files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jubilejný tridsiaty ročník ovládol Keňan Chelimo

Prišiel, videl, zvíťazil. Aj tieto slová by sa dali použiť na víťazstvo kenského vytrvalca Wilfreda Chesereka Chelima, ktorý systémom štart - cieľ zvíťazil na jubilejnom tridsiatom ročníku Podvihorlatského maratónu. Kenský vytrvalec sa totiž najlepšie vysporiadal s vyše 40 kilometrovou traťou, ktorá vedie od Michaloviec cez Hollého ulicu na Sobraneckú cestu, cez Zalužice, Lúčky, Závadku, Hnojné, Jovsu, Kusín, Klokočov a Kalužu späť do Michaloviec, kde je pred Mestským úradom cieľ pretekov. Časom 2:31:40 síce o viac ako desať minút zaostal za traťovým rekordom Petra Polláka z roku 1986 (2:21:26), no aj tak jednoznačne ukázal, komu patril jubilejný ročník Podvihorlatského maratónu, ktorý sa už stal v posledných rokoch spolu s Michalovským polmaratónom a In - line maratónom tradičným spestrením jarného jarmoku.

Wilfred Cheserek Chelimo bol už od štartu lídrom pretekov...

Zvíťazil systémom štart - cieľ

Chelimo nadviazal na minuloročný úspech svojho krajana Bernarda Tallama a titul v jednom z najsledovanejších maratónov na Slovensku teda ostal v tejto africkej krajine. Dvadsaťosemročný útly bežec si od začiatku vytvoril náskok a v ciele nadelil svojmu najbližšiemu prenasledovateľovi Maďarovi Jánosovi Zabarimu skoro dvanásť minút. Na treťom mieste finišoval najlepší zo slovenských bežcov Vladislav Lipovský z tímu MBO Strážske. Bežec z tímu sídliaceho pätnásť kilometrov od Michaloviec bol po pretekoch so svojím umiestnením veľmi spokojný. „S výsledným časom 02:55:44 spokojný nie som, no s umiestnením určite,“ rozhovoril sa Vladislav Lipovský, ktorý si vo výbornej konkurencii na lepšie umiestnenie, ako tretie miesto netrúfal. „Ak mám pravdu povedať, tak dnes to bolo pre mňa maximum. Vedel som, že Chelimovmu tempu nemôžem konkurovať a takisto som vedel, že dnes nemôžem bežať ani so Zabarim. Trúfal som si na druhého Maďara Jánoša Bogára a som rád, že som ho zdolal. Na viac, ako tretie miesto to nestačilo, no ja som aj tak spokojný.“  

 

...aj preto víťazný veniec mal zaslúženého majiteľa

Traťový rekord ostane naďalej bradatým

Práve Vladislav Lipovský patril v minulosti k ozdobám pretekov a to potvrdil aj teraz. V rokoch 1998, 2006, 2007 a 2008 sa stal víťazom Podvihorlatského maratónu a štyrmi víťazstvami sa jednoznačne vryl do histórie maratónu. „Ja som tie štyri ročníky vyhral vtedy, keď som bol v najlepšom maratónskom veku. Vtedy som vedel bežať časy pod 2:24. Teraz to už beriem trošku inak, mám 45 rokov a nepotrebujeme nikomu nič dokazovať. Michalovce sú spolu s košickým maratónom mojou srdcovkou a dokedy budem vládať, vždy sa tu budem vracať,“ zdôraznil Lipovský.

 

 Vladislav Lipovský verí, že traťový rekord raz bude prekonaný

 Aj keď sa na jubilejnom maratónskom ročníku zišla výborná konkurencia a aj keď Keňan Chelimo nasadil doslova pekelné tempo, za rekordom podujatia 2:21:26, ktorý zabehol ešte v roku 1986 Peter Pollák, zaostal o vyše desať minút. Bradatý 28-ročný rekord teda ostane v platnosti minimálne ďalší rok. Podarí sa ho niekedy niekomu prelomiť? „Ja si myslím, že keď tu organizátori dotiahnu päť - šesť takýchto vytrvalcov, ako bol Chelimo, tak sa to môže podariť. Teraz tu bol sám, nemal ho kto ťahať a aj preto takto výrazne zaostal za traťovým rekordom,“ dodal na záver rodák zo Strážskeho, ktorý patrí už medzi inventár Podvihorlatského maratónu, keďže v roku 2014 štartoval v Michalovciach už jedenástykrát.

Kompletné výsledky Podvihorlatského maratónu, Michalovského maratónu a In - line maratónu na korčuliach nájdete tu

Fotogalériu z týchto podujatí nájdete tu

Peter Brendza



Uverejnené: 02.05.2014 19:28:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.