files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Traťový rekord opäť nepadol, účastnícky však áno

Už po tridsiaty prvýkrát sa v Michalovciach a okolí uskutočnil tradičný Podvihorlatský maratón. Ten bol podobne ako trinásty ročník Michalovského polmaratónu súčasťou druhého dňa jarného jurmarku, ktorý sa tentoraz uskutočnil vo štvrtok 30. apríla a v piatok 1. mája. Bradatý traťový rekord Petra Polláka, ktorý má už 29 rokov, síce odolal, no účastnícky rekord už nie, pretože v piatok sa oboch behov zúčastnilo 167 pretekárov, čo je absolútny účastnícky rekord.

 

Na štarte pretekov bolo 167 bežcov

Z toho, že sa na štart oboch pretekov postavilo 167 bežcov (61 maratóncov a 106 polmaratóncov) neskrýval radosť ani organizátor pretekov Jozef Doležal. „Musím skonštatovať, že toľko bežcov sa maratónu po revolúcii ešte nezúčastnilo, takže z tohto pohľadu máme rekord. Ako jeden z organizátorov som za to veľmi rád. Myslím si, že je to aj zásluha toho, že ľudia vnímajú hodnoty a zdravý životný štýl inak, ako to bolo pred časom. Našou snahou je vytvoriť im také podmienky, aby si zabehať do Michaloviec prišli,“ uviedol jeden z organizátorov pretekov. Michalovských bežeckých pretekov sa zúčastnilo v minulých rokoch aj viacero zahraničných účastníkov. Tí nechýbali ani tentoraz. „Sme veľmi radi, že naše podujatie čoraz viac zaujíma aj bežcov zo zahraničia. Aj v piatok sme tu mali súťažiacich z Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny, Poľska, Talianska, či Kene,“  podotkol Jozef Doležal.

 

 Favorit Keňan Paul Kiprop nakoniec prognózy nenaplnil

Aj v tomto ročníku organizátori vyvinuli snahu, aby bol bradatý rekord podujatia prekonaný. Čas Petra Polláka z roku 1986 2:21:26 je už totiž poriadne bradatý. Najväčším favoritom pretekov bol Keňan Paul Kiprop z tímu Benedek Team, ktorý si rozhodne na Pollákov čas trúfal. „Vo svojej kariére zabehol aj časy, ktoré sú lepšie, ako je rekord nášho podujatia. Pravda je však taká, že Podvihorlatský maratón je veľmi zložitým a s jeho nástrahami sa bežcom vyrovnáva ťažko. Najťažším je predovšetkým ten kopcovitý záver,“ zdôraznil Jozef Doležal. Favorit napokon prognózy nenaplnil. Aj napriek tomu, že od začiatku bol lídrom, záver sa mu príliš nevydaril a maratón dokonca ani nevyhral.

Víťazom sa stal Tomáš Kopčík

Tri kilometre pred cieľom trate vedúcej od michalovského Mestského úradu, cez sobraneckú cestu a obce Zalužice, Závadku, Jovsu, Kusín, Klokočov, Kalužu späť do Michaloviec, ho totiž predbehol Tomáš Kopčík z Trnavy, ktorý trať zabehol za 2:41:09. Ten bol aj sám prekvapený, keď predbiehal kenského vytrvalca. „Najskôr som si myslel, že je to jeden z polmaratóncov. Až potom som videl, že to je on. Mal pravdepodobne nejakú krízu a záver pretekov nezvládol,“ skonštatoval po dobehnutí do cieľa víťaz pretekov, pre ktorého bolo víťazstva na Podvihorlatskom maratóne jedno z najväčších v kariére. „Určite! Čo sa týka dosiahnutého času, zabehol som už aj lepšie, no čo sa týka kvality pretekov, tento úspech zaradzujem veľmi vysoko,“  dodal ešte k výsledkom pretekov Tomáš Kopčík.

Súvisiaci článok

Víťazom 31. ročníka Podvihorlatského maratónu Tomáš Kopčík

Peter Brendza



Uverejnené: 05.05.2015 17:29:47 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.