files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hokejisti majú za sebou najúspešnejší rok od návratu do prvej ligy

Iba niekoľko hodín odbilo z roku 2014, no aj tak je najvyšší čas na rekapituláciu toho starého. Aj v roku 2013 michalovského športového priaznivca potešilo viacero úspechov, či už jednotlivcov alebo kolektívov. V našom hodnotení sme sa zamerali na tri kolektívne športy. Na sklonku roka 2013 sme analyzovali v Michalovciach najúspešnejší kolektívny šport hádzanú, kde sme mali zastúpenie tak v ženskej, ako aj mužskej kategórii. Tentoraz prichádza na rad v Michalovciach divákmi najobľúbenejší šport – hokej.

Najúspešnejší rok

Tak, ako po minulé roky, aj teraz hokej zastupovali dva kluby. V mládežníckej kategórii to je HK Mládež Michalovce, no a v seniorskej zase HK Dukla Michalovce. Divákov samozrejme viac zaujíma účinkovanie Dukly. Tá má za sebou veľmi úspešný rok. Po prvýkrát od svojho návratu do prvej ligy v sezóne 2008/2009 totiž jej hokejisti skončili v základnej časti v prvej štvorke, keď sa umiestnili na treťom mieste. Tento úspech ešte vyšperkovali vo vyraďovacej časti, v ktorej sa prebili až do finále. Tam síce hladko podľahli Bardejovu (0:4 na zápasy), no ani to nezabránilo tomu, aby sme povedali, že sezóna 2012/2013 patrila k najúspešnejším v histórii michalovskej Dukly a od jej návratu do prvej ligy bola úplne najúspešnejšia.


Výhra vonku v najvhodnejšom čase

Michalovskí hokejisti nadviazali v úvode roka na výborné výkony, ktoré predvádzali ešte v roku 2012. Zverenci trénera Miroslava Ihnačáka sa neustále pohybovali v prvej trojke tabuľky, kde dlhú dobu atakovali druhú priečku. O tú nakoniec prišli v poslednom kole. Domáce zápasy zvládali s ľahkosťou, keď divákov bavili nielen gólmi, ale aj predvedenou hrou. Horšie to už bolo na súperom ľade, kde celý január Dukla nevyhrala. Aj napriek tomu však do play-off vstupovala z tretej priečky a prvýkrát teda jej hráči play - off začínali doma. V štvrťfinále Michalovčania narazili podobne, ako v sezóne 2011/2012 na Liptovský Mikuláš, len tentoraz v obrátenom garde, keď doma začínala Dukla.

Tá počas celej sezóny na domácom ľade vynikala a doslova morila súperov, a očakávalo sa, že domáce prostredie bude v tejto sérii rozhodovať. Omyl. O domácu neporaziteľnosť v roku 2013 totiž michalovskí hokejisti prišli v najnevhodnejší moment, v prvom zápase štvrťfinálovej série, keď prehrali 5:6 po predĺžení. Aj druhý duel bol veľmi vyrovnaný a opäť sa po šesťdesiatich minútach nerozhodlo. Michalovčania ale uspeli v samostatných nájazdoch, keď zvíťazili 5:4 a vyrovnaná séria sa tak presunula na Liptov. Mečbal na svoju stranu získali Liptáci, ktorí tretí duel vyhrali futbalovo 1:0 a k postupu do semifinále tak potrebovali vyhrať už iba raz. Ideálnu príležitosť na to mali v štvrtom zápase, ktorý sa takisto odohral na ich ľade. Michalovská Dukla, ktorá dovtedy v roku 2013 nevyhrala vonku ani raz, však zapla v najvhodnejšom čase a po výhre 4:1 jej hráči vrátili sériu na Zemplín. V rozhodujúcom piatom zápase už rozhodlo domáce prostredie, keď Michalovčania zvíťazili 3:2 a rovnakým stavom sa skončila aj štvrťfinálová séria.

Hladká finálová prehra

Michalovčania tak zopakovali úspech zo sezóny 2011/2012, keď postúpili do semifinále play-off. V ňom na nich čakal ambiciózny HC Prešov 07, ktorý sa pred vyraďovacou časťou výrazne posilnil a jeho funkcionári hovorili aj o tom, že ich láka extraligová baráž. Hokejisti Dukly v prvých dvoch zápasoch na domácom ľade vyhrali najskôr 4:2 a potom 4:3. Týmito dvoma výhrami sa jej hráči dostali na koňa. Zápasy v Prešove priniesli všetko. Divákom sa určite páčili výkony oboch tímov, no obrovskou škvrnou bolo ich správanie. Za nepríjemnosti ale mohli aj usporiadatelia na prešovskom štadióne, ktorí nepochopiteľne umiestnili prešovský fanklub nad ten michalovský, čím výrazne prispeli k eskalácii napätia medzi oboma tábormi. To vyvrcholilo v tretej tretine tretieho duelu, kedy už za rozhodujúceho stavu 4:1 pre domácich spadla k fanúšikom Michaloviec dymovnica.

Prvý mečbal Dukly tak zhorel v dymovnicovom pekle, druhý však zverenci trénera Miroslava Ihnačáka využili a po výhre 4:3 postúpili do finále. Historický finálový úspech už neskalila ani hladká prehra 0:4 na zápasy s Bardejovom, ktorého hráči tak obhájili prvoligové prvenstvo z predchádzajúcej sezóny. Viac ako finálová porážka určite mrzela prehra z úvodného duelu, kedy Michalovčania v Bardejove prehrali trestuhodne 0:10, čím trochu sklamali svojich verných. Aj napriek tomu však Zemplínčania ukázali v play - off svoj charakter a odmenou bol pre nich až postup do finále. Za pozornosť stojí aj fakt, že stopku im vystavili opäť Bardejovčania, ktorí rovnako ako v sezóne 2011/2012, vtedy to bolo v semifinále, vyradili Duklu po výsledku 4:0 na zápasy.

Ihnačáka vystriedal Marián Horváth

Ani úspešná sezóna neumožnila trénerovi Miroslavovi Ihnačákovi, aby pokračoval na lavičke Dukly aj v sezóne 2013/2014. Nedošlo totiž k dohode obidvoch strán a na trénerskom poste ho nahradil Marián Horváth. Ten však nedokázal v novej sezóne nadviazať na výkony z tej predošlej a vedenie klubu ho po pätnástich kolách odvolalo z funkcie. Jeho nástupcom sa stal Ladislav Spišiak, no ani on svojich zverencov úplne neprebudil a tí naďalej pokračujú v nepresvedčivých výkonoch. Dukla sa síce pohybuje na štvrtom či piatom mieste tabuľky, no jej výkony sú ďaleko od ideálu. Pri pohľade na hráčsky potenciál, s ktorým tréneri v sezóne 2013/2014 pracujú, je dvadsaťjeden bodová strata na lídra súťaže z Bardejova obrovská a nezodpovedá ambíciám družstva. Dúfajme teda, že druhá časť sezóny bude pre michalovskú Duklu úspešnejšia, a tá minimálne zopakuje úspech zo začiatku roka 2013.

V Extralige čoraz viac Michalovčanov

Michalovský hokej zaznamenal v roku 2013 úspechy aj v mládežníckej časti. Oproti minulému roku to však neboli úspechy kolektívne (juniori sa vtedy stali víťazmi zákldnej časti prvej ligy), no oveľa viac zaujali individuality. Reprezentačný dres v mládežníckych kategóriách si totiž oblieka čoraz viac odchovancov HK Mládež Michalovce. Oporou reprezentácie do 16 rokov je brankár Erik Želinský, na MS do 18 rokov si zahral obranca Martin Boboš a na MS žien si zahrala Lenka Čurmová.

Patrik Huňady s majstrovskou trofejou

Navyše, v najvyššej Extralige je vidno čoraz viac Michalovčanov. Z majstrovského titulu sa v apríli tešil vo Zvolene Patrik Huňady, v košickom HC zase úspešne pôsobí dvojica Peter Boltun – Matej Hinďoš. Prvé extraligové štarty si v sezóne 2013/2014 na svoje konto pripisuje Ľuboš Fajčák, ktorý po úspešnej sezóne, kedy sa stal najlepším strelcom Dukly prestúpil do Banskej Bystrice. No a jedným z najlepších strelcov juniorskej Extraligy sa v drese žilinských vlkov stal Richard Mašlanka.

Rok 2013 bol teda bohatý na hokejové úspechy. Veríme, že ten nasledujúci bude ešte úspešnejší a michalovskí hokejisti budú robiť divákom radosť aspoň tak, ako to bolo v roku minulom. Seriál o účinkovaní kolektívnych športov zakončíme počas víkendu, kedy vám prinesieme analýzu futbalu.

Peter Brendza



Uverejnené: 01.01.2014 22:20:18 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.