files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Legionár musí byť o triedu lepší. Je to tak vždy?

V nedávnom neformálnom rozhovore s novým trénerom Iuventy Michalovce Borysom Petrovským ma zaujala jedna veta, ktorú vtedy tento ukrajinský tréner povedal. „Legionári sú dôležitým faktorom pre tím, ktorý chce byť úspešný. Dôležitá je aj práca s vlastnou mládežou, no posily zo zahraničia má aj Real Madrid.“ S jeho tvrdením musíme úplne súhlasiť. Petrovskyj totiž trafil klinec po hlavičke. Keď chce byť klub úspešný a niečo dosiahnuť, keď nemá dostatočnú kvalitu doma, musia prísť posily zo zahraničia. Upozorňujem však, že tie musia byť lepšie, ako domáci výber.

Prvý futbalista z JAR v Michalovciach: Isaac Waseem tu pôsobil v rokoch 2011 a 2012

A práve to v Michalovciach vôbec neplatí. Určite si spomínate na časy trénera Vlastimila Petrželu v MFK Zemplín. Český trénerský mág sa snažil družstvo oživiť zahraničnými futbalistami, a tak v metropole Zemplína pôsobili nielen Česi, či hráči z balkánskych republík, ale napríklad aj Francúzi, či dokonca hráč z Juhoafrickej republiky. Títo futbalisti síce obsadili miesta v základnej zostave, vytúžený postup do najvyššej súťaže to však michalovskému futbalu neprinieslo.

Aj v súčasnosti pôsobia v michalovskom futbale zahraniční hráči. V poslednej dobe sa vedenie klubu ubralo španielskou cestou. Tá im síce minulú sezónu priniesla historické druhé miesto, no nie každý legionár spĺňal nastavené parametre a povedzme si pravdu, zahraniční futbalisti neboli tými, čo sa o toto umiestnenie pričinili najviac. Pri všetkej úcte, vedeniu klubu nevyšlo niekoľko zahraničných ťahov a hlavne angažovanie dvoch hráčov Dukly Praha (Micka, Čapek), ktorí prišli v rámci transferu Róberta Kovaľa do pražského klubu, bol jasný krok vedľa.

Výnimka potvrdzuje pravidlo. Španiel Marcos Perez je pre MFK Zemplín prínosom a je v hľadáčiku viacerých tímov z najvyššej súťaže

O tom, že nie každé zahraničné zlato sa blyští, určite vedia aj v ďalších dvoch michalovských kluboch. Hokejisti Dukly to skúšali Čechmi aj Rusom, no potom sa vedenie radšej vrátilo k hráčom, ktorých pozná zo slovenských štadiónov. Legionárky vždy patrili aj k michalovskej Iuvente. A ani tu všetky zahraničné nákupy nevyšli. Pochváliť jednoznačne musíme angažovanie dvoch Ukrajiniek Julie Bachyrievovej (dnes už Kucherovej) a takisto aj už Slovenky Tatiany Trehubovej. Obe sem prišli za Petrovského prvej éry v sezóne 2009/2010. Tréner si vtedy vybral dobre, keďže spomenuté hráčky poznal a sú tu dodnes.

Zatiaľ čo sa Tatiana Trehubová osvedčila a patrí medzi najlepšie hráčky ligy...

A čo bolo potom? V ostatných sezónach už zahraničné nákupy v tíme sedemnásobného slovenského ženského hádzanárskeho majstra nevyšli. Okrem Laury Geričovej, ktorá v tíme pôsobí dodnes, Julie Snopovej (tá v týchto dňoch podpísala kontrakt s účastníkom Ligy majstrov nemeckým Thuringerom) a fakt iba niekoľkých zábleskov, to boli hráčky, ktoré neboli lepšie, ako domáce. A takéto tu naozaj netreba. Iuvente nevyšli hlavne zahraničné nákupy v posledných dvoch rokoch. Okrem už spomenutej Snopovej sa totiž ani jedna legionárka príliš nepresadila. V minulej sezóne to bola Ruska Natalia Vinyuková, v tejto neuspokojila ani jedna z troch avizovaných "veľkých posíl," ktoré pred sezónou do Michaloviec prišli. Práve toto by sa možno dalo vyčítať trénerovi Jánovi Packovi, ktorý si ich do tímu vybral. Ani maďarská brankárka Viktória Petroczi a ani balkánske spojky Tanja Kiridzič (Chorvátsko) a Jelena Markovič (Čierna Hora) totiž nepresvedčili, že sú lepšie, ako domáce. A aj preto už v budúcej sezóne v Michalovciach pôsobiť nebudú.


... Chorvátka Tanja Kiridzič nie

Michalovský šport teda už má bohatú skúsenosť s posilami zo zahraničia. Niektoré uspokojili, no vo viacerých prípadoch to bol krok vedľa. S čím to súvisí? Niekedy s rečovou bariérou, inokedy zase s tým, že sa športovec nedokáže prispôsobiť, no a vo viacerých prípadoch aj s nedostatkom kvality, ktorá sem prichádza. Nie každé zahraničné zlato sa blyští a nie každý legionár (ka) si získal v Michalovciach priazeň. Áno, je pravda, že zahraničných hráčov má aj Real Madrid. Ale k tomu treba povedať, že tie posily spoza hraníc treba získavať veľmi opatrne, aby sa to neobrátilo proti vám. Práve vtedy sa môžu naplniť Petrovského slová o prínose posíl zo zahraničia. Dúfajme, že to tentokrát michalovským klubom vyjde aspoň tak, ako to Iuvente vyšlo s Trehubovou a Bachyrievovou, a už nebudeme hovoriť o zlých krokoch, ale o zahraničnom prínose. Vtedy sa môžu Petrovského slová do bodky naplniť!

Peter Brendza



Uverejnené: 30.06.2014 21:53:54 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.