files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Marek Zahorčák: "Účasť na Michalovce Cup bude reprezentatívna"

Už niekoľko dní rezonuje v takmer všetkých slovenských médiách futbalový turnaj dorastencov do 17 rokov Michalovce Cup. Ten sa v predchádzajúcich štyroch ročníkoch dostal z hľadiska účasti a kvality na jeden z najlepších mládežníckych turnajov vo východnej a strednej Európe, no a jeho organizátori sa činili aj tohto roku. Podarilo sa im totiž to, v čo nikto neveril. Presne 20. augusta sa na michalovskom futbalovom štadióne uskutoční prestížne El Clásico, v ktorom obhajcu prvenstva kráľovský Real Madrid vyzve jeho najväčší rival, ďalší španielsky gigant FC Barcelona. Keď k tomu prirátame tretí španielsky veľkoklub FC Valencia, domáci MFK Zemplín, Duklu Praha a Legiu Varšava, diváci sa už teraz majú na čo tešiť. O príprave Michalovce Cup 2014, ktorý sa bude opäť konať pod záštitou primátora mesta, sme sa v našej novej rubrike ROZHOVOR NA VÍKEND na chvíľu porozprávali s jedným z organizátorov Marekom Zahorčákom, ktorý v michalovskom futbalovom klube pôsobí vo funkcii športového riaditeľa mládeže.  

Futbalový turnaj Michalovce Cup opäť láka famóznou účasťou. Po Juventuse Turín, Reale Madrid privítame v Michalovciach ďalší európsky top klub - FC Barcelonu. Okrem neho sa tu predstaví aj obhajca prvenstva Real Madrid, či FC Valencia. Čo hovoríte na účasť, ktorú sa vám podarilo zabezpečiť na piaty ročník turnaja?

"Podľa môjho názoru je účasť na piatom ročníku Michalovce Cup veľmi reprezentatívna a prestížna. Program je nastavený tak, aby zaujal fanúšikov. Som veľmi rád, že aj tentoraz sme vysoko nastavenú latku pozdvihli a turnaj bude obsadený ešte kvalitnejšie, ako to bolo minulý rok, ba podľa môjho názoru pôjde za päťročnicu turnaja o jeho najlepšie obsadenie."

Dotiahnuť FC Barcelonu či Real Madrid na turnaje takéhoto formátu je veľmi ťažké. Čo to obsahuje?

"Ide o dlhodobý proces od pozvánky až po definitívne potvrdenie. Takéto družstvá sem neprídu na požiadanie, musí v tom byť aj nejaký vzťah. Tie má náš futbalový klub so svojimi zahraničnými partnermi veľmi dobré. Už teraz pracujeme na ďalšom ročníku. Príprava turnaja tak trvá okolo jedného roku. V minulosti tu boli Taliani, Ukrajinci, Španieli a teraz môžem povedať, že v ďalšom ročníku tu privítame špičkové anglické družstvo, ktorého meno teraz ešte neprezradím. Nám to otvára ďalšie možnosti. Je to synergický efekt, keď si naši chlapci nielen, že môžu zmerať sily so špičkovými klubmi, ale majú možnosť aj odísť do zahraničia, či už na stáže, alebo na turné. Minulého roku sme začali tradíciu, keď naše mládežnícke družstvá odchádzajú na zápasy do zahraničia. Práve vďaka týmto vzťahom môžeme takéto zahraničné výjazdy organizovať."

O účasti FC Barcelona sa šuškalo už minulý rok. Môžete povedať ako dlho ste sem tento klub lanárili?

"Na Barcelone sme pracovali zhruba dva roky. Jej účasť sa lámala už minulý rok, no predtým sa sľúbili na turnaj do Kataru a z účasti na našom turnaji tak vzišlo. Kontakty sme však neprerušili a tentoraz už ich účasti na Michalovce Cup nestálo v ceste nič."

Môžete konkretizovať, ktoré významné futbalové osobnosti by mohli navštíviť piaty ročník Michalovce Cup?

"Zatiaľ ich mená neprezradím. Do turnaja je ešte mesiac a ich účasť sa bude finalizovať posledný týždeň. Je naším cieľom, aby sem prišla nejaká významná futbalová osobnosť zo Španielska. Táto osobnosť by mala slávnostný výkop. Je to v štádiu riešenia, takže meno zatiaľ prezrádzať nechcem. Povedať však môžem, že náš turnaj navštívia významní predstavitelia klubov zo sekcie mládeže. Aj ich účasť nám pomáha pri budovaní kontaktov, pretože za tých štyri – päť dní sa môžeme porozprávať a nadviazať užšie kontakty."

Futbalový turnaj Michalovce Cup prešiel za päť ročníkov viacerými formátmi. Začínali ste v zimných mesiacoch a na turnaji štartovali sedemnástky a devätnástky. Po dvoch ročníkoch ste to zmenili a turnaj sa ustálil na letné mesiace. Bolo to aj preto, aby na ňom mohli štartovať práve takéto veľkokluby?

"Áno, bolo to hlavne preto. V zime by sme Real Madrid, Barcelona ani Juventus Turín do Michaloviec nedotiahli. Podmienka týchto klubov bola jasná - hrať sa musí v lete. Museli sme na to reagovať a podľa mňa je aj pre divákov lepšie sledovať takéto zápasy v letných mesiacoch. Aj prvé ročníky mali svoje čaro. Počas prvých dvoch rokov sme vychytali chyby. Boli tu vtedy tímy, ktoré nemajú až taký zvučný rang, no to na takýchto turnajoch v prvých ročníkoch býva vždy."

Nemali ste v pláne pozvať na turnaj aj reprezentáciu Slovenska do sedemnásť rokov?

"Takýto plán aj bol. Komunikovali sme so slovenským futbalovým zväzom aj o tejto alternatíve. Reprezentácie však majú svoj pevný program. V tomto období je práve v Čechách Memoriál Václava Ježka."

Otázka ešte na formát turnaja. V prvých dvoch ročníkoch štartovalo v dvoch kategóriách po štyri tímy, v treťom ročníku zase štartovali štyri družstvá a tie hrali každý s každým. Minulý rok ste priniesli novinku, šesť tímov rozdelených do dvoch skupín. Je tento formát už ustálený, alebo plánujete aj ďalšie zmeny?

"Turnaj vyhodnocujeme vždy po jeho skončení. Momentálne zvažujeme formát na ďalšie obdobie. Záujem o štart je obrovský a aj teraz sme museli viacero klubov odmietnuť. Veľa z nich žiadalo pozvánku, pretože tento turnaj je pozvánkový, nedá sa na neho prihlásiť. Zvažujeme zmenu počtu mužstiev na osem, no je to náročnejšie z hľadiska organizácie, navyše nechceme hrať na rôznych ihriskách, ako sa hrajú iné turnaje. Chceme, aby sa hralo na hlavnej ploche, pod peknou diváckou kulisou, aby mal turnaj svoj charakter. V neposlednom rade musíme myslieť aj na naše ihrisko, pretože pri ôsmych družstvách, je to na neho oveľa náročnejšie."

Peter Brendza 



Uverejnené: 25.07.2014 15:27:00 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.