files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

STARNUTIE, alebo život v súvislostiach

Medicína, ako vedecký odbor, prijala od svojho počiatku degeneráciu funkcie mozgu u starších ľudí ako prirodzený jav. Veď starnutím sa mozog zmršťuje, stáva sa ľahším a každým rokom stráca milióny neurónov. Plný počet neurónov máme v 2 rokoch, od 30 rokov začína klesať . Je to strata trvalá. Na tomto základe, úpadku mozgu, sa zdal vedecký názor odôvodnený =  starnutie musí nutne viesť k strate pamäte, zníženej schopnosti logicky uvažovať, k porušenej inteligencii....


Tieto domnienky sú mylné! Rozsiahle výskumy ukázali, že 80% zdravých starších ľudí netrpí stratou pamäte, ale depresiou, samotou, alebo nedostatkom vnútornej stimulácie.... Môže ubúdať schopnosť udržať novú informáciu, tel. čísla, mená... ale dlhodobá pamäť sa v skutočnosti zlepšuje.


„Nikdy som nepočul o starom človeku, ktorý zabudol kde má schované peniaze.“ Cicero.


V testoch, pri ktorých boli porovnávaní sedemdesiatnici s dvadsaťročnými, si lepšie viedli starší ľudia, ako mladší. A keď staršia skupina trénovala každodenne niekoľko minút druhý typ pamäte – zvaný krátkodobá pamäť – skoro sa vyrovnala mladším subjektom, ktoré boli v mentálnych funkciách najlepší.                                                                                                                                        Zdá sa, že „najlepšie roky“ by mali byť  rozšírené. Rovnako, ako u takmer všetkých ostatných „prirodzených“  úpadkov v starobe závisí tajomstvo na zvykoch mysle, nie na technike obvodov v nervovom systéme.

Dokiaľ človek zostáva mentálne aktívnym, zostane tak inteligentným  ako bol v mladosti a v strednom veku. Ľudia síce behom svojho života strácajú viac než miliardu neurónov (ročne 18 mil.), táto strata je však kompenzovaná inou štruktúrou; sú to vlákna podobné vetvičkám, nazývaným DENDRITY, ktoré navzájom spájajú nervové bunky. Nervová bunka má väčšinou individuálny tvar, ale typická je guľatá stredná časť, z ktorej vybiehajú tenké ramená ako u chobotnice. Tieto ramená alebo axony končia v zákrute drobných vlákien, ktoré skorším anatómom pripomínali strom- preto pomenovanie dendrity, podľa gréckeho výrazu pre strom. Počet dendritov sa môže veľmi líšiť: môže ich byť menej než dvanásť a viac ako tisíc; slúžia ako kontaktné body, ktoré neurónom dovoľujú vysielať signály k susedom. Rastom nových dendritov môže neurón otvoriť nové kanály komunikácie všetkými smermi, ako telefonická centrála budujúca ďalšie linky.                                                                                  Bohaté znásobovanie dendritov stojí pravdepodobne  v pozadí rastúcej múdrosti v starobe, keď sa stále viac na život nazerá v súvislosti a celistvosti, vo vzájomnej prepojenosti práve tak, ako sú nervové bunky vzájomne viac prepojené vďaka novým dendritom.
Slnko je ráno mladé, na obed je plné sily a večer je ako starček, vravia rozprávky. Každý deň sa niekto rodí i zomiera. Je ešte iná múdrosť, ktorá vie, že to čo vidíme ako jeho západ, je v skutočnosti jeho východ v druhej polovici Zeme. Slnko v skutočnosti nezapadá, len sa treba lepšie dívať a pretransformovať svoj pohľad, ak nám uviazne v hmote. Ak  zrak, ktorý sa upiera na slnko chce to slnko aj ďalej sledovať, musí sa dívať skrze vecí. Starnutie patrí hmote, nie duchu.
    Bio Dobrotka, Elena Bindasová 

POZOR: pokiaľ máte nejaké zdravotné problémy a radi by ste požiadali o radu, neváhajte nám napísať email na redakcia@novinyzemplina.sk. My sa opýtame za Vás.



Uverejnené: 23.03.2010 15:02:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.