files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovského basketbalistu ulovil extraligista zo Svitu

Michalovský basketbal už dlhšiu dobu nezaznamenal výraznejší úspech, ktorý by ho preslávil na celom Slovensku. Je to možno aj preto, že dlhoročný prvoligista 1. BK sa po zániku mužského tímu po sezóne 2010/2011 zameral na výchovu mládeže. A v týchto dňoch môžu predstavitelia klubu zbierať prvé ovocie svojej práce. Kapitán juniorského tímu Roman Skvašik totiž bude pôsobí v tíme stabilného účastníka najvyššej Extraligy ŠK Svit, ktorý je basketbalovou baštou nielen na východnom Slovensku, ale aj v celej republike. Osemnásťročný Skvašik tak ide v šľapajach ďalších Michalovčanov Štefana Straku a Ľudovíta Kmetonyho, ktorí si v drese Svitu zahrali najvyššiu súťaž ešte za federálnych čias.

Roman Skvašik (úplne vpravo) počas zápasu s Interom

Pôsobenie v Extralige pre neho obrovskou výzvou

Práve generácia okolo Romana Skvašika sa stala pre predstaviteľov 1. BK Michalovce prvoradou. V jej radoch pôsobí viacero talentovaných hráčov, ktorí hrali niekoľko rokov spolu a ich výsledkom bolo aj trináste minulosezónne miesto v juniorskej Extralige, ktoré bolo ešte pre predstaviteľov klubu sklamaním. „Doplatili sme na to, že sme Romana Skvašika pustili do Žiliny a iní chlapci ho v zostave plnohodnotne nenahradili,“ vyjadril sa manažér 1. BK Michalovce Peter Biganič. Pôsobenie v Žiline však Skvašikovi výrazne pomohlo v kariére. „Určite! Hral som o majstra Slovenska, čo by sa mi v Michalovciach nepodarilo. Napokon sme obsadili druhé miesto, keď sme vo finále Final - four nestačili na Prievidzu. Mne osobne tento finálový turnaj vyšiel a možno aj to upriamilo pozornosť funkcionárov Svitu na moju osobu,“ poznamenal michalovský basketbalový talent.

Ešte v drese 1. BK Michalovce

Ten teraz chce presvedčiť všetkých, že na najvyššiu basketbalovú súťaž má. „Je to pre mňa obrovská výzva. Môžu sa mi naplniť basketbalové sny, ktoré snívam už od začiatku svojej kariéry. Mám šancu a urobím všetko preto, aby som sa vo Svite presadil. Moje pôsobenie v Extralige by som si pred rokom ešte nevedel predstaviť,“ podotkol Roman Skvašik.

Veria, že bude motiváciou aj pre ďalších

Radosť z prestupu svojho zverenca netaja aj v jeho rodnom klube. Predstavitelia 1. BK Michalovce sa v minulosti zamerali na mládež a teraz sa ukazujú ich prvé úspechy. „My sme si po sezóne 2010/2011 určili svoje priority a tým sa stala práca s mládežou. Našou snahou je vychovávať chlapcov pre vyššie súťaže, čoho dôkazom je aj Roman. Tomu sme v jarnej časti minulej sezóny umožnili hrať v drese Žiliny, s ktorou sa tešil zo striebornej medaily v juniorskej kategórii. Jeho prestup do Svitu je takou prvou lastovičkou, no ja verím, že nebude posledným, pretože máme v talóne aj ďalších talentovaných chlapcov. Tí však na sebe musia pracovať a to, že sa Roman Skvašik dostal do Extraligy bude určite motiváciou aj pre nich,“ uviedol manažér 1. BK Michalovce Peter Biganič, ktorého šanca od extraligistu pre Skvašika neprekvapila. „Roman patril od svojich začiatkov k lídrom tímov, v ktorých pôsobil. Svojou bojovnosťou a pracovitosťou si to určite zaslúži. Všimli si to aj naši konkurenti. Najskôr to bolo jeho pôsobenie v spomenutej Žiline, ktoré mu pomohlo získať skúsenosti z vyššieho basketbalu, aké by nezískal v Michalovciach a teraz sa to prejavilo aj na tom, že uspel vo Svite, ktorý sa ho rozhodol angažovať.“ 

Spolu s americkým spoluhráčom Omarim Lawrencom

Trénerskej zmene sa potešil

Michalovský basketbalový talent tak začal prípravu s extraligistom a minulý víkend vstúpil do najvyššej súťaže súbojom proti azda najväčšiemu favoritovi na zisk zlatej medaily bratislavskému Interu (Svit nakoniec prehral na pôde súpera 71:99, Skvašik odohral jednu minútu a tridsať sekúpnd). Ešte predtým však v slovenskej basketbalovej bašte došlo k zemetraseniu. Prípravu družstvo začalo pod vedením amerického trénera Erica Stanga, no ten nepovedie Svit v ani jednom majstrovskom stretnutí. Vedenie klubu ho totiž pre nepresvedčivé výsledky v príprave, keď družstvo dokázalo vyhrať iba v jednom z deviatich prípadov, nahradilo Chorvátom Rudolfom Jugom. „Ja osobne som sa tejto zmene potešil. U predchádzajúceho trénera som príliš príležitosti nedostal, no tento mi verí viac, čoho dôkazom je to, že som sa ako jediný z mladých hráčov dostal do dvanásťčlennej nominácie na duel prvého kola s Interom,“ uviedol Roman Skvašik.

Ten má s balkánskou trénerskou školou veľké skúsenosti, keďže v Michalovciach ho dlhé roky viedol Srb Marinko Svitlica. „Možno aj preto si s novým trénerom rozumiem viac. Ide o skúseného kormidelníka, ktorý je síce tvrdým, no spravodlivým trénerom a keď na sebe pracujete, určite vám dá príležitosť. Trošku mi pripomína Marinka Svitlicu, s ktorým som spolupracoval prakticky od začiatku svojej kariéry,“ podotkol ešte Skvašík. Skvašik verí, že ambície Svitu budú v tejto sezóne opäť najvyššie. „Družstvo vypadlo minulý rok vo štvrťfinále, teraz chcú ísť ďalej. Verím, že k naplneniu cieľov pomôžem aj ja,“ dodal na záver basketbalový talent.

Peter Brendza



Uverejnené: 06.10.2015 16:25:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.