files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hasiči a záchranári upozorňujú !

Pomaly vrcholí vykurovacie obdobie a Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru zaznamenáva v poslednom čase nárast požiarov spôsobených od vykurovacích telies a komínov. Rozhodlo sa teda vydať oznámenie pre obce v okrese Michalovce a Sobrance o tom, ako by sa občania mali starať o svoje komíny a vykurovacie telesá.


Zo štatistiky vyplýva, že príčinou týchto požiarov býva skoro vždy zlý technický stav lokálnych spotrebičov a zdrojov tepla, zanedbanie dozoru na týmito spotrebičmi a v neposlednom rade nevenovanie dostatočnej pozornosti preskúšaniu, kontrole a čisteniu komínových telies. Predísť týmto požiarom sa dá predovšetkým starostlivosťou o vykurovacie telesá a komíny, ich pravidelnou kontrolou a čistením.

Pre občanov a podnikateľské subjekty vyplývajú pri používaní tepelných spotrebičov a komínov, pri ich inštalácii, výstavbe a údržbe povinnosti obsiahnuté v zákone č.314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi. Ten ukladá podnikateľom a tiež občanom zabezpečovať pravidelné čistenie a kontrolu komínov, pričom lehoty čistenia a vykonávania kontrol komínov stanovuje vyhláška MV SR č. 401/2007 Z.z. o technických podmienkach a požiadavkách na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivových spotrebičov a komínov. Lehoty kontrol a čistenia komínov sú závislé na výkone spotrebiča, druhu paliva a na konštrukčnom prevedení komína, ale pre občana platí všeobecná zásada, že tento úkon sa má vykonať najmenej raz za 12 mesiacov.  Často sa stáva, že občania si úkony spojené s kontrolou a čistením komínov vykonajú sami svojpomocne, pričom na túto činnosť nemajú patričné odborné predpoklady ani vedomosti, dostatočné skúsenosti a nemajú ani príslušné pomôcky a náradie.

Doporučuje sa túto činnosť zveriť odbornej kominárskej organizácii. Netreba si osvojovať obvykle zastávaný nesprávny názor, že plynné palivo je kvalitné, preto nespôsobuje znečistenie komína a kontrola takýchto komínov je zbytočná, preto ju robiť netreba. U plynného paliva dochádza k iným nežiaducim javom ako sú zrážanie pár a splodín horenia do tekutej podoby, čo často spôsobuje silnú deštrukciu odvodu spalín a komínového plášťa. Vlastník objektu, ako laik tento jav navonok vôbec nemusí spozorovať.  Čoraz častejšie občania hlavne v rodinných domoch siahajú k dvojakému spôsobu vykurovania – plynom a súčasne tuhým palivom v kozuboch, alebo ústredným vykurovaním na tuhé palivo. Platí zásada, že na jeden komínový prieduch možno napájať len spotrebiče s rovnakým druhom paliva. Ďalej treba mať na zreteli, že vykurovanie mokrým a hlavne surovým drevom spôsobuje vytváranie vrstiev dechtu na stenách komína, spotrebič nadmerne dymí a následne môže dôjsť tiež k samovznieteniu sadzí. V praxi sa osvedčil postup, kedy sa drevo určené na vykurovanie suší najmenej jednu sezónu, teda 12 mesiacov.
Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru preto vyzýva občanov a podnikateľské subjekty, aby problematike spotrebičov a hlavne komínov venovali dostatočnú pozornosť. Vykurovacia sezóna síce pomaly končí, ale práve to je obdobie, kedy v dôsledku odstavenia vykurovacích telies a komínov možno na nich nechať v kľude vykonať potrebné úkony. Počas letnej odstávky sa aj kontroly a prípadné čistenie dajú vykonať systematickejšie, je dostatok času na prípadné odstránenie zistených nedostatkov a aj kominárske organizácie nie sú pod časovým tlakom . 

POZOR!!! : V nasledujúcom vydaní Vám prinesieme rozhovor práve s kominárom, ktorý Vám poradí ako sa postarať o to, aby Váš domov bol v bezpečí.
(Okresné riaditeľstvo Hasičského a požiarneho zboru v Michalovciach)

 



Uverejnené: 29.03.2010 17:52:35 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.