files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok michalovskej Dukly nebol ničím výnimočný

Po troch rokoch, kedy hokejisti HK Dukla Michalovce prešli zakaždým v play-off prvej ligy minimálne do semifinále, sa v roku 2015 museli zmieriť s tým, že pre nich bolo stopkou štvrťfinále. Michalovčania totiž nestačili vo vyrovnanej sérii na Liptovský Mikuláš a neobhájili tak finále z predchádzajúcich dvoch rokov.

To bol hlavný dôvod na rez v kádri. Odniesol si to aj hráč, o ktorom by to pred časom nikto nepovedal a prakticky každý bol presvedčený, že bohatú kariéru ukončí v metropole Zemplína. Začiatok sezóny 2015/2016 sa niesol v rovnakom šate, ako koniec tej predchádzajúcej. Kolísavé výkony sa ustáli až v posledných dvoch mesiacoch a práve posledné zápasy roka dávajú nádej, že táto sezóna nemusí byť neúspešná. Takýto bol rok michalovskej Dukly. Poďme ale pekne po poriadku...

Stašova rezignácia

Michalovským hokejistom sezóna 2014/2015 vôbec nevyšla. Prakticky od začiatku sa borili s problémami, v kľúčových zápasoch proti tímom z popredia im vždy niečo chýbalo a aj keď sa káder pravidelne menil, družstvo zakaždým zlyhávalo. Po domácej prehre so Spišskou Novou Vsou to už nezniesol ani tréner Milan Staš, ktorý na svoj post radšej sám rezignoval. Vedenie klubu sa po jeho náhrade ďaleko neobzeralo a siahlo po riešení, ktoré mu pomohlo rok predtým. Novým trénerom sa stal Štefan Tóth, realizačný post posilnil aj manažér Peter Tirpák. Práve táto dvojica v predchádzajúcej sezóne doviedla družstvo do finále, teraz sa tak ale nestalo.

Milan Staš na trénerský post v Dukle rezignoval

Vypadnutie už v prvom kole

Družstvo sa síce po trénerskej zmene ako tak nakoplo a aspoň výkony išli nahor. Nebolo to ale naďalej optimálne a Michalovčania nakoniec nesplnili stanovený cieľ - skončiť v základnej časti do štvrtého miesta a začínať play-off doma. „Vojaci“ obsadili piate miesto, keď na štvrtý Liptovský Mikuláš stratili dva body. Práve tie rozhodli, že Liptáci začnú štvrťfinálovú sériu doma a domáce prostredie napokon rozhodlo. Všetko však mohlo byť inak. Michalovčania hneď v prvom zápase po prvýkrát v sezóne dobyli ľad Liptákov, keď vyhrali 5:4 po samostatných nájazdoch. Druhý síce prehrali rovnakým výsledkom po predĺžení, no splnili základný cieľ, vracať sa domov minimálne s jedným víťazstvom.

Séria tak putovala na Zemplín s vyrovnaným stavom a Michalovčania tak mohli v domácom prostredí rozhodnúť o treťom postupe cez Liptákov v rade. V poradí tretí zápas náročnej série vyhrali 4:3, potom však prehrali 2:3 a séria sa znova vrátila na Liptov. Liptovský Mikuláš si už postup postrážil a po dvoch góloch Petra Bartíka, na ktoré stihol odpovedať už iba Filip Podsedlý. "Vojaci" prehrali 1:2, sériu 2:3 a v play-off tak skončili po troch rokoch znova v prvom kole. Paradoxné je, že štvrťfinálová séria bola veľmi vyrovnaná. Dva zápasy skončili v riadnom hracom čase nerozhodne, v ďalších troch sa víťaz radoval z výhry iba o jeden gól. O postupe Liptákov tak rozhodol jeden, jediný gól...

Šechného odchod

Vypadnutie už v prvom kole play-off bolo hodnotené ako obrovský neúspech a prezident klubu Alexander Černega sľuboval rez v kádri. Ten aj prišiel. Skončili stálice z predchádzajúcich rokov ako brankár Ivan Fedor, obranca Ján Šeliga, či útočníci Peter Cmorej, Jakub Linet, Štefan Majerník a Jakub Kubiš. Nové pôsobisko si hľadali obrancovia Marcel Šterbák, Martin Tkáč, Milan Bednár, ako aj útočníci Igor Halás, Filip Podsedlý, či Tomáš Méry s Jurajom Rožníkom, ktorí prišli ako posily z Extraligy, no vôbec nepresvedčili. V Dukle sa však nedohodli na kontaktoch ani s Ľubošom Fajčákom a kapitánom z posledných štyroch rokov a v neúspešnej sezóne aj s hrajúcim asistentom trénera Richardom Šechným. Ten tak svoju bohatú kariéru zrejme neukončí tam, kde to prakticky každý očakával.

Richard Šechný v roku 2015 obliekal dresy troch tímov prvej ligy. Okrem michalovskej Dukly ...

... aj Prešova...

... a závere roka absolvoval premiéru aj v drese Detvy

Obe opory predchádzajúcich sezón si to namierili do iného tímu prvej ligy HC Penguins Prešov, no obaja už na Šariši nepôsobia. Zatiaľ, čo Ľuboš Fajčák si to v závere roka namieril do Bardejova, Šechný odišiel do tímu posledného víťaza prvej ligy HC 07 Detva, kde ho zlanáril bývalý spoluhráč aj tréner a v minulosti dvojnásobný lodivod michalovskej Dukly Miroslav Ihnačák.

Trénerské žezlo v Dukle prebral na začiatku sezóny 2015/2016 Peter Tirpák

Trénerský post pre Petra Tirpáka, príchod ruskej úderky

Samozrejme, okrem odchodov prišlo aj k udržaniu niektorých opôr a k príchodu nových hráčov. V tíme ostali mladíci Dávid Okoličány, Martin Boboš, Ľubomír Buraľ, Martin Schnelly, Ivan Fedorko, Tomáš Banovský či Patrik Huňady, ako aj ostrieľaní borci Vladimír Urban, Zoltán Kubát, Peter Čížek či Martin Drotár. Ofenzívu prišli vystužiť aj odchovanec michalovského hokeja Matej Hinďoš, ktorý márne čakal na šancu v majstrovských Košiciach, no najmä dvojica skúsených útočníkov Juraj Faith a Peter Klouda.

Skúsenosť michalovskej Dukly: Peter Čížek, Zoltán Kubát a Juraj Faith

Trénerský post napokon obsadil Peter Tirpák, ktorý však nemá potrebnú licenciu, takže je hlavným trénerom písaný Štefan Tóth. Vedenie klubu sa snažilo posilniť družstvo aj zahraničnými hráčmi. Po viacerých rokovaniach sa im nakoniec podarilo podpísať štvoricu hráčov z Ruska, obrancov Georgija Šangina s Alexejom Voronovom a útočníkov Gleba Lušnikova a Andrejom Salnikovom. Piaty do partie Arťom Sursov sa tesne pred začiatkom prípravy zranil a z jeho príchodu nakoniec vzišlo.  

Foto po dohodnutí kontraktov: Zľava Andrej Salnikov, člen správnej rady HK Dukla Michalovce Mikuláš Košč, Arťom Sursov, prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega a Georgij Šangin

Kolísavé výkony na úvod, záver roka dáva nádej

Michalovčanom ale nevyšiel ani úvod sezóny 2015/2016. Po nevýraznej príprave prišlo síce hneď v prvom kole rekordné víťazstvo 13:0 nad Považskou Bystricou, no potom aj viaceré nepriaznivé výsledky, ktoré mala za dôsledok kolísavosť výkonov. „Vojaci“ napríklad vyhrali v Nových Zámkoch (5:4), ktoré bojujú o špicu tabuľky, no na druhej strane vysoko prehrali v Prešove (0:7) aj v Topoľčanoch (1:7). Zaboleli aj domáce straty s Detvou (3:4), Liptovským Mikulášom (2:6), Bardejovom (3:5), no najmä so slovenskou dvadsiatkou (1:5). Nečudo tak, že družstvo sa pohybovalo okolo šiesteho až siedmeho miesta v tabuľke a na prvú štvorku strácalo čoraz viac bodov. Zlom nastal po novembrovej reprezentačnej pauze.

Hneď po nej síce Michalovčania prehrali v Spišskej Novej Vsi (3:5), potom ale prišla sedemzápasová víťazná séria, ktorá ich katapultovala do prvej štvorky. Tú majú na dosah aj teraz. Záver roka tak dáva nádej, že stanovený cieľ, účasť v baráži o postup do Extraligy, kde postupujú dve najlepšie družstvá, nemusí byť nereálny. „Vojaci“ však potrebujú ustálenú výkonnosť a aj viac šťastia, ktoré im vo viacerých zápasoch tejto sezóny chýbalo. Či sa im to podarí, uvidíme už na začiatku roka 2016.

Okoličány a Čurmová s medailou z MS, Hinďoš opäť majstrom Slovenska

Po hodnotení roka v michalovskej Dukle sa na chvíľu zastavíme aj pri roku michalovského hokeja. Ten bol opäť plodný na viacero námetov k článkom. Už na začiatku roka potešili Dávid Okoličány a Lenka Čurmová. Tí získali na majstrovstvách sveta bronzové medaily. Brankár HK Dukla Michalovce Dávid Okoličány bol pri senzačnom bronze, ktorý dosiahli na prelome rokov v kanadských mestách Montreale a Toronte hokejisti SR do 20 rokov. Okoličány robil dvojku najlepšiemu brankárovi šampionátu Denisovi Godlovi a do brány sa dostal v jednom zápase, proti Kanade. Lenka Čurmová doviedla zase ako kapitánka družstvo SR 18 k bronzovej medaile na MS do 18 rokov I. divízie vo francúzskom I vo Vaujany. Čurmová dosiahla na šampionáte aj individuálny úspech, keď bola vyhlásená za najlepšiu obrankyňu turnaja.

 Dávid Okoličány

a Lenka Čurmová sa tešili z bronzových medailí na MS

Dobré meno michalovskému hokeju robí aj ďalší odchovanec Samuel Solenský. V súčasnosti kapitán tímu Slovenska do 18 rokov, ktorý pôsobí v českom Liberci, patril v apríli aj napriek tomu, že bol v kádri druhý najmladší, k lídrom osemnástky na MS vo Švajčiarsku. Dvoma gólmi a jednou asistenciou prispel ku konečnému siedmemu miestu. Jeden z jeho gólov bol nesmierne dôležitý, keďže ním zabezpečil postup Slovákov do štvrťfinále, keď v zápase s Nemeckom premenil rozhodujúci samostatný nájazd. Opäť sme mali aj majstra Slovenska. Svoj druhý majstrovský titul si na svoje konto pripísal Matej Hinďoš, ktorý sa z titulu tešil v tíme HC Košice. Dvadsaťdvaročný útočník však cítil, že nedostáva dostatok príležitostí a preto sa sezónu 2015/2016 rozhodol stráviť opäť v Michalovciach.

 

Gól Samuela Solenského, ktorým zabezpečil postup Slovákov do štvrťfinále MS do 18 rokov

Extraligoví juniori, návrat Faithovcov do michalovského hokeja

V roku 2015 sa veľa vecí udialo aj v druhom michalovskom hokejovom klube HK Mládež Michalovce. Tomu sa konečne vyplatila systematická práca. Ich juniorka sa po zrušení prvej ligy administratívnym zásahom dostala do Extraligy, kde si vôbec nepočína zle a už sa môže pochváliť aj skalpami napríklad Košíc, Zvolena či Banskej Bystrice. Pre tento klub bol dôležitý aj apríl práve končiaceho roka, kedy sa uskutočnili voľby prezidenta. Tento post nakoniec obhájil Richard Mašlanka, ktorý zdolal svojich vyzývateľov Richarda Šechného a Martina Petrušku, a na čele klubu bude pôsobiť ďalšie štyri roky.

Richard Mašlanka obhájil post prezidenta HK Mládež Michalovce

Do michalovského hokeja sa vrátili aj Ján a Juraj Faithovci. Tentoraz to však nie je rovnaké ako v 2010/2011, keď sa Ján stal trénerom a Juraj jedným z hlavných ťahúňov tímu za postupom do play-off. Zatiaľ, čo Juraj si to namieril do michalovskej Dukly, kde je kapitánom tímu, jeho otec Ján sa zase stal trénerom dorasteneckého výberu, ktorý sa snaží o postup do Extraligy.  

Ján a Juraj Faihovci sa vrátili do michalovského hokeja

Rekonštrukcia štadióna zatiaľ v nedohľadne

Pri hodnotení roka 2015 samozrejme nemôžeme obísť ani otázku týkajúca sa rekonštrukcie zimného štadióna. Tá sa mala začať v jari, no nakoniec z nej na čas vzišlo. Dôvodom boli financie, ktoré aj napriek prísľubu z hokejového zväzu neprišli. Verme, že v nasledujúcom roku sa všetko zmení a zimný štadión v Michalovciach získa nový šat, ktorý potrebuje už poriadne dlho.

Výsledky michalovskej Dukly v roku 2015

Sezóna Zápasy Výhry Výhry po pred. Prehry po pred. Prehry
Sezóna 2014/2015 9 5 1 0 3
Play-off 5 1 1 1 2
Sezóna 2015/2016 32 18 2 1 12
SPOLU 45 24 4 2 17

PETER BRENDZA



Uverejnené: 30.12.2015 15:34:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.