files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Beseda s Jaroslavom Rudišom

Knižnica Gorazda Zvonického pripravila minulý týždeň v utorok pre svojich mladých čitateľov besedu s Jaroslavom Rudišom. Čitatelia mali možnosť dozvedieť sa viac o autorovi a jeho dielach, preslávených nielen v Čechách, na Slovensku, ale aj v zahraničí.

 
Tento český spisovateľ na voľnej nohe je tiež aj scenáristom. V  úvode svojej besedy predstavil a prečítal ukážku z knihy „Nebe pod Berlínem“, ktorá ho preslávila. Je to rockový príbeh. Odohráva sa v berlínskom metre, kde hlavným hrdinom je 30 ročný učiteľ, ktorý zakladá svoju kapelu a vyhľadáva do nej v metre bubeníka. Román bol preložený do piatich jazykov a bol tiež uvedený v divadle a rozhlase.
Rusis, čitateľom prezradil svoju veľmi obľúbenú tzv. „hru“ v kníhkupectvách a knižniciach. Má vo zvyku čítať prvé a posledné vety z románov. „Keď si prvé vety prečítate, niekedy zistíte, že už  tie knihy nemusíte čítať, príbeh sa uzavrie a v podstate sa všetko dozviete“, povedal s úsmevom Rudiš.
Ako ďalšiu knihu predstavil románovú komiksovú trilógiu „Alois Nebel“. Tento hlavný hrdina je železničiar, má úchylku k zbieraniu železničných poriadkov. Rozpráva príbehy obyčajných ľudí na okraji spoločnosti. V tomto období sa natáča  románová trilógia „Alois Nebel“, ktorú plánujú spustiť  v jari budúceho roka. Je to hraný animovaný  film, vzniká už tri roky v česko-slovenskej koprodukcii. Režisérom filmu je Tomáš Luňak. Aby sa zachoval výtvarný štýl predlohy, autor zvolil spolu s Jaromírom 99 technológiu rotoscopingu, ktorá kombinuje hraný a animovaný film. Alois Nebel bude prvým českým hraným filmom vyrobeným touto technikou.

Nové projekty

Píše nový román „Sex pistols“ – podľa britskej punkovej kapely. V románe sa vracia trošku k hudbe, upozornil na to, že nejde v ňom o autobiografiu kapely. V románe  s ňou pracuje ako so symbolom. V roku 2006 vydal román „Grandhotel“. Podľa  námetu knihy napísal scenár pre režiséra Davida Ondrička. Ďalší román „Potichu“ vyšiel knižne, ale aj ako audiokniha v decembri 2007. Rudiš príležitostne vystupuje s hudobnými skupinami U-Bahn a The Bombers, každý mesiac v pražskom Divadle Archa pripravuje s Igorom Malijevskym literarný kabaret EKG. Spolu s Petrom Pýchom napísal „Leto v Laponsku“. Kniha získala cenu Alfréda Radoka a Českého rozhlasu.                                            (mk)



Uverejnené: 29.04.2010 23:36:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.