files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť dôvodov úspešného ťaženia Iuventy

Hádzanárky Iuventy Michalovce majú za sebou excelentný rok. Z 41 zápasov, 38 vyhrali, dva remizovali a iba v jednom ťahali za kratší koniec. Na úspešnú sezónu 2014/2015 nadviazali aj túto jeseň. V dvanástich zápasoch ligovej časti nestratili ani bod, po dvoch rokoch znova postúpili do jarnej časti európskeho pohára, no a v závere roka sa tešili zo zisku Slovenského pohára. Čo sa týka jesene, Michalovčanky v nej zvíťazili v osemnástich z devätnástich zápasoch. A aj v tom jedinom, čo nevyhrali, dosiahli postupovú remízu na pôde španielskeho majstra Balonmano Bera Bera. V čom spočíva fantastická jeseň michalovských hádzanárok? Pozreli sme sa na to našou optikou a tu je päť dôvodov!

Iuventa má za sebou impozantnú jeseň aj s trénerom, ktorý v lete oslávil iba tridsať rokov...

Zmena na trénerskom poste

Pri hodnotení jesennej časti sa ešte vrátime do minulej sezóny, kedy vo februári nastala zmena na trénerskom poste. Na ňom skončil Borys Pertrovskyj. Rodák z neďalekého ukrajinského Užhorodu síce bol s tímom bez prehry na prvom mieste tabuľky, no vedenie klubu sa aj tak odhodlalo k jeho odvolaniu. Dôvod? Nepresvedčivé výkony tímu! Funkcionári Iuventy nehľadali Petrovského nástupcu ďaleko. Tentoraz sa rozhodli siahnuť do vlastných zdrojov a urobili dobre. Príležitosť dostal František Urban, ktorý počas tohto leta oslávil iba tridsať rokov. Málo skúsenosti však nahradil húževnatou prácou a tá postupne priniesla úspechy. Urban dodal tímu to, čo mu chýbalo. Pod jeho vedením sa herný proces postupne zlepšoval a v jesennej časti sme už mohli vidieť obrovský progres. Hlavná zmena bola v tom, že v zápasoch s priemernými tímami už družstvo nehralo prispôsobivú hádzanú, ale hru, na ktorú sa divák rád pozerá. Pod Urbanovým vedením sa zlepšila obrana, čoho dôkazom je aj to, že iba v jednom ligovom stretnutí dostala Iuventa na jeseň 25 gólov, v ostatných to bolo menej. 

Brankárka Raquel Alvarez Lafuente sa ukazuje ako obrovská posila

Konečne prišli posily!

Dôvodom úspešnej jesennej časti je aj posilnenie kádra. Tu treba podotknúť, že konečne prišli legionárky, ktoré môžeme pokojne nazvať posilami. V minulosti to u osemnásobného slovenského majstra tak nebolo. Po minulom ročníku, kedy Iuventa obhájila triple, prišla veľká obmena kádra. Odišla desiatka hráčok, na ktorých miesta okrem trojice legionárok prišli iba odchovankyne klubu, ktorým dúfajme bude patriť budúcnosť. Momentálne však Iuventu ťahajú aj spomenuté legionárky. Brankársky post vystužila okrem Adriany Medveďovej, ktorá sa vrátila z hosťovania v Prešove, Španielka Raquel Alvarez Lafuente. Tá spoločne so slovenskou reprezentačnou brankárkou Luciou Gubikovou a spomenutou Medveďovou vytvorila výborné trio a dá sa povedať, že takúto trojicu brankárok Iuventa nemala už poriadne dlho. Výrazne sa do povedomia divákov zapísala aj pivotka Oľga Perederyjová. Rodáčka z ukrajinského Záporožia takmer okamžite nahradila slovenskú reprezentantku Dominiku Horňakovú a jej prínos sme mohli vidieť nielen v útoku, ale aj v obrane. Treťou posilou pred sezónou bola ruská spojka Julia Černovová, ktorá po zranení Marianny Rebičovej dostala veľkú porciu minút. Na zranenie Rebičovej zareagovali v klube aj angažovaním štvrtej legionárky, Any Golubevovej, ktorá prišla rovnako ako Černovová z Lady Togliatti. Tej prínos sme videli hlavne v obrane. Pri spomenutej štvorici môžeme povedať, že konečne ide o posily!   

Posilou je aj Oľga Perederyjová

Vydarená letná príprava

Aj vzhľadom na výraznú obmenu v kádri sa dôležitou zdala byť letná príprava. Tú vedenie klubu opäť zabezpečilo znamenite, keď sa družstvo zúčastnilo troch kvalitných turnajov, na ktorých ho preverila európska špička. Ešte predtým sa káder „stmeľoval“ na sústredení v Liptovskom Jáne. Potom sa Michalovčanky zúčastnili výborného domáceho Memoriálu Tomáša Jakubča a okrem neho sa predstavili na turnaji v Baia Mare a chorvátskej Koprivnici, kde ich okrem chorvátskeho preveril aj maďarský a slovinský majster (mimochodom všetci traja účastníci skupinovej fázy Ligy majstrov). Iuventa síce v príprave zvíťazila iba v jednom stretnutí, no konfrontácie s európskou špičkou jej výrazne pomohli a nebyť ich, jeseň by taká úspešná byť nemusela.

Partia aká ešte nebola

To, že družstvo bolo počas leta prakticky celý čas spolu malo za dôsledok aj vytvorenie výbornej partie. Nové hráčky do kolektívu parádne zapadli a spolu s tými, ktoré tu boli aj predtým, vytvorili jednoliaty celok. Ako povedal jeden z majiteľov klubu Tibor Mačuga a potvrdili to aj hráčky, taká partia tu ešte nebola. Bolo to vidno aj na ihrisku, kde jedna hráčka bojovala za druhú a spoločnými silami vybojovali jeseň, pri ktorej nemôžeme hovoriť o neúspechu.

Dobré vyžrebovanie

Základom úspešnej jesennej časti bol aj dobrý žreb. Michalovčanky mali konečne šťastie pri európskom, ktorý im pridelil atraktívneho a prechodného súpera, španielskeho majstra Balonmano Bera Bera. Navyše, v lige privítali všetky najsilnejšie tímy na domácej pôde, kde v konfrontácii s česko-slovenskými tímami neprehrali od decembra 2011! Všetko dopadlo podľa predstáv. V ligovej časti Michalovčanky v dvanástich zápasoch získali plný počet 24 bodov, no a postúpili aj v Pohári EHF, kde najskôr v domácom dvojzápase druhého kola vyradili luxemburského vicemajstra HC Standard Luxemburg a potom po domácej výhre 34:29, a postupovej remíze 24:24 aj španielskeho majstra. Po dvoch rokoch tak znova postúpili do jarnej časti európskeho pohára, kde úspešne hája slovenské farby už dvanásť rokov! Aj žreb osemfinále Pohára EHF pre nich nedopadol najhoršie. Nemecký TuS Metzingen je atraktívnym a zdá sa, že aj prechodným súperom, podobne ako španielsky majster. Navyše, Iuventa začína dvojzápas u súpera, čo zvyšuje jej historickú šancu na postup medzi osem najlepších. Či sa to jej hráčkam podarí uvidíme už v prvej polovici januára.  

Peter Brendza



Uverejnené: 23.12.2015 22:11:48 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.