files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Načo Vám je záhradka?

Mať či nemať, v dnešnej dobe záhradku?  To je otázka. Mnohí hovoria, že je lepšie záhradku nemať, lebo zelenina a ovocie sú lacné, dajú sa kúpiť v každom supermarkete a majú to bez námahy. Väčšina ľudí v produktívnom veku na záhradku nemá čas a chápe ju skôr ako príťaž. V závale pracovných povinností si na záhradku ani len nepomyslia.


Žijeme  však v regióne, kde väčšina z nás má nejaký ten kúsok poľa či zeme po rodičoch či starých rodičoch. Hodnotu tohto dedičstva si však ľudia  uvedomujú až s pribúdajúcimi rokmi. Keď už majú  zhonu a pracovných povinností v zamestnaní dosť, na doposiaľ  bezcenný kúsok zeme sa začnú pozerať inými očami.  Práve v záhradke môžu nájsť únik zo svojho každodenného stereotypu. Zájdu si do predajne zo záhradkárskymi potrebami a zistia, že práca na poli či v záhradke nemusí byť vďaka praktickému náradiu práca taká  tvrdá ako kedysi, ale naopak, môže priniesť relax a oddych. Záhradka je tým miestom, ktoré im často krát prinesie potešenie v podobe vlastne vypestovaných plodov a úľavu po stresovom dni. Potvrdili nám to aj ľudia, ktorých sme oslovili v uliciach Sobraniec. K záhradkárčeniu majú blízko nielen rodáci zo Zemplína, ale aj tí, ktorí sa sem prisťahovali z väčších miest. Zemplínčania boli vždy ľudia, ktorí sa práce na poli nebáli. Aj v dnešnej uponáhľanej dobe plnej supermarketov sa rady záhradkárov rozširujú. Aj Vy k nim patríte? Tak potom tu pre Vás máme jeden dobrý tip.

DOBRÝ TIP DO ZÁHRADY

Pre všetkých, ktorí už objavili skutočné kúzlo svojej záhrady, bude určite prínosom nová predajňa záhradkárskych potrieb a náradia pre domácich záhradkárov, poľnohospodárov aj domácich kutilov v Sobranciach. Jej konateľka nám prezradila, že v novootvorenej predajni si prídu na svoje všetci, ktorí potrebujú ručné, ale aj elektrické náradie do záhrady aj na pole. Ak neviete, čo všetko ešte potrebujete, čo Vám chýba alebo čo potrebujete vymeniť, vo Vašej záhradke na to určite sami prídete. A určite Vám poradí aj vyškolený odborný personál aj v spomínanej predajni. A kde ju nájdete? Stačí sa prejsť s otvorenými očami po Sobranciach a určite nájdete čo hľadáte.                                          (eh)
 
Príbeh našej čitateľky  Mária /40/, obec Kusín:
Záhradka nie je drina

Môj starý otec vždy rád chodieval pracovať do záhrady, a keby len do svojej, aj do našej, k mojim rodičom. Ako malá som chodila s ním, ale nikdy sa mi to veľmi nepáčilo. Tak som len sedela pri ňom na starom vedierku a pozerala som, ako sadí, okopáva, čistí záhony od buriny, presádza, zbiera hnilé jablká a nosí ich kdesi dozadu do záhrady na veľkú kopu. Keď som sa ho pýtala, čo mu práca v záhrade prináša, odpovedal mi:  „Dievčatko moje, práca v záhrade je pre mňa obrovským relaxom a potešením.“

Tak to, že ho to tešilo, to by by som ešte pochopila, ale že drina v záhrade môže byť relax, tak to som dlho považovala za somarinu. Až donedávna. Moja práca je náročná na psychiku, neustále mám pracovné stretnutia, vybavujem telefonáty, píšem projekty, sedím za počítačom, telefonujem. Často ma bolieva chrbát a neviem sa sústrediť a oddýchnuť si. Počas minulej jari som raz zašla k rodičom a keď som sa pozrela cez okno, videla som naše kvetiny v záhradke, ktoré boli nádherné, ale okolo nich bola veľká burina. Tak som vzala vedierko, rukavice na ruky / bez nich nedokážem robiť :) /, motyčku a hrable a hybaj do záhrady. Pomaly som okopávala kvetiny, burinu hádzala do vedra a potom vynášala dozadu na hnoj. Raz v drepe, raz v stoji, raz som kľačala... Tak trvalo to asi dve hodinky a čuduj sa svete. Keď som sa pozrela na záhon kvetov, bol krásne okopaný, bez jedinej burinky, a vo mne sa objavila radosť  a ešte čosi – za dve hodiny som si ani raz nespomenula na prácu, hlava sa mi poriadne prečistila a po toľkom ohýbaní ma nebolel ani chrbát. Vtedy som si spomenula na svojho starkého a dala mu v duchu za pravdu: „ Veru starký, škoda že už nie si medzi nami, ale mal si pravdu, práca v záhrade je neskutočný relax.“

 



Uverejnené: 29.04.2010 10:06:32 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.