files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deväť tém, ktoré budú hýbať michalovským športom v roku 2016

Michalovce sa mohli aj v roku 2015 pochváliť tým, že sa v tomto meste športu darí. Dobré meno mu tentoraz nerobili iba hádzanárky Iuventy Michalovce, ktoré sú v poslednej dobe nielen suverénom na slovenskej, ale už aj na česko-slovenskej scéne, no napríklad aj futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Tým sa podaril historický postup do najvyššej súťaže. Darilo sa však aj menším športom, či mládeži. A aký bude rok 2016? Pozreli sme sa na najväčšie témy, ktorým by mal patriť michalovský šport v roku 2016. Tu je deväť z nich...

Dočká sa „zimák“ nového šatu?

Zimný štadión v Michalovciach nutne potrebuje rekonštrukciu. Tá mala podľa úvodných prognóz prebehnúť už v jari nedávno skončeného roka, no do dnešného dňa sa nezačala. Dôvod? Tým sú sľúbené peniaze, ktoré od hokejového zväzu ešte neprišli.

Michalovský zimák nutne potrebuje rekonštrukciu. Dočká sa jej v roku 2016?

Naša prognóza: Podľa nášho názoru sa to zmení v tomto roku a s rekonštrukciou sa začne. Idú totiž parlamentné voľby a peňazí by sa mohlo rozdávať viac. A aj premiér Fico hovoril o tom, že na rade sú Michalovce. Dúfajme teda, že michalovský "zimák" sa konečne dočká nového šatu, ktorý už dávnejšie potrebuje.

Dobehnú v majstrovských tituloch Šaľu?

Hádzanárky Iuventy Michalovce v poslednej dobe kraľujú nielen na slovenskej, ale aj na česko-slovenskej scéne. V posledných dvoch sezónach sa tešili zo zisku primátu v spojenej česko-slovenskej súťaži WHIL a teraz to majú rozbehnuté na víťazný hetrik. Čo sa týka majstrovských titulov, tie pribúdajú na ich konto už posledných päť rokov. Michalovčanky sa totiž z majstrovského titulu tešili päťkrát v rade a už iba jeden titul ich delí od rekordéra zo Šale, ktorého hráčky získali deväť majstrovských titulov. Treba však dodať, že ten posledný ešte v roku 2005. Zemplínčanky získali svoj prvý titul v roku 2003 a už o trinásť rokov neskôr môžu Šaľu dobehnúť. Podarí sa im to?

Získajú Michalovčanky deviaty majstrovský titul?

Naša prognóza: Podľa nás sa im to podarí a hráčky Iuventy Michalovce splnia sen jednému z majiteľov klubu Tiborovi Mačugovi, ktorý o dobehnutí Šale hovorí už niekoľko rokov. Michalovčanky majú na to všetky predpoklady. Momentálne totiž na slovenskej scéne dominujú a zdá sa, že ich z majstrovského žezla nezosadí nik ani tento rok.

Udržia sa michalovskí futbalisti v najvyššej súťaži aj v sezóne 2016/2017?

Ďalšia otázka, ktorá trápi michalovskú športovú verejnosť je tá, či sa podarí futbalistom MFK Zemplín zachrániť najvyššiu súťaž, do ktorej sa prebojovali po prvýkrát v histórii minulý rok. Podarí sa to novému trénerovi Stanislavovi Grigovi, ktorý po jesennej časti vymenil Františka Šturmu?

Budeme môcť sledovať súboje michalovských futbalistov proti Slovanu Bratislava aj v sezóne 2016/2017?

Naša prognóza: Po jesennej časti majú Michalovčania pred poslednou priečkou, na ktorej je Skalica, päťbodový náskok a zdá sa, že ten by im mohol stačiť na záchranu. Hrá sa však ešte o 42 bodov. Po výmene trénera však môže prísť do mužstva nový impulz, ktorý by mal dopomôcť k záchrane medzi slovenskou futbalovou elitou.

Zopakuje Dukla parádne play-off z pred dvoch rokov?

Zo seniorských tímov, ktoré patria, čo sa týka diváckej návštevy do Top 3, budú mať prvý vrchol sezóny za sebou hokejisti HK Dukla Michalovce. Tí tento týždeň vkročia do poslednej štvrtiny základnej časti prvej hokejovej ligy, ktorá rozhodne, z akej priečky pôjdu do play-off. Vyraďovacia časť im minulý rok vôbec nevyšla, no pred dvoma a troma rokmi predviedli spanilú jazdu, ktorá ich dostala až do finále. Keďže v tejto sezóne láka aj baráž s extraligistami, do ktorej postúpia obaja finalisti prvej ligy, Michalovčania majú cieľ zopakovať parádne play-off z týchto rokov. Podarí sa im to?

 

Podarí sa michalovským hokejistom predrať až do novovytvorenej baráže?

Naša prognóza: Zopakovať finálovú účasť bude veľmi ťažké. Prvá hokejová liga je totiž v aktuálnej sezóne nabitá výbornými tímami a až šesť z nich si momentálne reálne robí nádej na spomenutú baráž. Ešte pred dvoma mesiacmi, keď Michalovčania ukazovali kolísavé výkony, by sme povedali, že sa im to nepodarí. Koniec roka a ustálená výkonnosť však dáva nádej, že sa to môže zmeniť. Podľa nášho názoru „vojaci“ určite spravia semifinále play-off. Či sa dostanú aj do finále, to závisí od aktuálnej formy, ale aj šťastia.  

Prejde Iuventa celou interligou bez straty bodu?

Hádzanárky Iuventy Michalovce majú šancu na to, čo sa nikomu za trinásť sezón česko-slovenskej súťaže WHIL nepodarilo. Môžu prejsť celou základnou časťou spoločnej interligy bez straty bodu. V jesennej časti odohrali dvanásť zápasov, v ktorých vo všetkých vyhrali. Treba však podotknúť aj to, že tých najťažších súperov privítali v domovskej Chemkostav aréne. Udržia sa na víťaznej vlne až do konca základnej časti a budú prvým tímom, ktorý prešiel celou ligou bez straty bodu?

Bude michalovká Iuventa prvým tímom, ktorý prejde WHIL bez straty bodu?

Naša prognóza: Je to veľmi ťažká misia, no nie nemožná. Keby bola otázka postavená tak, či sa Michalovčankám podarí druhýkrát obhájiť triple, čiže zisk primátu vo WHIL, majstrovského titulu a Slovenského pohára (ktorý už majú), odpoveď by bola jednoduchšia. Aktuálne totiž majú pred svojimi ligovými prenasledovateľmi náskok a možno aj v jari stratia nejaký bodík. Keby sa Iuvente podarilo súťažou prejsť bez straty bodu, bolo by to fantastické. Skôr si však myslíme, že zverenky trénera Františka Urbana nejaký bod stratia, tretí interligový primát v rade by im však uniknúť nemal.

Napíše Michalovce Cup svoju šiestu kapitolu?

Futbalový dorastenecký turnaj Michalovce Cup získal v posledných rokoch výrazné meno nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Vyvrcholil v auguste 2014, kedy sa na michalovskom trávniku uskutočnilo dorastenecké El – Clasico, čiže súboj FC Barcelona a Realu Madrid. Piaty ročník futbalového turnaja bol vrcholom pre organizátorov. V minulom roku sa Michalovce Cup už neuskutočnil, z dôvodu príprav MFK Zemplín na Fortuna ligu. Organizátori však hovorili iba o ročnej prestávke. Podarí sa im nadviazať na tieto slová a uvidíme teda šiesty ročník mládežníckeho futbalového turnaja?

Bude dorastenecký turnaj Michalovce Cup pokračovať šiestym ročníkom?

Naša prognóza: Organizátori podujatia si dokázali to, čo chceli už pred rokom a pol, keď sa na turnaji uskutočnilo slávne dorastenecké El- Clasico. Uvidíme teda, či nájdu novú motiváciu posunúť turnaj ešte ďalej. Minulý rok ju aj vinou povinnosti po postupe mužského tímu do Fortuna ligy nenašli, uvidíme, ako to bude nasledujúci rok. Naša prognóza znie, že ju skôr nenájdu. Prekvapia nás?

Dočkajú sa historického postupu?

A opäť sme pri Iuvente Michalovce. Jej hráčkam sa podaril po dvoch rokoch znova postup do jarnej časti európskych pohárov, keďže sa dostali do osemfinále Pohára EHF. Ich súperom v boji o štvrťfinále, ktoré by bolo pre klub historickým úspechom, bude nemecký TuS Metzingen. Podarí sa Michalovčankám historický postup?

Udeje sa historický postup? Michalovské hádzanárky šancu na to určite majú

Naša prognóza: Šanca na historický zápis určite je. Michalovčanky už boli v Európe medzi šestnástimi najlepšími štyrikrát, vždy však bolo osemfinále pre nich stopkou. Veľmi blízko k postupu mali vo februári 2014, no k postupu cez nemecký Leverkusen im chýbal v domácom dvojzápase jediný gól... Veríme, že tentoraz sa na nich môže šťastie usmiať a zverenky trénera Františka Urbana konečne prejdú európskym osemfinále. Nádej vzbudzuje aj to, že prvý zápas sa odohrá na nemeckej pôde. To, či sa to Michalovčankám podarí uvidíme už v prvej polovici januára.

Budeme mať opäť minimálne tri tímy v najvyšších súťažiach?

V športovej sezóne 2015/2016 sa môžu Michalovce po dvoch rokoch pochváliť opäť tým, že majú v najvyšších seniorských súťažiach tri tímy. V sezóne 2012/2013 to boli hádzanárky Iuventy, hádzanári HC winLand a florbalisti FBK Michalovce. Z tejto trojice ostali iba hádzanárky Iuventy, k ním pribudli futbalisti MFK Zemplín a tentoraz aj florbalistky Eastern wings. Uvidíme tri seniorské tímy v najvyšších súťažiach aj v sezóne 2016/2017?

V najvyššej súťaži v sezóne 2015/2016 pôsobia aj florbalistky Eastern wings Michalovce. Podarí sa im udržať sa v najvyššej súťaži aj v nasledujúcej sezóne?

Naša prognóza: Istotou je, že v najvyššej súťaži uvidíme hádzanárky Iuventy. No, či v najvyššej súťaži uvidíme tri tímy, to teraz ešte povedať nevieme. Obidvoch nováčikov, tak futbalistov, ako aj florbalistky totiž čaká tuhý boj o záchranu. Na druhej strane, o najvyššiu súťaž bojujú futbalistky MFK Zemplín Michalovce, ktoré sú po jesennej časti na prvom mieste druhej ligy a majú teda šancu na účasť v najvyššej súťaži. Aj preto sme presvedčení o tom, že v najvyšších súťažiach v sezóne 2016/2017 uvidíme minimálne tri seniorské michalovské tímy.

Ožije opäť mužská hádzaná?

Michalovská mužská hádzaná má bohatú tradíciu, no v posledných rokoch hádzanej v Michalovciach robia dobré meno skôr hádzanárky. Mužská pred dva a pol rokom, po historickom bronze, definitívne zmizla z hádzanárskej mapy. Aj keď sa o jej vzkriesení hovorilo už viackrát, momentálne to vyzerá tak, že si na to budeme musieť chvíľu počkať.

Zažije mužská hádzaná v Michalovciach vzkriesenie?

Naša prognóza: Mužská hádzaná má síce v Michalovciach svoju tradíciu, no v posledných rokoch jej chýbalo to najdôležitejšie. Peniaze! Pre ich nedostatok skončil HAK Zempmilk a kvôli finančným komplikáciám skončil aj úspešný HC winLand. A podľa nás sa peniaze nenájdu ani nasledujúce leto a na vzkriesenie mužskej hádzanej v metropole Zemplína si tak ešte budeme musieť počkať.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.01.2016 21:15:29 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.