files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Garáže na sídlisku Východ by vyriešili problém

Vyrieši sa na sídlisku Východ problém s „neprispôsobilými“ občanmi, ktorí sa zdal byť už vyriešený? Jednou ranou by sa vyriešili hneď dva. Problém s devastovaním prostredia a aj s nedostakom garáží na tomto sídlisku.


Dlhoročný problém

Sídlisko Východ a konkrétne Leningradská ulica dlhé roky zápasí s problémom neprispôsobivých občanov ( Rómov). Tí si cez sídlisko skracujú cestu k svojim obytným blokom na Angy mlyne. Problémom bola vychodená zeleň, odpadky, ktoré preberali v kontajneroch a často nechávali voľne pohodené a ako sa vyjadrili občania tohto sídliska, nebolo zriedkavé ani to, že sa dokonca báli chodiť večer sami von, z dôvodu agresívneho správania Rómov. Často tu musela dokonca zasahovať aj mestská polícia.

Zdanlivo vyriešené

Pred nedávnom „vyrástol“ na ich hlavnej trase múr, ktorý má slúžiť ako protihluková stena a využívať sa má oficiálne aj na športové účely. Už vtedy sa ale medzi občanmi šepkalo, že jednou z neoficiálnych funkcií bude aj zabránenie prechodu cez toto sídlisko. Zdalo by sa, že problém je vyriešený. Omyl! Problém sa iba preniesol z jednej strany sídliska na druhú. Predpokladalo sa asi, že obyvatelia Angy mlyna budú prechádzať „normálne“ po chodníku, popri mestských kasárňach. Ale to bol omyl! Mesto by muselo postaviť oveľa dlhší múr, aby tomu tak bolo. Prečo by mali obchádzať celé sídlisko, keď si to môžu „strihnúť“ priamo popod balkóny vchodov spoločenstva vlastníkov bytov Východ, pred materskou škôlkou. Odvtedy sa pre týchto vlastníkov začalo trápenie. Vychodená zeleň, odpadky, strach vychádzania v nočných hodinách a častý pohľad na našich „spoluobčanov“ vykonávajúcich svoju potrebu priamo za bieleho dňa pod balkónmi. Ako nám prezradil Ján, obyvateľ tohto bloku: „Nechcem si ani predstaviť, čo to bude v lete. Už teraz sa v týchto miestach šíri neznesiteľný zápach a v lete, keď budú otvorené balkóny, to bude na nevydržanie. A k tomu ešte hluk priamo pod balkónmi.“
Práve v čase, keď sme sa na mieste boli presvedčiť o tomto probléme stali sme svedkami toho, ako jeden „spoluobčan“ zastavil premávku svojím „povozom“, keď si ho odstavil, zatiaľ, čo si išiel skontrolovať svoje „supermarkety“ po celej ulici.

Vlastníci začali konať

Niet sa čo čudovať, že SVB Východ začalo hľadať nejaké riešenie a so žiadosťami sa obrátilo na mesto. Už dlhšie zaznievala myšlienka výstavby ďalších garáží na tomto sídlisku, keďže na rozdiel od ostatných sídlisk je ich tu „žalostne“ málo. Garáže by stáli priamo za obytným blokom, a tým by sa oddialil prechod „spoluobčanov“. Predseda SVB Východ Anton Tadián sa teda v mene vlastníkov bytov v januári 2010 obrátil na mesto s opätovnou žiadosťou. Žiadosť o výstavbu garáží malo toto SVB už skôr, no bola zamietnutá.
Po tomto apele sa bol na mieste presvedčiť aj primátor Michaloviec Viliam Záhorčák a skonštatoval, že situácia je naozaj zlá. Ako sa vyjadril, je pravda, že toto sídlisko je práve v rekonštrukcii, no jej plán sa nijako nezaoberá týmto problémom a skôr ho rieši v iných častiach. Mesto zareagovalo na túto žiadosť aj písomne, a to tým, že hľadá riešenia preventívno-výchovné, sankčné, ale aj investičné, ktoré pomôžu daný problém vyriešiť. V týchto miestach by mali byť zintenzívnené hliadky mestskej polície a mesto zadalo aj vypracovanie štúdie na výstavbu garáží.


Ostáva čakať

My sme boli zvedaví, ako sa mesto posunulo v riešení tohto problému a oslovili sme mestský úrad. Hovorkyňa mestského úradu, pani Palečková sa pre naše noviny vyjadrila: „Vyhľadávacia štúdia možných lokalít pre budúcu výstavbu skupinových garáží bola zadaná a spracovaná v roku 2009. Jej prvá verzia bola predložená na odsúhlasenie do mestskej rady v apríli 2009. Tento návrh mestská rada prerokovala a svojim Uznesením č.30 zo dňa 14.4.2009 schválila s tým, že lokalita na Leningradskej ulici bola z návrhu vylúčená. V súčasnosti sa táto lokalita prehodnocuje a mesto zvažuje jej opätovné zaradenie do zoznamu pozemkov určených na odpredaj.“ Vlastníkom bytov ostáva naozaj iba čakať.

Aj ďalšie riešenia

Primátor mesta sa s Tadiánom pri svojej návšteve tohto sídliska bavil aj o ďalších možnostiach riešenia. Zo strany vlastníkov bytov bola snaha aj o vytvorenie akéhosi „súkromného výbehu pre psov“, ktorý by bol oplotený, ale toto stroskotalo na zložitých hygienických podmienkach. Ďalším riešením, ktoré by vlastníci bytov prijali je vybudovanie oplotených záhradok priamo za obytným blokom. Aj toto riešenie bolo žiadosťou oficiálne predložené mestu. Obývateľom teda naozaj ostáva iba čakať a dúfať, že im mesto pomôže a neotočí sa im chrbtom.
        
                          Veronika Kmecová
          
veronika.kmecova@novinyzemplina.sk



Uverejnené: 10.04.2010 10:09:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.