files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť dôvodov prečo je MFK Zemplín tam kde je

Michalovskí futbalisti majú za sebou kvalitne odohratú jesennú časť. V reorganizovanej druhej lige, ktorá sa rozdelila na dve skupiny Východ a Západ, sa vo východnej skupine umiestnili po osemnástich odohratých kolách s komfortným osembodovým náskokom na prvom mieste tabuľky a v jari sa pravdepodobne s podobným suverénom západnej skupiny Skalicou pobijú o postup do najvyššej Fortuna ligy. Pozreli sme sa na päť dôvodov, ktoré sú podľa nás dôležitým ukazovateľom úspešnej jesene.   

Michalovčania ťahali za jeden koniec povrazu

Osobnosť trénera Šturmu

Vedenie klubu sa po minulej sezóne a odchode trénera Ondreja Dudu do Saudskej Arábie obzeralo po novom lodivodovi dlhšie, ako to býva zvykom. Ešte týždeň pred začiatkom prípravy nebolo známe jeho meno. Najskôr sa hovorilo o trénerovi z Pyrenejského polostrova, no napokon sa to nepotvrdilo a manažment siahol po Františkovi Šturmovi. Tento český lodivod, ktorý v metropole Zemplína pôsobil aj ako asistent Vlastimila Petrželu v sezóne 2010/2011, síce nemal za sebou veľký trénerský životopis, no jeho práca sa ukázala takmer okamžite. Šturma od začiatku hovoril o ofenzívnom futbale a jeho slová sa potvrdili. Michalovčania totiž hrali krásny útočný futbal a hlavne na domácom trávniku ním ničili súperov.

Tréner František Šturma má na jesenných výsledkoch tímu "leví podiel"

Vsadili na partiu

Michalovčania to dokázali aj napriek tomu, že káder opustilo viacero skúsených hráčov. K dispozícii boli viacerí talentovaní mladíci, ktorým ale skúsenosť chýbala. Šturma sa rozhodol neisť po individualitách, ale vsadiť na partiu. Všetko sadlo na výbornú. V šatni sa oproti minulosti vytvoril jednoliaty kolektív, ktorý si pochvaľujú všetci. A výsledok? V osemnástich odohratých zápasoch bilancia štrnásť výhier, dve remízy, iba dve prehry a osembodový náskok na čele tabuľky.

K príjemným zjavom patril aj Jozef Šimon Turík

Začali si veriť aj vonku

Trénerovi Šturmovi sa podarila ešte jedna zásadná vec, ktorá ovplyvnila úspešnú jeseň. V minulosti Michalovčania svojich súperov valcovali hlavne na vlastnej pôde, no dôležité body nedokázali získať u súperov. Práve to ich v minulosti obralo o lepšie umiestnenie a ukázalo sa to hlavne v minulej jeseni, kde družstvo stratilo dôležité body a kontakt s lídrom z Podbrezovej práve u svojich súperov. František Šturma sa po svojom príchode vyjadril, že mladý mančaft si musí začať veriť aj vonku. S hráčmi na tom spoločne so svojimi asistentmi popracoval a výsledok sa dostavil takmer okamžite. Michalovčania totiž vonku dosiahli rovnakú bilanciu ako doma, čiže sedem výhier, jednu remízu a jednu prehru. Za zmienku stojí aj fakt, že sa strelecky presadili v každom z deviatich duelov u súperov. Výhry v Prešove, Liptovskom Mikuláši, či v šesťbodovom zápase vo Zvolene hovoria za všetko. Toto tu už dlho nebolo a keď si spomeniete, ako postupovali v predchádzajúcich sezónach Myjava, Dunajská Streda či Podbrezová, jesenná cesta Michalovčanov úspešné sezóny spomenutých tímov veľmi pripomína.

Matúš Kira patril aj napriek mladému veku k oporám

Skalopevná obrana

Základom úspechu v súčasnom futbale je skalopevná obrana. To si konečne uvedomili aj v metropole Zemplína a družstvo z toho profitovalo celú jeseň. Iba deväť inkasovaných gólov v osemnástich zápasoch je vynikajúca vizitka. „Šturmovci“ inkasovali dvakrát iba v dvoch zápasoch (jeden z nich v Prešove dokonca vyhrali 4:2) a naprázdno vyšli iba v dvoch súbojoch, paradoxne v oboch doma, keď najskôr remizovali so Zvolenom 0:0 a potom podľahli Prešovu 0:1. Až v jedenástich z osemnástich zápasoch neinkasovali. To je výsledkom výbornej obrany, ktorej šéfuje kapitán Michal Gallo a takisto aj jedno z najväčších jesenných prekvapení - dvadsaťročný brankár Matúš Kira, ktorý sa medzi troma žrďami stal jednotkou a pomaly ale isto už otvára dvere do mládežníckej reprezentácie.

Samuel Garcia Bayón bol lídrom michalovskej ofenzívy

Prebudenie Bayóna

Spolu s najlepšou obranou mali Zemplínčania aj najlepší útok. Zo štyridsiatich strelených gólov desať zaznamenal španielsky legionár Samuel Garcia Bayón. Ten bol počas minulej sezóny kritizovaný za rozpačité výkony, no vedenie klubu ho podržalo. V lete prišiel tento futbalista z liahne FC Barcelona v úplne inej fyzickej kondícii a počas jesene patril k najpríjemnejším zjavom na ihrisku. Práve on dodával hre Michalovčanov myšlienku a keď k tomu pridal aj honor najlepšieho strelca, rázom sa z neho stal „nepostrádateľný“ človek pre základnú zostavu Františka Šturmu a pilier michalovskej ofenzívy.

To bolo päť dôvodov, prečo je podľa nás MFK Zemplín po jeseni lídrom druhej futbalovej DOXXbet ligy skupina Východ. Chlieb sa však bude lámať až v jari, kedy sa obe súťaže spoja. Družstvá z obidvoch skupín si prenesú akurát body s tímami z prvej šestky a nastúpia iba proti tímom z opačnej skupiny. Zatiaľ je to však nastavené pre Michalovčanov výborne, no ako hovoríme, najdôležitejšia časť sezóny ich ešte čaká. Tím ale v jeseni jasne ukázal, že má potenciál na to, aby dokázal to, čo sa mu nepodarilo v predchádzajúcich desiatich rokoch. 

Peter Brendza



Uverejnené: 07.12.2014 22:25:51 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.