files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zážitkové čítanie v knižnici

Zaujímavé podujatie s názvom „Zážitkové čítanie“ pripravili 20. apríla pracovníčky knižnice Gorazda  Zvonického. Ide o interaktívny spôsob práce s literárnym textom. Tvorivá dramatika je prepojená s pohybom, hudbou a vytvarným cítením a snaží sa tak obohatiť čitateľský zážitok dieťaťa.

 


Na podujatí sa zúčastnili žiaci 1.A triedy zo Základnej školy na Okružnej ulici 17 v Michalovciach. Zážitkové čítanie bolo zamerané na rozprávky Daniela Heviera – „O dáždnikovom skladateľovi“. V úvode žiaci rozprávali s pracovníčkou knižnice o tom, že už poznajú skoro všetky písmenká abecedy a tešia sa čítaniu svojich prvých kníh. Deťom sa veľmi páčil klobúk, ktorý si dala pani Majvitorová. Rozprestrela si nad hlavou dáždnik a začala im čítať rozprávku. „Deti sa nadšene započúvali do čítania rozprávky.

Po prvej časti zážitkového čítania si zatancovali valčík a zapochodovali. Rozvíjala sa tak nielen ich pozornosť, ale aj hudobné cítenie“, povedala Majvitorová a ďalej dodala: „Po ďalšej prečítanej rozprávke si deti precvičili obrazotvornosť a fantáziu. Pri zatvorených očiach sa snažili   si predstaviť neviditeľnú hudbu“. S pani Majvitorovou sa potom zhovárali, čo si pritom predstavovali. Takýmto spôsobom si rozvíjali slovnú zásobu a komunikačné zručnosti. Majvitorová dodala: „Neskôr nasledovala prechádzka po lese, kde detičky preskočili potôčik, prekračovali vysokú trávu, dvíhali ruky k slnku a zahrali sa na stromy, ktoré ohýba vietor“. Posledná časť podujatia patrila diskusii o bubnovaní dažďových kvapiek. Rozprávali o tom, či môže byť bubnovanie dažďových kvapiek hudbou, alebo inšpiráciou pre hudobných skladateľov. V závere sa deti premenili na ilustrátorov rozprávky. Každý z nich dostal farbičky, papier a kreslil rozprávku. Najkrajšie obrázky boli odmenené peknými knižkami. „Deti odchádzali z knižnice spokojné a plné zážitkov. Prvá návšteva knižnice v ich spomienkach zostane určite dlhý čas“, konštatovala Majvitorová.
                              Martina Králiková

 



Uverejnené: 29.04.2010 15:59:37 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.