files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zaujalo nás. Pred piatimi rokmi boli Michalovce hlavným mestom slovenského futbalu

Zmodernizovaný michalovský futbalový štadión už videl viacero kvalitných zápasov. Po jeho nutnej rekonštrukcii v roku 2009 chceli funkcionári MFK Zemplín Michalovce svoj moderný stánok spropagovať a preto sa rozhodli uchádzať sa o finále Slovenského pohára v 2010. To im vedenie futbalového zväzu aj prikleplo. Keď sa odohrávali semifinálové boje, s napätím sa čakalo, kto sa v Michalovciach predstaví vo finále. Nakoniec to klaplo na tímy, ktoré na prvý pohľad vzbudzovali strach! Do finále sa totiž kvalifikovali FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava, teda tímy s možno najlepšími fanúšikmi na Slovensku, ale aj s najväčšími chuligánmi a navyše rivalita týchto dvoch tímov vzbudzovala otázku, či to organizátori zvládnu. Presne 11. mája 2010 to vypuklo. Futbal síce hrou a jednoznačným víťazstvom Slovana 6:0 príliš neoslnil, ale fantastická atmosféra so zimomriavkami na chrbte už áno. Ani sa nechce veriť, že to bolo už pred piatimi rokmi.

Policajné manévre, viacero zatknutých  

Vzhľadom na obidva fanúšikovské tábory bola v pozore aj polícia. Tých najagresívnejších zatkli policajné zložky už na ceste do metropoly Zemplína. Slovanista sa vydali do Michaloviec cez Maďarsko s dvanástimi autobusmi, došlo ich však iba deväť... Aj napriek tomu, že v Michalovciach v túto stredu zasahovalo cez šesť stoviek policajtov, k nepokojom a k menším výtržnostiam došlo. Chuligáni odpálili niekoľko dymovníc či svetlíc a zhruba stovka z nich z oboch táborov skončila v policajnej cele.

V metropole Zemplína platili prísne bezpečnostné opatrenia. Na zabezpečenie verejného poriadku zápasu medzi Slovanom a Trnavou dohliadali takmer všetky policajné zložky - kukláči, psovodi, ťažkoodenci a jazdci na koňoch. Nebezpečných fanúšikov oddelili už pred vstupom na štadión, kde prebiehala dvojstupňová osobná prehliadka. Fanúšikom sa nepodarilo prepašovať na zápas žiadne nebezpečné predmety. Počas zápasu horelo v hľadisku len niekoľko svetlíc. Napriek tomu, že  v meste bol prísny zákaz predaja alkoholu, „šikovní fanúšikovia“ sa tomu vyhli a svoj „životabudič“ si zakúpili v blízkych obchodných centrách alebo za zónou zákazu. Aj preto sme mohli vidieť viacero menších šarvátok medzi oboma tábormi.

Zhodli sa vo vulgarizmoch

Vzhľadom na to, že na michalovskom futbalovom štadióne vtedy ešte absentovalo umelé osvetlenie, duel odvekých rivalov sa musel hrať už o 17.00 hod. a v priamom prenose ho prenášala aj verejnoprávna televízia. Zhruba hodinu a pol pred zápasom sa začali tribúny krásne zapĺňať a nebolo pochýb, že bude vypredané. Pred zápasom aj počas neho zaujali oba fanúšikovské tábory tým, že okrem povzbudzovania svojich miláčikov a tradičných urážok svojho soka, vulgárne napadali predstaviteľov vtedajšieho futbalového zväzu. Na tom sa podľa očakávania oba zhodli...

Zápas v jasnej réžii belasých

Samotný zápas sa hral vo vynikajúcej atmosfére a hoci od samého úvodu udávali tón futbalisti bratislavského Slovana, fanúšikovia Trnavy nezaháľali a treba povedať, že trnavské farby vyhrali aspoň v hľadiska. Na ihrisku to bolo úplne iné. Zverenci vtedajšieho lodivoda belasých Štefana Horného (ten po piatich rokoch svoj triumf v Michalovciach v sobotu nezopakoval, keďže so Skalicou tu prehral 1:3) boli od samotného úvodu lepším tímom a svojho protivníka napokon rozdrvili nečakane vysoko a potupne 6:0. Slovanisti boli v stretnutí maximálne efektívni. Iba osem striel na bránu pretavili na šesť presných zásahov v sieti súpera. „Je to najčiernejší deň v mojej kariére,“ povedal vtedy po zápase tréner „bílych andelov“ Milan Malatinský, syn jedného z najslávnejších Spartakovcov.

Fakty zo zápasu
11. máj 2010
Finále Slovenského pohára - Dejisko Michalovce
FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 0:6 (0:3)
víťazom Slovenského pohára 2009/2010 sa stal ŠK Slovan Bratislava.
Góly: 11. Saláta, 17. Božič, 33. Sylvestr, 64. Breznaník, 67. Guédé, 87. Dobrotka
ŽK: Kožuch, Schmidt, Banovič, Mikovič (všetci Trnava) - Masaryk (Bratisalva)
Rozhodovali: Vlk - O. Brendza, E. Weiss
Divákov: 3752 divákov
FC SPARTAK: Slovenčiak - Juhász, Banovič (68. Hlavatovič), Kožuch, Schmidt - R. Procházka, Kopúnek, Neto (21. Súkenník), Mikovič - Štyvar (46. Nascimento dos Santos ), M. Guldan.
ŠK SLOVAN: Putnocký - Dobrotka, Saláta, Dosoudil, Had - Božič (53. Grendel), Guédé - Obžera, Breznaník (73. Ivana) - Masaryk, Sylvestr (81. M. Kuzma).

Foto: Zdroj: Michal 1, ďalšie fotky a videá zo zápasu nájdete tu

Peter Brendza



Uverejnené: 12.05.2015 22:15:50
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.