files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sláva a pády michalovského hokeja

Hokej patrí v Michalovciach k najpopulárnejším športom. Vyplýva to z posledných výsledkov michalovskej Dukly, ktorá sa do prvej hokejovej ligy dostala v sezóne 1983/1984. Práve v týchto časoch prežil klub aj najväčší úspech, keď sa v sezóne 1985/1986 stal vtedajší VTJ MEZ víťazom prvej národnej slovenskej ligy a postúpil tak do baráže o najvyššiu Československú súťaž. V nej Michalovčania síce prehrali s Vítkovicami 0:3 na zápasy, no od tých momentov bolo jasné, že s michalovským hokejom treba počítať. V prvých rokoch dvadsiateho prvého storočia to s ním mierne škrípalo a Dukla vypadla z prvej ligy. Následných jedenásť rokov sa teda musel prehrabávať zo suterénu a dosiahol to skoro až na vrchol prvoligovej scény.

Po rokoch slávy prišiel pád

Michalovský hokej prežíval v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia výborné časy. Vtedajší HC VTJ MEZ nadviazal na výborné sezóny z osemdesiatych rokov a dlhú dobu okupoval vrchné priečky tabuľky. Diváci ešte stále spomínajú hlavne na útočníka Petra Pinďára, ktorý dal gól možno aj z tribúny. Na začiatku dvadsiateho prvého storočia však prišli do hokeja v metropole Zemplína zlé časy. Po odstúpení vtedajších partnerov Siemensu a MEZu sa klub potykal s finančnými suchotami. Nedostatok peňazí a absencia generálneho sponzora mala za dôsledok, že sezóna 2002/2003 bola na päť rokov pre Michalovčanov poslednou sezónou v druhej najvyššej hokejovej súťaži. Aj napriek tomu, že sa vtedy statočne bojujúce družstvo vedené trénerom Jánom Selvekom v súboji s bratislavským Ružinovom zachránilo, finančné problémy boli neodvratné a klub skončil v druhej lige. Vypadnutie Michalovčanov tak prišlo po dvadsiatich rokoch, keďže ich prvý štart v druhej najvyššej súťaži sa datoval do sezóny 1983/1984.

 

O prvý gól Dukly pri jej návrate do prvej ligy sa postaral michalovský "tichý zabijak" Branislav Štefan

Kúpa prvoligovej licencie

Michalovský hokejový klub vtedy už pod názvom Dukla Michalovce spadol do absolútneho suterénu, z ktorého sa hrabal len veľmi ťažko. Na päť rokov si divák musel zvykať na tretiu najvyššiu súťaž. V prvých troch sezónach Michalovčania v tejto lige absolútne nepresvedčili, čoho výsledkom boli jedno šieste a dve siedme miesta. Svetlo na konci tunela prišlo po nástupe novej politickej garnitúry, keď sa na primátorský post dostal Viliam Zahorčák. Nový prvý muž mestskej radnice začal hľadať sponzora, ktorý by bol ochotný potiahnuť hokejovú káru. V sezóne 2007/2008 sa to napokon podarilo a klub mal po dlhej dobe generálneho sponzora. Do vtedy druholigového družstva vstúpila firma Antes spol. s.r.o., a na čelo hokeja sa dostal majiteľ tejto spoločnosti Ing. Milan Mráz. Mužstvo poskladané prevažne z Michalovčanov síce obsadilo až tretie miesto, no po skončení sezóny začal klub vyvíjať aktivity na získanie prvoligovej licencie, čo sa mu krátko pred začiatkom sezóny 2008/2009 aj podarilo, keď za vtedajších 150 000 korún (zhruba 5000 eur) zakúpil voľnú licenciu, ktorú ponúkal hokejový zväz po odstúpení Ružomberka.

Obrovský divácky záujem

Účasti michalovských hokejistov v prvej lige tak už nič nebránilo. Začal sa boj s časom, pretože o možnosti kúpi licencie sa michalovskí funkcionári dozvedeli až na konci júna a to malo za dôsledok, že káder sa robil doslova na kolene. Možnosť hrať druhú najvyššiu hokejovú súťaž dostali zväčša odchovanci klubu, ktorých doplnili niektorí hráči z blízkeho okolia. Prvý prvoligový zápas po piatich rokoch odohrala michalovská Dukla presne 5. septembra 2008, kedy v prvom kole podľahla Piešťanom 2:5. Na toto stretnutie bolo zvedavých 1550 divákov, takže hokejový hlad v meste bol naozaj veľký. Apropo, divácky záujem. O tom sa dosť pohovorilo a popísalo aj v nasledujúcich šiestich rokoch. Zemplínčania mali totiž v prvej lige suverénne najvyššie divácke návštevy a to sa prejavilo aj v posledných dvoch sezónach, kedy si na niekoľko zápasov play-off našlo cestu na štadión vyše 3000 divákov. Takéto návštevy by mohli naozaj ticho závidieť aj niektorí extraligisti. Aj tie im postupne pomohli dostať sa zo suterénu až na vrchol. Ale o tom, až nabudúce...

Historické názvy klubu
1974 - 1977 VTJ Michalovce
1977 - 1978 Dukla Trenčín B
1978 - 1991 VTJ MEZ Michalovce
1991 - 2000 HC MEZ VTJ Michalovce
2000 - až doteraz HK Dukla Michalovce

Najväčšie úspechy
1985/86: Víťaz 1. slovenskej národnej hokejovej ligy
2012/13, 2013/14: Finalista 1. slovenskej ligy
1976/77, 1980/81, 1982/83: Víťaz 2. slovenskej ligy skupina Východ

Peter Brendza



Uverejnené: 15.04.2014 23:09:10 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.