files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť najkrajších momentov michalovského športu v roku 2014

Dní, ktoré nám zostávajú do konca roka 2014 už počítame iba na jednej ruke. Je teda najvyšší čas na hodnotenie, čo nám tento rok priniesol. Z pohľadu michalovského športu bol naozaj bohatý. Úspechy sa dosiahli tak v seniorských kategóriách, ale aj mládežníckych. Navyše, pochlapili sa aj funkcionári najúspešnejších klubov, ktorí zorganizovali turnaje, ktoré v žiadnom inom meste Slovenska nevidíme. Vybrali sme pre vás päť najkrajších momentov michalovského športu z práve končiaceho sa roka. Takže nech sa páči...

1. Historické tripple Iuventy

Slovenskej ženskej hádzanej už štvrtú sezónu kraľujú hádzanárky Iuventy Michalovce. Ich dominancia sa v sezóne 2013/2014 zvýraznila tým, že vyhrali prakticky všetko, čo sa na Slovensku a v Čechách dalo. Po piatich rokoch opäť na Slovensku stranu priniesli víťazný pohár za víťazstvo v slovensko-českej interlige hádzanárok WHIL. Tam v úvodných sezónach kraľovali slovenské tímy, no v sezóne 2009/2010 tento titul prešiel za rieku Morava a až Iuvente sa ho podarilo priniesť naspäť, a jej hráčky sa tak z neho mohli po piatykrát.

 

Michalovčanky sa tešili zo zisku cenného tripple

Okrem tohto sa Michalovčanky ešte v závere roku 2013 tešili zo zisku Slovenského pohára a v závere sezóny sa síce poriadne potrápili v boji o majstrovský titul, no nakoniec v rozhodujúcom piatom zápase so svojím tradičným rivalom Šaľou získali siedmy majstrovský titul. Michalovčanky tak dosiahli historické tripple, ktoré sa predtým nepodarilo získať nikomu. Ich dominanciu na slovenskej scéne zvýraznili ešte aj staršie dorastenky, ktoré sa tešili taktiež z majstrovského titulu a druhého miesta na Česko - slovenskom pohári. Po zisku troch pohárov trošku zamrzel odchod hlavného strojcu michalovských úspechov trénera Jána Packu, ktorý s klubom na vlastnú žiadosť nepredĺžil kontrakt a jeho miesto zaujal Ukrajinec Borys Petrovskyj.

 

Tréner Ján Packa v Michalovciach skončil po dva a pol roku

Ani za neho sa však pozícia Iuventy v česko-slovenskom meradle zatiaľ nemení. Michalovčanky sú po jeseni na prvom mieste WHIL, kde ako jediné družstvo zatiaľ neprehrali. Tri hráčky (Lucia Gubiková, Tatiana Trehubová, Dominika Horňáková) boli pri historickom úspechu slovenskej reprezentácie, ktorá sa v decembri zúčastnila kontinentálneho šampionátu v Maďarsku a Chorvátsku, no a dotyčné trio sa nestratilo ani tam. Darí sa aj mládeži. Na prvom mieste sú tak staršie, ako aj mladšie dorastenky tohto klubu a teda môžeme podobnú, ba ešte väčšiu medailovú žatvu, očakávať aj v sezóne 2014/2015.

2. EL Clásico v Michalovciach

El Clásico v Michalovciach? Ešte pred dvoma rokmi by sa tejto vete každý z nás vysmial. Súboj dvoch najslávnejších futbalových klubov Realu Madrid a FC Barcelona sa však v Michalovciach naozaj odohral. Síce to bol „iba“ zápas sedemnásťročných nádejí, no aj tak sa ukázalo, že organizátori futbalového turnaja Michalovce Cup nehovoria iba do vetra a piaty ročník tohto turnaja sa zapísal do histórie ako najkvalitnejší. Dvom španielskym gigantom robili okrem domácich dorastencov garde ešte aj tretí najznámejší španielsky klub FC Valencia, ale aj poľská Legia Varšava či Dukla Praha.

 

Madridský Biely Balet v Michalovciach dotancoval k obhajobe triumfu

V stredu 20. augusta sa napokon udialo to, čo sme si predtým nevedeli predstaviť. Prvýkrát na Slovensku, prvýkrát možno v strednej Európe, sa odohral súboj FC Barcelona - Real Madrid, teda tradičné El Clásico. Práve tento duel bol magnetom turnaja Michalovce Cup a pritiahol aj napriek daždivému počasiu najviac divákov. Žiaľ, tí si nenašli cestu na štadión v ďalších zápasoch turnaja. Môže za to aj vysoká cenová politika, ktorá viacerých Michalovčanov odradila z návštevy kvalitne obsadeného turnaja. Aj napriek tomuto negatívu môžeme hodnotiť piaty ročník Michalovce Cup ako najvydarenejší a už teraz sa môžeme tešiť, čo prinesie ten šiesty. Hovorí sa o účasti Bayernu Mníchov, no na túto otázku je odpovedať ešte skoro.  

 

El Clásico v Michalovciach? Fikcia? Nie realita!

3. Historické druhé miesto a koruna kráľa strelcov

Okrem hádzanárok sa darilo aj michalovským futbalistom. A to aj napriek tomu, že MFK Zemplín prežil v januári „zemetrasenie“, ktoré zmietlo celý trénerský štáb prvého tímu, ako aj štyroch hráčov základnej zostavy. Aj napriek tomu sa družstvo v jari pozviechalo a pekným moderným futbalom obsadilo pod vedením trénera Ondreja Dudu druhé miesto, čo bolo ich najlepšie umiestnenie za desať rokov účinkovania v druhej najvyššej súťaži. A nebol to jediný úspech. Korunu kráľa strelcov si totiž odniesol útočník MFK Zemplín Michal Hamuľak, ktorý siete súperov napol v sezóne 2013/2014 až 26 - krát. Tento rodený Humenčan, ktorý po sezóne odišiel do českého Liberca, sa tak stal prvým hráčom MFK, ktorému sa podarilo dosiahnuť tento honor.    

 

Kráľ strelcov druhej futbalovej ligy - Michal Hamuľak

Michalovským futbalistom sa darilo aj v jeseni. V reorganizovanej druhej lige v osemnástich dueloch až štrnásťkrát vyhrali a táto bilancia im v skupine Východ priniesla primát jesenného kráľa. V jari sa Michalovčania pokúsia o to, čo sa pred nimi ešte nikomu nepodarilo. O postup do najvyššej súťaže, o ktorý sa pravdepodobne pobijú s lídrom západnej skupiny - Skalicou.

4. Druhá finálová účasť hokejistov HK Dukla

Radosť športovým fanúšikom v práve končiacom roku urobili aj hokejisti HK Dukla Michalovce. Tí sa v sezóne 2012/2013 po prvýkrát predstavili vo finále prvej hokejovej ligy a tento úspech zopakovali aj v sezóne 2013/2014. Ba v tejto potrápili víťaza z Bardejova oveľa viac. Zatiaľ, čo vo svojom prvom finále boli v sérii súperovi iba sparingom (v jednom zápase dokonca prehrali 0:10...), druhá finálová séria už bola oveľa vyrovnanejšia.

 

Michalovskí hokejisti opäť strieborní

Michalovčania v nej síce dosiahli iba jedno víťazstvo a prehrali hladko 1:4, no kto videl všetky finálové duely musel uznať, že v ani jednom výrazne neprepadli a favoritovi boli vyrovnaným súperom. V rozhodujúcich okamihoch im však chýbal kúsok šťastia, ktoré keby sa priklonilo na ich stranu, tak by sa možno slávil ešte väčší úspech, ako je zopakovanie finále. Snáď sa to podarí v tejto sezóne...

5. Nascimento opäť v Michalovciach

Najlepšia hádzanárka sveta v Michalovciach. Okrem futbalového turnaja Michalovce Cup sa mohli ľudia zúčastniť aj druhého kvalitného turnaja, tentoraz v ženskej hádzanej. Dvadsiaty prvý ročník Memoriálu Tomáša Jakubču sem opäť pritiahol hádzanársku špičku. Turnaj sa síce úrovňou jubilejnému dvadsiatemu nevyrovnal, ale aj tak sa do Michaloviec na začiatku augusta upieralo oko hádzanárskeho priaznivca z celého Slovenska. Rumunský majster Baia Mare, ruský veľkoklub Astrachanočka Astrachaň, kvalitné maďarské družstvo DVSC Debrecen, robili garde michalovskej Iuvente a tá sa opäť v kvalitnej konkurencii nestratila.

 

Alexandra do Nascimento sa odfotila s každým, kto chcel

Ale poďme k tomu, čo nás zaujalo. Už po druhýkrát sa Memoriálu T. Jakubču zúčastnila aj najlepšia hádzanárka sveta za rok 2012 Alexandra do Nascimento. Tá sa ešte v drese rakúskeho Hypo Niederosterreich zúčastnila turnaja v minulom roku a teraz prišla opäť. Tentoraz už hájila farby rumunského majstra HCM Baia Mare. Brazílčanka po druhýkrát prišla do Michaloviec už ako majsterka sveta, no jej osobnosti to vôbec neublížilo. Fotku so sympatickou Nascimento si chcel urobiť asi každý účastník memoriálu, tá sa však foteniu nevyhýbala a urobila tak radosť každému, kto mal záujem. Aj takto ukázala táto hádzanárska hviezda svoj charakter.  

 

Dominik Engel sa stal majstrom sveta v MMA

Športový rok 2014 v Michalovciach síce v niektorých prípadoch priniesol aj smútok, či sklamanie, no vo väčšine argumentov ho môžeme hodnotiť ako úspešný. Okrem našich piatich vypichnutých momentov zaujali aj ďalšie. Zlaté medaily atlétov, bojovníkov MMA, džudistov, majstrovský titul hádzanárskych starších dorasteniek, primát v základnej časti basketbalistov, medaily mladých florbalistov, či ďalšie úspechy. Spokojný musel byť aj športový priaznivec, ktorý na vlastné oči mohol vidieť okrem iného aj po prvýkrát v histórii mesta dva tenisové turnaje mužov a žien za sebou. V minulosti sa na tenisových dvorcoch Scorp organizoval buď mužský alebo ženský turnaj s dotáciou 10.000 dolárov, teraz sa organizátorovi Tiborovi Lesniakovi podarilo zorganizovať oba turnaje. V nasledujúcich dňoch vám prinesieme hodnotenie troch naj... športov, hokeja (najpopulárnejší), futbalu (najmasovejší) a hádzanej (najúspešnejší). Máte sa teda na čo tešiť.

Peter Brendza



Uverejnené: 26.12.2014 12:28:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.