files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Aj hendikepovaní vedia hodnotne tvoriť

Do konca apríla bude v Klube Pozdrav (v budove „starého“ súdu na Námestí osloboditeľov) sprístupnená výstava diel maliara Pavla Olšavského (mladšieho brata známeho michalovského maliara J.Olšavského) a klientov rehabilitačného strediska Občianskeho združenia Integra pod názvom Priateľstvo bez hraníc. Je jasným dôkazom toho, že aj ľudia s rôznymi hendikepmi vedia namaľovať hodnotné umelecké výtvory.

 
„Ide vlastne o prvú aktivitu Klubu Pozdrav, ktorý zastrešuje rovnomenné občianske združenie. Vznikol 1.decembra v minulom roku. Jedným z jeho hlavných cieľov je propagácia aktivít ľudí s rôznym zdravotným postihnutím (pozn.red. - obdobnú činnosť vyvíja aj OZ Integra),“ povedal predseda OZ Pozdrav Jozef Olšavský.
Zdôraznil, že aj napriek zlepšeniu situácie sú hendikepovaní občania stále vyčleňovaní z normálneho života. Tento jav je už pre vyspelé západoeurópske krajiny a USA neznámym pojmom. Táto výstava slúži aj na to, aby tento neduh definitívne vymizol i zo Slovenska. Široká verejnosť si môže okrem iného pozrieť  hodnotné obrazy od pätnástich autorov združených v Integre. Vynikajú úžasným farebným zladením. „Z jednotlivých obrazov dýcha sviežosť a čistota. Sú naplnené optimizmom a radosťou. Skrátka, títo ľudia sa vedia výtvarne prejaviť,“ odkryl svoje pocity J.Olšavský.

O nič horšie nie sú ani krásne výtvory jeho brata - Pavla Olšavského. Tento rodený Zemplínčan už 17 rokov žije v Spojených štátoch amerických. Predtým bola jeho trvalým bydliskom obec Bunkovce pri Sobranciach. „Ako si môžete všimnúť, v jeho nostalgických dielach rezonujú spomienky na rodný kraj, ale najmä na rodinu,“ konštatoval brat skvelého maliara.
K nahliadnutiu sú okrem iného portréty deda, pradeda a iných blízkych príbuzných. Je zaujímavé, že keď tento umelec ešte žil  v rodnom regióne, výtvarne sa nerealizoval. Tvoriť začal po siedmich rokoch pobytu za veľkou mlákou. Vďaka tomu Michalovčania spoznávajú ďalšieho talentovaneho zemplínskeho autora. 

   Spomínaná výstava je predajná. Výnos by sa mal použiť na dovybavenie klubových priestorov OZ Pozdrav.                                  (janč)



Uverejnené: 26.03.2010 09:00:51 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.