files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stanovisko mesta k novej autobusovej stanici

S prácami na stavbe Autobusové nástupište na Staničnej ulici sa začalo 28. októbra 2013. Podľa zmluvy malo byť nové nástupište ukončené do 12 mesiacov od podpísania zmluvy. Práce na stavbe  prebiehali bez problémov, preto dodávateľ stavby avizoval skorší termín ukončenia. V súčasnosti je stavba ukončená a odovzdaná do prevádzky. Od 1. júla je už nové autobusové nástupište v plnej prevádzke.

Nová autobusová stanica (foto: michalovce24)

 Výstavba bola realizovaná z prostriedkov, ktoré mestu Michalovce poskytla Vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní. Mesto vypísalo na realizáciu zákazky verejné obstarávanie, do ktorého sa prihlásilo 6 záujemcov. Najnižšia ponúknutá suma predstavovala výšku 750 tisíc eur za realizáciu celej stavby. Po opakovaných rokovaniach o možnom znížení nákladov sa Mestu Michalovce podarilo dodatkom k Zmluve o dielo znížiť cenu o 153 tisíc eur. Všetky tieto dokumenty sú samozrejme prístupné verejnosti na našej web stránke.

Celkovo bolo preinvestovaných 597 tisíc eur, z toho 500 tisíc eur bola dotácia vlády.

V rámci stavby autobusového nástupišťa bolo zrealizované:

- príprava územia (39 tis.), vybudovanie kanalizácie dažďových vôd zo strechy (2 tis.), kanalizácia zaolejovaných vôd (45 tis.), parkovisko (32 tis.), spevnené plochy pešie (43 tis.), elektrická NN prípojka (2 tis.), vonkajšie osvetlenie (21 tis.), chráničky pre slaboprúdové rozvody (3 tis.), preložka STL plynovodu (4 tis.), prestrešenie nástupíšť a zastrešenie spájajúce budovu železničnej stanice s nástupišťom (259 tis.), spevnené plochy vozidlové (82 tis.), osvetlenie prístreškov (35 tis.), drobná architektúra (24 tis.), sadové úpravy (5 tis.) a dopravné značenie zvislé a vodorovné.

Čo sa týka vybavenia, kapacita autobusového nástupišťa je:

-  4 príchodové stojiská prímestskej dopravy

-  8 odchodových stojísk prímestskej dopravy

-  3 príchodovo-odchodové stojiská MHD

Mesto Michalovce v predchádzajúcich mesiacoch intenzívne rokovalo s jednotlivými prepravcami (SAD a MHD) o grafikone prepravy a umiestnení zastávok tak, aby bola doprava k autobusovému nástupišťu z celého mesta čo najlepšia. Prvého júla bolo autobusové nástupište na Staničnej ulici dané do užívania dopravcovi - firme ARRIVA Michalovce. Znamená to, že sa zmenili cestovné poriadky niektorých spojov, ako aj trasy niektorých liniek, a teda od 1.7. 2014 došlo aj k zmene cestovného poriadku. O konkrétnych linkách a spojoch prímestskej dopravy sa môžu cestujúci informovať na web stránke ARRIVA Michalovce a.s. http://www.arrivami.sk/ a na dispečerskej linke. O zmenách v mestskej hromadnej doprave sme obyvateľov mesta informovali prostredníctvom web stránky, novín Michalovčan aj TV Mistral, ale rovnako aj prostredníctvom prepravcu MK Trans s.r.o., ktorá zabezpečuje MHD. 

Radi by sme ešte pripomenuli, že Kostolné námestie kde doteraz bolo autobusové nástupište umiestnené, naozaj nie je na tento účel najvhodnejšie. Michalovce sú jedným z mála miest na Slovensku, ktoré ešte nemalo autobusovú stanicu v blízkosti železničnej, nakoľko štandard cestovania v dnešnej dobe by mal umožniť cestujúcim pohodlné cestovanie tzv. suchou nohou pri prestupe z vlakovej na autobusovú, príp. cestnú prepravu. A práve miesto kde je v súčasnosti železničná stanica je plánované v našom meste ako centrum integrovanej osobnej dopravy, ktoré bude všetky tieto požiadavky spĺňať.

Navyše miesto, kde bola doteraz autobusová zastávka bolo v minulosti historickým centrom - srdcom Michaloviec a jeho využitie bolo určené skôr na kultúrne, duchovné a spoločenské aktivity nie ako dopravný uzol. Sme toho názoru, že rozhodnutie o umiestnení autobusovej zastávky na Kostolnom námestí nebolo v minulosti celkom šťastným riešením. Už samotný fakt, že celú túto plochu lemujú cirkevné a historické budovy je dôvodom, aby sa Kostolné námestie zmenilo z dopravného uzla na oddychovú relaxačnú zónu.

V súčasnosti Mesto Michalovce vyhlásilo verejnú súťaž na vypracovanie ideovej štúdie - Kostolné námestie v Michalovciach. Rozhodnutie o ďalšom využití Kostolného námestia bude však prináležať plénu mestského zastupiteľstva a vedeniu mesta, ktoré vzíde z nadchádzajúcich komunálnych volieb, ktoré sa budú konať v novembri. Súčasné vedenie mesta uprednostňuje využitie daného priestoru na kultúrne, spoločenské a duchovné aktivity.

Ing. Iveta Palečková

hovorkyňa primátora a MsÚ

Michalovce 7. 7. 2014



Uverejnené: 10.07.2014 14:14:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.