files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vo Vyšnej Rybnici zvláštna návšteva

Obec Vyšná Rybnica s 390 obyvateľmi sa nachádza v severnej časti sobranského okresu. Nachádza sa na upätí Vihorlatských vrchov, 10 kilometrov od okresného sídla. V katastri obce sa nachádza malá vodná nádrž., ktorá by sa mala o niekoľko rokov zmeniť na menšiu rekreačnú oblasť. Rekonštrukciou v súčasnosti prechádza starodávny mlyn s pílou. V dohľadnom čase by vybrané firmy mali začať s výstavbou kanalizácie. Do malebnej obce v horskom prostredí nedávno zavítal aj predseda NRSR Pavol Paška.


Mlyn dostáva nový šat

„Jednou z najväčších turistických atrakcií obce je bývalý vodný mlyn s pílou. Už dva roky naplno prebieha komplexná rekonštrukcia tejto pamiatky. Súčasťou prác bude aj vybudovanie kvalitnejšej prístupovej cesty,“ objasnil starosta František Gejguš, ktorý stojí na čele obce od roku 2007. Časť tohto trojpodlažného historického skvostu (je už v súkromnom vlastníctve) a verejnosti by mala byť sprístupnená už v tomto roku. Stane sa z neho hodnotné múzeum a zároveň miesto oddychu s čajovňou a možno aj knižnicou. „Mlyn bol postavený v minulom storočí,“ dodal. Slúžil obyvateľom obcí z blízkeho okolia (z Remetských Hámrov, Vyšných Remet, Úbreže, Jasenova, Poruby pod Vihorlatom....). V prechádzajúcom politickom systéme ho využívalo jednotné roľnícke družstvo. Slúžil ako sýpka a sklad pneumatík. Poľnohospodárski pracovníci však objektu nevenovali adekvátnu pozornosť, preto stále viac chátral.  

Ožije aj vodná nádrž

Pri vstupe do dediny (po ľavej strane) sa nachádza štátna vodná nádrž Vyšná Rybnica. Ak príslušné štátne orgány schvália miestnej samospráve rozvojové projekty, už o niekoľko rokov by sa mohla zmeniť na vyhľadávanú rekreačnú oblasť. „V rámci schváleného územného plánu chceme, aby sa táto vodná plocha využívala na vodné športy. Zároveň sa ráta aj s výstavbou rekreačných chatiek na pravom brehu nádrže (pozn.red. - v smere od Úbreže).

Prieťahov sa neobáva

„Faktom však je, že územie, na ktorom plánujeme vybudovať chatky, je z väčšej časti súkromné. Takže, najprv musíme vlastnícky vysporiadať jednotlivé pozemky. Tohto procesu sa však neobávam. Ide totiž o to, že brehy nádrže sa na iné, ako rekreačné účely využiť nedajú,“ konštatoval F.Gejguš. Starosta verí, že uvedené plány sa obci podarí zrealizovať v priebehu najbližších piatich rokov. V súčasnosti sa toto jazierko využíva predovšetkým na športový rybolov. Bolo vybudované v roku 1971. „Na budúcu rekreačnú oblasť by mohla nadviazať plánovaná cyklotrasa. Tá by mohla prepojiť V. Rybnicu s blízkymi dedinami - Baškovcami, Vyšnými Remetami či Jasenovom,“ poznamenal prvý muž obce.

Obrovský kataster

Hoci V. Rybnica patrí k menším obciam, vyniká rozsiahlym katastrom. Zaberá 4 012 hektárov. Ide o plochu za pravým brehom rieky Okna (v smere od Úbreže). „Celkove susedí s desiatimi rôznymi katastrami,“ podotkol. Napríklad, na severe hraničí s katastrálnym územím okresného mesta Snina. To je rozhodne zaujímavá skutočnosť.

Pribudne kanalizácia

„Máme vypracovanú projektovú dokumentáciu a vydané stavebné povolenie na vybudovanie menšej časti kanalizácie,“ povedal starosta. Následne zdôraznil, že Eviromentálny fond ministerstva životného prostredia schválil obecnému úradu 60-tisíc € na jednotlivé stavebné práce. „V súčasnosti očakávame prísun uvedenej sumy peňazí na obecný účet. Akonáhle dostaneme financie, okamžite sa pustíme do výstavby,“ zvýraznil F.Gejguš.
Spomínané zdroje však zďaleka nestačia na komplexné vybudovanie kanalizačných rozvodov vo V. Rybnici. „Za schválené peniaze postavíme asi tak 200 metrov kanalizačného potrubia,“ zosmutnel. Podľa prepočtov by si totiž projekt celkovej výstavby kanalizácie vyžiadal viac, ako milión eur. Na tento účel treba položiť do zeme zhruba 2 400 m potrubia. „Bolo by rozumnejšie urobiť všetky práce naraz. Lenže z jedného balíka sa delia peniaze pre celé Slovensko. Takže táto rozumná alternatíva zatiaľ vôbec nie je možná,“ objasnil problematiku.         

Ďalšie aktivity

V dedine funguje aj Základná organizácia Slovenského zväzu telesne postihnutých. S OcÚ spolupracuje pri organizovaní rôznych podujatí. Sú tu aj základná škola pre 1.-4.ročník a materská škola. Pre nízky počet detí budú od nového školského roka sídliť v jednom objekte. V uvoľnených priestoroch MŠ by samospráva chcela zriadiť Domov sociálnych služieb. František Gejguš je síce vo funkcii len prvé volebné obdobie, vidieť však za ním kus práce. Okrem už spomínaných projektov zabezpečil, rekonštrukciu sídla obecného úradu a dal postaviť amfiteáter.

Vo štvrtok slávnostne prestrihli pásku
                             
Hoci už šesť rokov nejestvuje vo V. Rybnici futbalový klub, najpopulárnejšia kolektívna hra z tejto časti Zemplína nevymizla, a to vďaka umelej hracej ploche. Nachádza sa v blízkosti miestnej základnej školy. Nevyužívajú ju však len jej žiaci. „Na modernom povrchu trénujú aj futbalové mužstvá z blízkeho okolia. Takisto rôzne partie, ktoré si hraním futbalu krátia čas,“ konštatoval starosta. Uvedené športovisko bolo dané do užívania už pred dvoma rokmi. Na oficiálne strihanie pásky sa však čakalo až do minulého týždňa, keď v piatok starosta obce, František Gejguš, spolu s ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom prestrihli pásku, následne si aj zahrali priateľský futbalový zápas. Na samotné otvorenie prišlo nezvyčajne veľa ľudí. „Sám som bol prekva-pený, aj minister Kaliňák sa ma pýtal, koľko ľudí máme v obci, že ich je tu nejako priveľa“, zavtipkoval starosta. Veľkou škodou podujatia bola neúčasť premiéra Róberta Fica, ktorý nemohol pre futbalové zranenie nakoniec pricestovať. Ľudia, ktorí prišli, aj tak neľutovali. „Ten Kaliňák, je ale zlatý“, bez váhania uviedla mladá, 16 ročná slečna, ktorá sledovala samotné otvorenie. Prakticky už od svojho otvorenia sa umelé ihrisko teší veľkej popularite. Bolo vybudované predovšetkým vďaka štátnej finančnej podpore. „Úrad vlády SR nám dal 1 200 000 Sk na samotné ihrisko, podkladovú plochu sme však robili na vlastné náklady, stálo nás to cca 500 000 Sk,“ dodal starosta.                                   
                                 (janč, juke)

 



Uverejnené: 29.04.2010 09:46:03 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.