files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Biela Hora opäť čistá

Minulý víkend (24.4.2010) uskutočnilo občianske združenie „Carpe diem“ akciu s názvom „jarné upratovanie“. Za úlohu si dali vyčistiť starú cestu cez Bielu horu a skončiť až pri Zemplínskej šírave na „prímestskej“.

Povedzme si niečo o občianskom združení, ktoré vzniklo len na konci minulého roka, spojením troch mladých ľudí, ktorým ako tvrdia, nie je jedno, v akom prostredí žijú. Myšlienka založiť občianske združenie sa zrodila práve na ceste, ktorú si minulý víkend dali ako prioritu vyčistiť. Všetko sa to zomlelo v hlavách ľudí (Michala Demka a Michala Korpu), ktorých spoločnou záľubou je okrem iného bicykel, a práve výletmi na bicykloch neujde oku človeka skoro nič a vidí čo sa v prírode nachádza navyše. Ako sami vravia:„Už sa na to nedalo pozerať, ako sa popri ceste váľa odpad, od reklamných letákov, ktoré rozhodne neskončili na to, na čo boli určené, cez klasické pet fľaše, obaly od mlieka až po stavebný materiál nejakej rodinky, ktorej rozhodne nevadí že ich odpad skončil na ceste a bije všetkým do očí. Hlavne, že je u nich nová kúpeľňa“.

Toto bol najväčší impulz, aby vzniklo združenie, ale čistenie okolia Michaloviec nie je jedinou prioritou týchto mladých ľudí. „Verejnosti sme sa uviedli prednáškou pre žiakov na Gymnáziu Pavla Horova, ktorá niesla názov „Znovuzrodenie lesa“ a bola zameraná, ako je už jasné zo samotného názvu na, lesy a ich fungovanie. Od vzniku sme mali štyri verejné premietania filmov, a nedávno sme mali pozvaného pána Juraja Lukáča, náčelníka lesoochranárskeho združenia Vlk, ktorý nám v pútavej prednáške „Divočina v nás,“ porozprával niečo o vzťahoch prírody a človeka. Túto prednášku sme robili v spolupráci so Zemplínskym múzeom v Michalovciach a rozhodne by sme v podobných aktivitách radi pokračovali.“

Poslednou aktivitou občianskeho združenia bolo spomínané „Jarné upratovanie“. Napriek vytýčenému cieľu však napokon 15 dobrovoľníkov a členov „Carpe diem“ došlo len po koniec cesty Bielej hory s odhodlaním vrátiť sa a dokončiť celý plán, ako si to zaumienili. Cestou sme vyzbierali 20 igelitových vriec odpadu, ktorý napokon skončil na dvore Technických a záhradníckych služieb mesta Michalovce. Akciu verejne podporil aj klub „kaemko“, ktorý sa postaral o občerstvenie zúčastnených v podobe guľášu.

(md)



Uverejnené: 06.05.2010 14:08:47 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.