files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na majstrovstvách sveta zbieral skúsenosti, verí, že ich zúročí v ďalších rokoch

Do začiatku majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Prahe a Ostrave zostávajú už iba dni. Ešte pred nimi sa vo švajčiarskych mestách Zug a Luzern konali majstrovstvá svet do 18 rokov, na ktorých mal zastúpenie aj michalovský hokej. Tunajší odchovanec Samuel Solenský, ktorý momentálne pôsobí v českom Bilí Tygři Liberec, sa nielenže turnaja zúčastnil, no patril aj medzi opory tímu trénera Antona Bartánusa, ktorý napokon obsadil s dvoma výhrami a troma prehrami siedme miesto.

Solenský zahviezdil hlavne proti Nemecku, kedy rozhodol v samostatných nájazdoch o postupe Slovákov do štvrťfinále

Slováci začali turnaj impozantne. Hneď v prvom zápase urobili obrovské prekvapenie, keď zdolali jedného z favoritov turnaja Švédsko 3:1. Potom však prišlo kruté vytriezvenie. S USA totiž Slováci dostali poriadnu nakladačku 0:10... „Na šampionáte sme striedali lepšie zápasy s tými horšími a tieto dva, ktoré spomínate, boli presne takéto. Zatiaľ, čo proti Švédom sme hrali zodpovedne, stretnutie s USA sme rozhodne nezvládli,“ uviedol na margo úvodných dvoch vystúpení vo Švajčiarsku odchovanec michalovského hokeja, ktorý na turnaji zaznamenal tri kanadské body za dva góly a jednu asistenciu. „Našou snahou v prvých troch zápasoch bolo urobiť si mierny náskok pred posledným zápasom o všetko proti Nemecku. Po výhre nad Švédskom sa tak aj stalo,“ poznamenal Samuel Solenský.

Zahviezdil v zápase o všetko

Slováci v posledných dvoch vystúpeniach v skupine takisto nesklamali. Najskôr siahali na body proti favorizovanému Rusku, ktorému podľahli až po boji 2:4 a potom v zápase o všetko zdolali húževnatých Nemcov 4:3 po samostatných nájazdoch. „Čo sa týka zápasu s Ruskom, podali sme veľmi dobrý výkon. Rusi nám síce v úvode strelili dva rýchle góly, no potom sme mali viac z hry my a držali sme s nimi krok až do záveru zápasu. Ešte raz, škoda toho nepodareného úvodu,“ povzdychol si mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorého chvíle prišli v stretnutí s Nemeckom.

Ako kapitán reprezentačnej sedemnástky

Duel skončil v riadnom hracom čase aj po predĺžení remízou 3:3. O víťazovi tak museli rozhodnúť samostatné nájazdy. V nich sa jediným úspešným strelcom stal práve Samuel Solenský, ktorý tak poslal Slovákov svojim gólom do štvrťfinále. „Nemci nás trošku prekvapili. Začali aktívne, čo sme neočakávali. Našťastie nám príliš neodskočili a doťahovať napokon museli oni. Síce sa im podarilo v závere zápasu vyrovnať na 3:3, nájazdy už boli naše a výhrou sme si zabezpečili postup medzi osem najlepších, čo bolo aj naším cieľom.“

Fíni už boli nad ich sily

S piatimi bodmi sa tak Slováci z tretieho miesta kvalifikovali do vyraďovacej časti, kde vo štvrťfinále narazili na favorizovaných Fínov. So severanmi síce odohrali kvalitný zápas, no po prehre 0:3 sa s turnajom rozlúčili a skončili na siedmom mieste. „Aj v tomto súboji sme podali dobrý výkon. Bez gólu sa však proti takémuto súperovi vyhrať nedá. Snaha síce z našej strany bola, no chýbala efektivita. Málo sme sa tlačili do brány, málo sme strieľali, a tak nečudo, že prišla prehra,“ zdôraznil Samuel Solenský, ktorý sa do tímu dostal ako druhý najmladší hráč. Aj preto bola z jeho strany s účinkovaním vo Švajčiarsku spokojnosť. „To určite! Snažil som sa užiť si každú chvíľu na ľade a dúfam, že získané skúsenosti zúročím vo svojej ďalšej kariére,“ podotkol Samuel Solenský. 

"Bilým tygrom" ostane aj v nastavajúcej sezóne

Hoci tento odchovanec michalovského hokeja ešte nedovŕšil ani sedemnásť rokov, už štyri roky pôsobí za našimi hranicami, keď hráva za český HC Bilí Tygři Liberec. V tomto klube sa ihneď stal jednou z opôr. Najskôr žiaril v žiackých kategóriách, potom v doraste a teraz aj v juniorke, ktorej v tejto sezóne pomohol k postupu do semifinále play-off. V ňom „bilí tygři“ nestačili na pirátov z Chomutova. „Vypadnutie s Chomutovom ma mrzí aj teraz, pretože sme na nich rozhodne mali. Vzhľadom na priebeh celej ligy som však rád, že sme sa dostali takto ďaleko. Boli sme však blízko finále a to trochu mrzí,“ uviedol Solenský, ktorý v drese juniorky zaznamenal v 42 zápasoch 41 bodov za 14 gólov a 27 asistencií. V moravskom tíme vytvoril s ďalšími krajanmi Matúšom Paločkom a Jozefom Huňom doslova slovenskú „légiu skazy“. „Ide o starších chlapcov, ktorí mi veľmi pomohli pri prechode z dorasteneckého do juniorského tímu. Hralo sa mi s nimi veľmi dobre a dúfam, že si spolu zahráme v jednom útoku aj budúcu sezónu,“ poznamenal Solenský. Ten teda bude aj v budúcej sezóne hájiť farby libereckých tigrov. „Mám zmluvu ešte na jeden rok, teda pravdepodobne ostanem tam.“

Peter Brendza

Foto a video zdroj internet



Uverejnené: 29.04.2015 20:51:06 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.