files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok MFK Zemplín Michalovce v znamení prepisovania histórie

V závere roka 2014, keď sme robili analýzu dvanásťmesačného pôsobenia MFK Zemplín Michalovce, sme vyjadrili nádej, kiežby to bola posledná druholigová sezóna. Prianie sa nakoniec splnilo a michalovskí futbalisti sa po 103-ročnej histórii konečne dočkali postupu do najvyššej súťaže. V nej síce žiadnu dieru do sveta neurobili, no ani neprepadli a sú na najlepšej ceste Fortuna ligu udržať aj v nasledujúcej sezóne. Poďme ale pekne po poriadku...

Pätnásťzápasová séria bez prehry

V zimnej prípravy, ktorá začala na začiatku januára, síce slovo postup nepadlo, no každému bolo jasné, že sa črtá historická šanca, po prvýkrát preniknúť medzi elitu. V Michalovciach sa na to pripravovali postupne. Počas jedenásťročného pôsobenia MFK Zemplín v druhej lige postupne zapracovali na infraštruktúre, potom na mládeži a teraz prišiel na rad historický postup. Zverenci trénera Františka Šturmu boli na čele východnej skupiny DOXXbet ligy a už na konci jesene 2014 vedeli, že si zahrajú spojenú súťaž so šiestimi tímami zo západnej skupiny, s ktorými sa pobijú o jedno postupové miesto.

Aj keď Michalovčania vedeli, že určite sa do najlepšie šestky dostanú, vo východnej skupine ich čakali ešte štyri zápasy, z ktorých ich zaujímal akurát jeden v Poprade, keďže v ostatných narazili na súperov z dolnej šestky tabuľky a body s nimi si do spoločnej skupiny neprenášali. Aj takýto galimatiáš pripravili zväzoví funkcionári pri rozdelení druhej najvyššej súťaže. Jesenný líder začal prehrou na pôde Lokomotívy Košice (0:1). Tá ale bola jedinou v jarnej časti. Potom sa totiž MFK Zemplín poriadne rozbehol.


Tréner František Šturma prišiel o fúzy. O tie sa stavil s hráčmi, že "pôjdu dole" v prípade postup do najvyššej súťaže


Zvládol ostatné tri zápasy východnej skupiny a neprehral ani v dvanástich dueloch spoločnej skupiny, kde začínal so štvorbodovým mankom na Skalicu. Bodové manko žlto-modrí dohnali pred posledným kolom, v ktorom sa predstavili práve na Záhorí, kde potvrdili svoju dominanciu a po výhre 2:0 sa tešili nielen z natiahnutia série bez prehry na pätnásť zápasov, no najmä z historického postupu do najvyššej súťaže. Oči pre plač však neostali ani pre Skaličanov. Potom, čo ÚLK rozhodla pre nevyplatené podlžnosti voči hráčom nedať licenciu pre najvyššiu súťaž tímu MFK Košice, do Fortuna ligy postúpili obaja. 

V priamych súbojoch o najvyššiu súťaž Michalovčania Skaličanov dvakrát zdolali

Platili za neskúsenosť

Kto očakával, že po postupe sa mužstvo MFK zmení na nepoznanie, veľmi sa mýlil. V Michalovciach sa totiž rozhodli dať príležitosť hráčom, ktorí si najvyššiu súťaž vybojovali. Z hosťovania v Poprade sa vrátil akurát Tomáš Sedlák a tréner František Šturma na úvod súťaž privítal iba dva nové prírastky – ghanského ofenzívneho stredopoliara Emmanuela Mensaha a nigérijského útočníka Petra Nworaha. Zvyšok tímu ostal ten, čo si vybojoval postup. Mužstvu tak v náročných súbojoch proti ostrieľanejším tímom chýbala skúsenosť, na ktorej nedostatok „šturmovci“ viackrát doplatili.

V základnej zostave, ktorá vybehla na trávnik v historickej premiére v najvyššej súťaži proti majstrovi FK AS Trenčín, bolo až sedem hráčov, ktorí predtým prvú ligu nehrali

Aj keď počas jesene postupne prišlo aj posilnenie skúsenosťou, Michalovčania sa pohybovali podľa očakávania v dolných poschodiach tabuľky, ktorú niekoľko kôl aj uzatvárali. Inkasované góly v záveroch polčasov, či hrubé individuálne chyby ich obrali o niekoľko bodov. Na druhej strane, najvyššia súťaž sa stala obrovským lákadlom pre fanúšika. V ani jednom z deviatich domácich stretnutí neklesla návšteva pod tisíc divákov. Michalovce teda patrili v tomto smere k výraznému oživeniu Fortuna ligy, keď v rámci návštev obsadili výbornú tretiu pozíciu.   

Michalovčania na jeseň zbierali prevažne skúsenosti (tak ako 19-ročný Jakub Grič)

Desiate miesto, solídna vyhliadka pre nastávajúci rok

Michalovčania nezačali svoje účinkovanie v najvyššej súťaži najlepšie. V ligovej premiére prehrali na vlastnom štadióne 0:1 s majstrovským Trenčínom, potom rovnaký výsledok zaknihovali aj na pôde druhého nováčika súťaže MFK Skalica a v treťom kole nestačili na Podbrezovú, ktorej vonku podľahli hladko 2:6. Historické body zaknihovali po výhre 2:1 nad Zlatými Moravcami v štvrtom kole, ďalšie prišli na rad v siedmom kole, kedy „šturmovci“ remizovali 2:2 v Ružomberku a takisto aj v deviatom kole, kedy po víťazstve 1:0 dobyli trnavské hradby novej City Aréne.

Keby bola súťaž, čo sa týka účasti na zápasoch, Michalovce by atakovali medailové pozície

Ako dôležitá sa ukázala októbrová reprezentačná pauza. Po nej Zemplínčania preťali štvorzápasovú sériu bez získaného bodu a v troch následných súbojoch zaknihovali rovnaký počet siedmych bodov, ako v predchádzajúcich dvanástich kolách. To ich vynieslo na desiate miesto tabuľky, na ktorom ostali aj napriek nepodarenému záveru jesene. V ňom získali v štyroch zápasoch iba chudobný jeden bod, za remízu 1:1 v Senici. Vo svojej premiérovej jesennej časti zaznamenali pätnásť bodov a pred poslednou Skalicou majú náskok piatich bodov. To im dáva solídnu vyhliadku na účasť vo fortunaligovej sezóne 2016/2017. Žlto-modrí to ale budú musieť potvrdiť v zostávajúcich dueloch jarnej časti.

Cieľ Michalovčanov do jarnej časti je jasný - záchrana najvyššej súťaže

Rok ukončili s aktívnou bilanciou

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce ukončili kalendárny rok 2015 s aktívnou bilanciou. Odohrali v ňom 38 zápasov, z ktorých sedemnásť vyhrali, osemkrát remizovali a trinásťkrát odchádzali z ihriska ako porazení.

Fortuna liga 19 4 3 12
DOXXbet liga skupina Východ 4 2 1 1
DOXXbet liga skupina o postup 12 9 3 0
Slovnaft Cup 3 2 1 0
SPOLU 38 17 8 13

PETER BRENDZA



Uverejnené: 27.12.2015 22:38:55 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.