files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vojaci si za misiu odniesli ocenenia

Pred pár dňami sa vrátila domov ďalšia skupinka vojakov, ktorí slúžili vo vojenských operáciách v Kosove, Cypre a Afganistane. Pamätné medaily si 348 vojakov prebralo priamo z rúk ministra obrany SR Jaroslava Bašku. Ten nám aj prezradil, ako to vyzerá s misiami do budúcna.


Zmeny na misiách

Minister obrany Jaroslav Baška sa vyjadril aj o pripravovaných zmenách, ktoré sa chystajú ohľadne misií: "Ak Severoatlantická rada rozhodne v priebehu mája, júna, že sa tento rok prejde na ďalšiu fázu znižovania počtu vojakov v Kosove, tak to bude znamenať, že do konca tohto roka by sme mali stiahnuť našich všetkých stoštyridsať vojakov, ktorých máme v misii KFOR v Kosove. Misia KFOR by pre nás skončila. Čo sa týka misie ISAF v Afganistane, je to naša najväčšia a najnebezpečnejšia misia. V tejto misii chceme pokračovať. Dokonca ten mandát bol prednedávnom navýšený Národnou radou Slovenskej republiky o jednu strážnu jednotku a pripravujeme ďalších vojakov," prezradil.

Nebezpečná ešte nebezpečnejšou

Pripravované zmeny by teda znamenali, že vojaci v Afganistane budú chodiť aj do nebezpečnejších oblastí, pretože doteraz strážili iba základne.“ Chceme, aby naši vojaci boli v  provinciách na juhu Afganistanu v Kandaháre, respektíve v Uruzgane. To si vyžaduje aj poslinenie ochrany našich vojakov. Prednedávnom som sa vrátil zo Spojených štátov amerických, kde som mal možnosť na vlastnej koži zistiť, ako bude prebiehať príprava našich špecialistov. Tá príprava je veľmi dôležitá. Čím viac sú pripravovaní, tým je menšie riziko ohrozenia. Je to nebezpečná misia. Nemôžeme nikdy povedať, že sa tam nič zlé neudeje," dodal na záver Baška.

Vrátili sa obaja

Všetky rodiny, ktorých členovia odídu do takýchto misií to prežívajú veľmi ťažko. Dvojnásobný strach prežívala po celý čas pani Katarína Gombárová zo Sniny, ktorá mala na misiách súčasne dvoch svojich synov, desiatnika Tomaša Gombára a rotmajstra Mikuláša Gombára. Aj keď pre ani jedného to nebola prvá misia a patria medzi tých skúsenejších, strach o synov mala rovnaký. Ako sa vyjadrili Tomáš Gombár, bola to najťažšia misia na akej boli, pretože aj keď vykonával „iba“ osobné prehliadky pri vstupe do tábora, tak vždy tam bolo riziko, že niekto sa bude snažiť prepašovať do tábora nálož.  „Na týchto misiách je okrem toho robiť svoju prácu dokonale, dôležité aj vedieť, že sa môžete spoľahnúť jeden na druhého,“ dodal na záver.
                      Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 10.04.2010 17:14:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.