráva by tento projekt kofinancovala dvadsiatimi percentami z celkového rozpočtového nákladu (asi 400-tisíc korún). V prípade schválenia, by obecný úrad dal nainštalovať kamery v centre Ložína, na jeho začiatku i konci. V blízkosti autobusových zastávok, cintorína a dvoch kostolov. 
Je tu však problém. „O inštaláciu bezpečnostného kamerového systému sa len v Košickom kraji uchádza najmenej 45 obcí,“ konštatoval. Pritom na Slovensku je osem krajov. Z tejto skutočnosti vyplýva, že o túto výbornú pomoc pri odhaľovaní kriminality sa uchádza kvantum dedín. „Pred časom sme pri posudzovaní žiadosti mali poradové číslo 35. Dnes je to už možno 45. Takže, ťažko povedať, kedy dostaneme odpoveď,“ vysvetlil. Pre zaujímavosť, v okolí Michaloviec majú namontované kamery obce v Sobranskom okrese pri štátnej hranici SR s Ukrajinou (Porúbka, Koromľa, Priekopa...).

OcÚ nezabúda ani na šport

„Splnomocnencovi vlády pre šport Dušanovi Galisovi sme v jednom z uplynulých týždňov zaslali žiadosť týkajúcu sa zlepšenia podmienok pre mládežnícky šport,“ pokračoval J.Šimko. Zahŕňa zakúpenie medicinbalov, futbalového výstroja a dvoch stolnotenisových stolov. Tie v prípade schválenia žiadosti budú slúžiť mladým počas dlhých zimných večerov. „Pôvodne sme chceli žiadať aj o prostriedky na vybudovanie ihriska s umelou trávou. Museli by sme však zafinancovať takzvanú spodnú stavbu. Tá by pozostávala z odvodnenia a drenáže plochy. Tieto práce by nás stáli cez 16-tisíc eur. Hneď sme od tohto zámeru upustili,“ zdôvodnil. Ložín je známy i športovou raritou. Futbalové ihrisko je od dediny vzdialené približne 400 metrov. „Táto situácia nahráva vlámačom. Tí nám niekoľkokrát poškodili administratívne priestory,“ sťažoval sa. Občania ho žiadajú o presunutie hracej plochy do obce. „Určite by však stála na súkromných pozemkoch. To znamená, že by sme ich museli odkúpiť. No a na to jednoducho nemáme peniaze,“ priblížil.
V okolí ihriská sú nepovolené skládky tuhého komunálneho odpadu. „Niektorí občania buď neskoro v noci, alebo skoro ráno jednoducho vysypú smeti do trávy,“ poznamenal starosta. Obecný úrad si uvedomuje neutešený stav, preto podal projekt na zlikvidovanie skládok. Aj v tomto prípade čaká na vyjadrenie príslušných inštitúcií.

Zateplenie MŠ

 „Chceli by sme zatepliť rodinný dom, v ktorom sídli materská škola. Už dvakrát sme predložili projekt Úradu vlády pre rómske komunity,“ podotkol. A to preto, lebo 8 zo 17 detí sú Rómovia. Samospráva netrpezlivo čaká na stanovisko. Starosta J.Šimko by uvítal aj zriadenie kompostoviska. V predchádzajúcich rokoch boli zrekonštruované elektrická sieť, verejné osvetlenie a miestny rozhlas. Rozostavaný je aj vodovod.
              (janč)



Uverejnené: 18.03.2010 08:29:16 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.