files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zaujalo nás. Po zahraničí siahajú čoraz viac

Španielska enkláva v MFK Zemplín, rusko-ukrajinská v Iuvente a po novom aj ruská v hokejovej Dukle. Náhoda? Alebo je to len spôsob, ako chcú funkcionári michalovských klubov posilniť svoje „mančafty“, keď im nevychádza posilňovanie slovenskou cestou? Michalovské športové kluby sa v posledných rokoch snažia o rozširovanie kvality svojich družstiev aj na úkor zahraničia. Práve legionári by mali byť nositeľmi kvality, ktorá v ich kádroch chýba. Niekedy sa hovorí, že práve legionár by mal byť o triedu lepším, ako domáci a vtedy by ho klub mal aj angažovať. Súčasná doba však hovorí aj niečo iné. Klub sa snaží posilniť lacnejšou cestou a práve legionár je niekedy lacnejší, ako domáci hráč.

Určite sa pamätáme na viacnárodné družstvo MFK Zemplín za pôsobenia trénera Vlastimila Petrželu. V tíme bolo viacero národností, no úspech sa nedostavil. Postupne prešli futbaloví funkcionári na španielsku cestu. Momentálne v tíme pôsobí pätica Španielov a tí priniesli do družstva niečo nové, čo by sme na Slovensku nenašli. Aj oni sa tak zaslúžili o historický postup do najvyššej súťaže.

Podobne je to aj v Iuvente Michalovce, kde už niekoľko rokov vystužujú káder práve zahraničnými hráčkami. Tým slovenským sa totiž do metropoly Zemplína, kde sídli momentálne najlepší česko-slovenský ženský klub, akosi nechce. Vedenie klubu sa tak obzerá za hranice Slovenska a aj tam sa snaží nájsť kvalitu. Mali sme (aj máme) niekoľko Ukrajiniek, Rusky, Maďarky, Chorvátku, Češku, či Čiernohorku, teraz prišla dokonca Španielka. Uvidíme, ako sa Iuvente bude v nastávajúcej sezóne dariť a či práve legionárky budú nositeľmi tej kvality, ktorú vedenie klubu hľadá.

V minulosti obliekol dres MFK Zemplín Michalovce aj Juhoafričan Isaac Wassem

Obdobnou cestou, posilňovaním legionármi, sa počas tohto leta vybrali aj v michalovskej Dukle. Prečo? Pretože v minulej sezóne stavili na kvalitu, ktorá má niečo odohraté aj v Extralige, no úspech to neprinieslo. Navyše, hladný zahraničný hráč, ktorý sa chce predať, nemusí byť na škodu. Aj preto bude v nasledujúcej sezóne korčuľovať na hokejových klziskách prvej ligy štvorica Rusov hájacich oranžovo-čierne farby michalovskej Dukly.

Prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega (druhý sprava) spoločne s členom správnej rady Mikulášom Koščom (druhý zľava) s podpísanými Rusmi Andrejom Salnikovom (prvý zľava), Arťomom Sursovom ( v strede) a Georgijom Šanginom (úplne vpravo)

Čím si vysvetliť posilňovanie zahraničím? Niekedy aj tým, čo som spomenul v horných riadkoch, teda tým, že legionár je vo viacerých prípadoch lacnejší, ako domáci hráč. Ten má niekedy oveľa vyššie finančné požiadavky a preto sa pomaly ale isto strácajú návyky, že práve zahraničný hráč, či hráčka, by mali byť najväčšími nositeľmi kvality a niekedy funkcionári káder doplnia aj hráčom, ktorý najlepším nie je. Jednoducho potrebujú rozšíriť káder a takýto hráč im do koncepcie zapasuje... Skončili sa teda časy, ktoré hovorili, že zahraničný hráč má byť o triedu lepší, ako domáci. Čím skôr si funkcionári, žurnalisti, či diváci na tento fakt zvyknú, tým bude ich hodnotenie objektívnejšie a reálnejšie. Vidieť sme to napríklad mohli minulú sezónu na michalovskej Iuvente. Tá mala v kádri šesticu legionárok, no tie nemali najväčší vplyv na obhájenie triple. Na druhej strane, ani jedna z nich úplne nevyhorela, takže reči o tom, že boli sklamaním, nie sú na mieste. To isté bolo aj vo futbalovom klube MFK Zemplín, ktorý počas tohto leta dokonca rozšíril počet legionárov. Dôvod? Ten, čo sme spomínali už dvakrát. Napodiv, peniaze. Aj preto si musíme zvyknúť na to, že sa v michalovských kluboch môžu v ďalších rokoch po zahraničí siahať viac...

Peter Brendza



Uverejnené: 12.07.2015 19:32:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.