files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sme nadmieru úverovo zaťažení?

V minulom čísle sme Vám priniesli niektoré zaujímavé témy, ktoré boli prerokované a schválené na mestskom zastupiteľstve v Michalovciach, dňa 27.apríla. V tomto  čísle sa k tomuto rokovaniu ešte vrátime a priblížime Vám aj ďalšie témy. Dozviete sa,  ako je to s úverovým zaťažením mesta, alebo či mesto naozaj robí „výpredaj majetku“.


Mestskí poslanci potom, ako schválili záverečný účet mesta za rok 2009, (o tom sme písali v minulom čísle), sa vrátili aj k prerokovaniu  mestského rozpočtu na rok 2010 a boli prijaté niektoré úpravy, ktoré boli vyžadované okolnosťami. Išlo hlavne o navýšenie výdavkov po získaní projektov a grantov a ďalšie úpravy vyplývajúce z potrieb a aktivít mesta. Ako informovala predkladateľka návrhu  Ing. Bereznaninová, týmto rozpočtovým opatrením  rozpočet mesta bude aj naďalej vyrovnaný.

Nový kruhový objazd

Do tohto rozpočtového opatrenia je zahrnutá aj realizácia kruhového objazdu  na uliciach Saleziánov a Špitálskej. Ako podotkol poslanec mestského zastupiteľstva Braník: „Ide o jeden z najkritickejších  uzlov v meste Michalovce, a preto som veľmi rád, že realizácia tohto kruhového objazdu sa dostáva do rozpočtu mesta“. V meste tak pribudne ďalšia bezpečnejšia križovatka.

Nadmerné úverové zaťaženie?

Prijímanie tohto rozpočtového opatrenia sa nestretlo iba s pozitívnymi ohlasmi. Najmä opoziční poslanci upozorňujú na neprimerané úverové zadlžovanie sa mesta Michalovce. S kritikou vystúpil poslanec Bobík a podotkol, že je treba brať do úvahy nielen úverovú zaťaženosť mesta, ale aj dlhodobé záväzky, ktoré má mesto voči súkromným firmám, ktoré financovali niektoré projekty:,, Takže je nesprávne hovoriť iba o úverovej zadlženosti, ale aj o dlhodobých  záväzkoch. Z môjho pohľadu veľmi razantne a na môj vkus nadštandardne berieme úvery,“ poznamenal a na margo vyhliadky do budúcnosti uviedol:,, Chcem apelovať, aby sme zvážili ďalšie úvery, prípadne iné dlhodobé záväzky, aby sme i ďalším nechali do budúcnosti voľnejšie pole pôsobnosti."

Čo na to primátor?

Na túto kritiku reagoval samotný primátor, Viliam Záhorčák, ktorý názor , žeby mesto bolo nadmieru zaťažené, razantne odmieta: ,,Isteže, dá sa rozmýšľať aj tak, že dosť a v tomto období už nebudeme robiť, čo by sme chceli, čo je žiaduce, povedzme oprava ciest. Na miestne komunikácie jednoducho nie sú výzvy. Máme dve možnosti, buď to nerobiť, alebo to riešiť ináč. My sme sa rozhodli, že to riešiť chceme. Plátaním, látaním, sa problém nevyrieši. Isté, je že to budeme riešiť razantnejšie, komplexnejšie. Vyžadujú si to občania, aj poslanci. Úver nie je podľa nášho názoru nejako výnimočný, mesto to extrémne nezaťaží a nebráni ďalším aktivitám ani v blízkej budúcnosti, ani vzdialenejšej“,  vyjadril sa primátor.

Nejde o výpredaj majetku

Opozícia nešetrila kritikou ani pri bode, v ktorom sa prerokovávali majetkovo-právne záležitosti mesta. Išlo o schválenie toho, aby sa predkladaný nehnuteľný majetok mesta zaradil medzi majetok určený na odpredaj. Na  margo tohto vystúpil poslanec Bobík, ktorý vyslovil nesúhlas s takýmto „výpredajom majetku“ : „Nie som zástanca výpredaja majetku a toto je jeden z bodov, kde sa to pravidelne v zastupiteľstve opakuje. Niečo áno, lebo niečo pomôže niektorým aktivitám.“ Na to reagoval primátor: „V prvom rade sa nejedná o nejaký výpredaj, ako ste hovorili, je to len aj na základe požiadaviek občanov, ako sa to robilo aj v predchádzajúcom období. Pokiaľ sa máme niečím zaoberať, či už ide o výpredaj alebo výmenu, tak najprv to musí byť zaradené do majetku na odpredaj. Takže žiadny výpredaj, je to iba reakcia, že áno, s týmto majetkom je možné nejakým spôsobom narábať. Keď to dnes schválime a prídeme na ďalšie zastupiteľstvo, tak uvidíte, že vo väčšine prípadov sa jedná aj o výmenu, či už s KSK, alebo inými inštitúciami“, poznamenal  Viliam Záhorčák.                                   (vk)



Uverejnené: 10.05.2010 14:30:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.