files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa po dvoch rokoch znova zdemolovala hradby českého majstra

Počas Veľkonočného víkendu pokračovala 22. kolom spoločná česko-slovenská súťaž hádzanárok WHIL. Práve toto kolo mohlo výrazne napovedať o tom, kto sa bude tešiť z prvenstva v štrnástom ročníku súťaže. A zrejme aj napovedalo. V súboji majstrov totiž Iuventa Michalovce zvíťazila na pôde DHK Baník Most 30:25, čím odrazila nápor „černých andelek“ na čelo tabuľky.

Michalovčanky triumfovali na severe Čiech znova po dvoch rokoch a Mostu tak vrátili hanebnú prehru 19:27 z minulej sezóny, kedy si u tohto súpera ani nepípli. Štyri kolá pred koncom základnej časti majú pred druhou Slaviou Praha stále dvojbodový náskok a tretí Most už na nich stráca štyri body. Podotýkame, že Michalovčanky majú oproti týmto dvom súperom aj lepšie vzájomné zápasy (či v prípade Slavie skóre v nich), ktoré by prišli na rad pri rovnosti bodov a sú tak blízko k tretiemu ligovému titulu v rade, ktorý by bol pre nich siedmy v poradí.

Najlepšou strelkyňou Iuventy v Moste bola sedemgólová Tatiana Fiľková - Trehubová

Zápas majstrov a aktuálne aj držiteľov národných pohárov sa hral na Bielu sobotu, čo po jeho skončení spomenul aj tréner Iuventy František Urban, ktorý je silno veriacim človekom. „To moje vyjadrenie po zápase bolo trošku vytrhnuté z kontextu. Určite by som toto víťazstvo neprirovnával k víťazstvu Ježiša na smrťou,“ korigoval na úvod František Urban svoje pozápasové vyjadrenie s nádychom Veľkej noci, ktoré následne upravil. „V druhom polčase sme poriadne trpeli. Bol to totiž veľmi ťažký zápas, ktorý sa rozhodol až v samom závere. Naša výhra prišla v posledných piatich minútach a o to bola radosť a eufória po konečnom hvizde väčšia.“

Iuventu ťahala aj šesťgólová Jevgenija Levčenko

Tréner michalovskej Iuventy mal absolútnu pravdu. Zaplnený mostecký kotol totiž videl veľmi dramatický duel plný viacerých gólových sérii oboch tímov. Družstvá sa striedali vo vedení a zápas tak bol zaujímavý až do úplného konca. Zemplínčanky takmer celý prvý polčas držali hru vo svojich rukách. Dve minúty pred jeho koncom viedli o tri góly, no Mostu sa podarilo vyrovnať na polčasových 15:15. Nabudené domáce síce hneď v úvode druhého dejstva odskočili na dva góly, keď Tereza Chmelářová zavŕšila ich päťgólovú šnúru, no Iuventa dosiahli šnúru ešte o jeden gól dlhšiu a práve tá rozhodla. V 54. minúte síce Petra Rúčková dala na 25:24 v prospech českého majstra, to bolo však naposledy, čo Most skóroval a keď prišla šesťgólová odpoveď Iuventy, o víťazovi zápasu bolo rozhodnuté. „Naša výhra sa rozhodne nerodila ľahko. Mali sme dobrý začiatok, kedy sme viedli 4:1. Práve toto bolo veľmi dôležité, pretože sme domáce hráčky nepustili do väčšieho náskoku hneď od úvodu,“ podotkol František Urban.

Toho zverenky minulú sezónu pri vysokej prehre 19:27 nezachytili práve úvod stretnutia a potom sa to s nimi ťahalo celý zápas. „V prvom polčase sme podľa mňa mali stále na vrh. Súper sa dotiahol iba počas presiloviek. Keď si spomínam, hneď prvú presilovku sme prehrali 0:3. Aj to malo za dôsledok vyrovnaný stav do polčasu. Na konci prvého dejstva dostala dvojminútový trest Mária Holešová, čo ovplyvnilo aj náš štart do druhého dejstva, v ktorom sme rýchlo dvakrát inkasovali. V druhom polčase sme hrali štyrikrát oslabení, z toho dvakrát pre mňa nepochopiteľne. Doteraz nechápem dvojminútové tresty pre brankárku Lafuente a takisto aj za útočný faul Táni Fiľkovej – Trehubovej,“ dodal ešte k zápasu lodivod michalovskej Iuventy.

Za pätnásť minút inkasovala iba dvakrát. Adriana Medveďová sa výraznou mierou pričinila o dôležité víťazstvo Iuventy

Michalovský lodivod spomínal prísne vylúčenie brankárky Lafuentovej, no práve to zrejme rozhodlo. Potom, čo španielska legionárka dostala dvojinútový trest totiž išla do brány Adriana Medveďová, ktorá za zvyšných pätnásť minút inkasovala iba dvakrát a položila tak výrazný základ k dôležitému víťazstvu Michalovčaniek na pôde českého majstra. „Asi to tak Pán Boh chcel. Do brány išla Aďa Medveďová, ktorá nám vychytala zápas,“ uviedol Urban a následne pokračoval. „Už v piatej minúte druhého polčasu som ju poslal rozcvičiť sa. Raquel Lafuente nemala veľa zákrokov, no podržala nás vtedy, keď to bolo potrebné. Prišlo spomenuté kontroverzné vylúčenie, poslal som do brány Medveďovú, ktorá sa chytila a preto som ju tam nechal až do konca. Opäť sa ukázalo, že brankárky sú našou devízou a v kádri mám tri jednotky, ktoré dokážu vychytať zápas,“ pokračoval v pochvalnom tóne František Urban.

Podľa Františka Urbana bolo víťazstvo v Moste dôležité, no ako víťazi ligy sa v Iuvente ešte nevidia

Víťazky posledných dvoch interligových ročníkov teda urobili výrazný krok k tomu, aby na konci apríla zavŕšili česko-slovenský hetrik. „Víťazmi súťaže sa ešte rozhodne cítiť nemôžeme. Toto víťazstvo nám však veľmi pomôže. Určite sme nechceli nejako špekulovať, o koľko gólov môžeme prehrať a takisto sme sa chceli vyhnúť tomu, aby sme od niekoho potrebovali pomoc. Všetko si totiž chceme uhrať sami. Som rád, že sme tento dôležitý krok zvládli. Ešte sú pred nami štyri zápasy, v ktorých nemôžeme poľaviť. Teraz nechcem pozerať na to, či nás čakajú ťažké alebo ľahké zápasy. Každý je totiž taký, aký si ho urobíme. Dúfam, že k tým zostávajúcim pristúpime profesionálne a neponecháme nič na náhodu. Keď k tomu pristúpime tak ako máme, určite máme obrovskú šancu, že si to uhráme aj sami,“ skonštatoval František Urban, ktorého zverenky v posledných štyroch kolách najskôr privítajú Veselí nad Moravou (sobota 2. apríl o 17.30 hod.), predstavia sa v Partizánskom (sobota 9. apríl), domácu rozlúčku s ligovou súťažou absolvujú proti Zlínu (sobota 16. apríl), no a v poslednom kole nastúpia v Prešove (sobota 23. apríl). Je podľa neho Iuventa k tretiemu ligovému titulu v rade a siedmemu v poradí po sobote bližšie? „To určite! Som rád, že každým zápasom kráčame k nášmu vytýčenému cieľu a teraz sme naozaj bližšie, ako pred zápasom v Moste. Ešte si však nedovolím povedať, že je rozhodnuté.“

Aktuálna tabuľka

1. Iuventa Michalovce
20
18
1 1 639:423 37
2.  DHC Slavia Praha  20 17 1 2 607:441 35
3. DHK Baník Most 20
16 1 3
623:403 33
4. DHC Sokol Poruba
21
13
5 3 598:459 31
5. HK Slávia Partizánske 20 13 0 7 495:477 26
6. HK Slovan Duslo Šaľa
20 11 2 7 542:479 24
7. DHK Zora Olomouc 20
10 1 9
498:498 21
8. HC Zlín
20
9 0 11 470:487 18
9. SHK Veselí nad Moravou 20
6
3 11 490:543 15
10. Bemaco Prešov             22
5
1 16
471:614 11
11. ŠKP Bratislava 20
2 1 17 443:630 5
12. TJ Sokol Písek 21 2 1 18 444:654 5
13. HC Plzeň 22 2 1 19 418:633 5

PETER BRENDZA



Uverejnené: 27.03.2016 15:56:54 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.