files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cesta k historickému tripple

Hádzanárky Iuventy Michalovce nedávno skončenú sezónu rozhodne nemôžu hodnotiť ako neúspešnú. Zemplínčankám sa totiž podarilo to, čo ešte žiadnemu klubu vo WHIL, keď v jednej sezóne siahli na domácej scéne na všetky tri poháre, ktoré vyhrať mohli. V závere minulého kalendárneho roka uspeli v Slovenskom pohári, v apríli sa zase tešili z cenného pohára za víťazstvo v slovensko-českej ligovej súťaži WHIL, no a minulú sobotu zase uspeli v rozhodujúcom finálovom súboji o majstra Slovenska, keď zdolali Šaľu 3:2 na zápasy a na svoje konto si tak pripísali štvrtý majstrovský titul v rade, ktorý je pre nich už siedmym.

Tréner Jána Packa sa pred sezónou vyjadril, že Iuventa nemôže mať iné ciele, ako uspieť všade, kde hrá. Táto sezóna taká aj naozaj bola. Aj keď... Aj keď s problémami, aké nemusel Packa riešiť ani raz za svoje dva a pol ročné pôsobenie v tíme už sedemnásobného slovenského majstra. „Štrajk“ Lucie Gubikovej, slabé výkony v úvode sezóny, problémy s legionárkami, zranenia či „neochota“ nabudených českých tímov vrátiť pohár za víťazstvo vo WHIL späť na Slovensko. S týmto všetkým sa Iuventa musela počas sezóny potykať, no nakoniec to dievčatá zvládli a preto môžeme skonštatovať, že sezóna bola úspešná.

Tri poháre, na ktoré Michalovčanky v sezóne siahli: Začali Slovenským pohárom...

K prepisu histórie chýbal jediný gól

Po piatich rokoch si Michalovčanky zahrali v pohárovej Európe aj v jarnej časti. Funkcionári klubu sa tentoraz neulakomili na Ligu majstrov a družstvo vhodne prihlásili do Pohára EHF, kde videli väčšie šance na úspech. Iuventa začínala európsku súťaž č.3 v druhom kole, kde jej vyžrebovali nasadený izraelský Bnei Hertzlyia. Po počiatočných obavách z dôvodu nepoznania tohto tímu následne prišlo odhodlanie odohrať obidva duely na domácej pôde, čo sa nakoniec aj podarilo. Po dvoch hladkých výhrach (40:28 a 41:17) čakala na Michalovčanky oveľa ťažšia prekážka, slovinský majster RK GEN-I Zagorje. Ten už kládol väčší odpor. Sedemgólová výhra 31:24 Iuventy v prvom stretnutí naznačovala, že pre jej hráčky by slovinská prekážka nemusela byť nepriechodnou. V priebehu odvetného zápasu však Slovinky sedemgólové manko dohnali a dokonca sa dostali aj do osemgólového postupového vedenia, ktoré napokon neudržali a po postupovej prehre 21:27 nakoniec Michalovčanky rozhodli o tom, že si európsky pohár zahrajú po piatich rokoch aj v jarnej časti. Osemfinálový žreb priniesol ťažkého, no atraktívneho súpera – nemecký Bayer Leverkusen aj s bývalou hráčkou michalovského celku Denisou Glankovičovou. Šance Iuventy na prienik medzi osem najlepších sa zvýšili vtedy, keď sa funkcionárom klubu podarilo vybaviť obidva zápasy v Chemkostav aréne. Ani to však na postup nestačilo. Hoci Michalovčanky prvý duel vyhrali 33:27 a boli blízko k senzačnému postupu. K nemu kráčali aj v odvetnom zápase, keď bol po polčase stav 11:11 a všetko bolo prichystané na oslavu historického postupu. Žiaľ, tá sa nekonala. Michalovčanky totiž nezvládli druhý polčas a po prehre 18:24 sa z postupu do štvrťfinále tešili Nemky, v ktorých prospech zahral počet strelených gólov v zápase, v ktorom boli brané ako hostky. Michalovčanky tak v pohárovej Európe po štvrtýkrát zostali pred bránami štvrťfinále, no teraz boli rozhodne najbližšie. Rozhodol akurát jeden gól...

... pokračovali primátom vo WHIL...

Historický tripple

Európsku smolu si Michalovčanky vynahradili v ďalších súťažiach, v ktorých štartovali. V závere minulého roka sa im podarilo obhájiť zisk Slovenského pohára, keď triumfovali na pôde svojho najväčšieho rivala Šale. Druhou výzvou pre nich bolo víťazstvo vo WHIL. Aj keď zo začiatku sezóny nepodávali hráčky Iuventy výkony, ktoré by sa možno od nich čakali, získavali body a v poslednom jesennom jedenástom kole sa dostali na prvú priečku tabuľky, z ktorej sa už dole nezošmykli. V jari totiž dosiahli dôležité výhry nielen doma so Šaľou či Porubou, ale aj v Zlíne, Moste a Porube. Počas celej ligovej sezóny prehrali opäť iba dvakrát a to im stačilo na zisk piateho primátu vo WHIL, keď triumfovali s päťbodovým náskokom pred Slaviou Praha či Mostom a po piatich rokoch znova vrátili česko-slovenský titul na Slovensko. Aby bol historický triple dokonaný, bolo potrebné získať ešte jeden pohár a to rovno ten najdôležitejší. Iuventa vstupovala do slovenského play-off s jediným cieľom – obhajobou slovenského titulu. V semifinále ju čakal zdecimovaný Senec, ktorý do Michaloviec na prvé dva zápasy semifinále ani nepricestoval a po vysokej výhre v Modre, kde ŠKP Piccard hráva svoje domáce stretnutia, postúpili Michalovčanky do finále. Senčanky ich však veľmi nepreverili, čo malo za dôsledok, že rozbehnutá Šaľa hrýzla oveľa viac, ako v predošlých troch  finálových sériách. Michalovčanky síce najskôr doma dvakrát zvíťazili a zdalo sa, že vo finále zvíťazia opäť na nulu. Omyl! Hráčky Dusla odpovedali rovnakou mincou a po dvoch výhrach vrátili finálovú sériu do Michaloviec. Spomenuté tímy sa vo finále stretli už ôsmykrát, no ani raz v predošlých sériách porazené družstvo nezískalo víťazstvo. Stalo sa to až teraz, keď musel rozhodnúť posledný zápas, v ktorom nakoniec Michalovčanky triumfovali 28:27 a na svoje konto si tak pripísali siedmy titul. Dodajme len, že všetkých sedem získali vo finálovej sérii so Šaľou. Majstrovským titulom tak Zemplínčanky dokonali historické triple, ktoré sa pred nimi ešte nepodarilo získať nikomu. Povedal by to niekto v septembri, kedy bola Iuventa kritizovaná za slabé výkony?

... no a nakoniec prišla na rad obhajoba majstrovského titulu

Plusy

+ historický tripple

+ zisk primátu vo WHIL, ktorý Iuventa na Slovensko vrátila po piatich rokoch

+ slovenské double

+ vysporiadanie sa so zraneniami opôr

+ presadzovanie sa mladých hráčok

+ po piatich rokoch opäť hrali v jarnej časti európskeho pohára

+ chválime aj funkcionárov, pretože až päť zápasov zo šiestich v európskom pohári hrala Iuventa doma

Mínusy

- slabý herný prejav v úvode sezóny

- nevýrazné legionárky

- zranenia

- nezvládnutý záver dvojzápasu s Leverkusenom

Potešili

Tatiana Trehubová

Čoskoro slovenská reprezentantka podávala v sezóne vynikajúce výkony, a tak nečudo, že na ňu zaostrili pozornosť aj vyspelejšie kluby. Táňa sa však na ponuky neulakomila a s funkcionármi klubu sa dohodla na predĺžení kontraktu o ďalšie dva roky.

Lucia Gubiková

Odchovankyňa michalovskej hádzanej opäť raz ukázala, že je najlepšou brankárkou na Slovensku. Aj keď v úvode sezóny z dôvodov, ktoré nechcela ani jedna strana prezrádzať, pauzovala, rýchlo sa dostala do formy a v závere jesene sa výraznou mierou pričinila o postup cez Zagorje. Vynikala aj v jari, vyšiel jej hlavne duel v Moste, no a formu takisto našla aj vo finálovej sérii, kde aj jej zásluhou Michalovčanky slávili štvrtý titul v rade.  

Marianna Rebičová

Výkonnostne dozrela a stala sa ťahúňom tímu. Svojimi gólmi pomohla družstvu k viacerým bodom a právom získala silnú pozíciu aj v reprezentácii. Len škoda, že vinou zranenia bude tímu v nasledujúcej sezóne dlhšie chýbať.

Sklamali

Viktória Petróczi

V kádri sme však našli aj tie hráčky, ktoré sklamali. Ide hlavne o legionárky získané počas letného prestupového obdobia. Do Iuventy prišli tri, ale ani jedna sa výraznou oporou nestala. Legionárka by mala byť od domácej hráčky lepšia aspoň o triedu a povedzme si pravdu, bola maďarská brankárka Viktória Petróczi lepšia o triedu od tých, ktoré tu boli s ňou? Odpoveď je jasná. Nebola a aj preto si musela v závere jesene zbaliť kufre.

Jelena Markovič

Nepresvedčila ani Čiernohorka Jelena Markovičová. Túto ľaváčku vedenie klubu získalo ako náhradu za Juliu Snopovú, no za brázdou, ktorú nechala táto Ukrajinka výrazne zaostala. V obrane sa dalo na jej hru ešte ako tak pozerať, no v útoku určite nebola tým hnacím motorom, akým bola Snopová, ktorá sa stala v minulej sezóne najlepšou strelkyňou Iuventy.

Zaslúžili sa o triple

Brankárky: Claudia Čičáková, Lucia Gubiková, Adriana Medveďová, Viktória Petrócziová (Maďarsko), Anastassija Zyková (Rusko).

Pivotky: Dominika Horňáková, Michaela Kovaličková, Patrícia Wollingerová.

Krídla: Veronika Habánková, Mária Holešová, Sofia Nagyová, Terézia Szöllösiová, Tatiana Trehubová (Ukrajina).

Spojky: Tatiana Gajdošíková, Laura Gerič (Slovinsko), Tanja Kiridzič (Chorvátsko), Alica Kostelná, Julia Kucher (Ukrajina), Jelena Markovič (Čierna Hora), Mária Olšovská, Zuzana Piskayová, Marianna Rebičová, Lucia Tobiašová, Radoslava Vargová.

Realizačný tím: Tréner: Ján Packa. Asistent: Martin Bumbera. Masér: Pavol Werfer. Fyzioterapeut: Peter Hreha. Lekár: Ján Džavan. Predseda predstavenstva: Tibor Mačuga. Prezident klubu: Gabriel Dorič. Športový riaditeľ: Jaroslav Čúrny.

Peter Brendza

 



Uverejnené: 29.05.2014 22:28:38 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.