files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tri druhy vnímania sveta

Pred týždňom ste mali možnosť zúčastniť sa v alternatívnom kultúrnom priestore Subterén na otvorení nezvyčajnej výstavy akú ste v Michalovciach ešte nezažili. Výstavu „Hrdza a báseň“ otvoril šéf galérie Mgr. Art. Peter Králik a výnimočného umelca Petra Kalmusa bližšie predstavil kurátor Boris Kršňák, zahraničný spravodajca Slovenského rozhlasu, žijúci v Prahe.


Nezvyčajná výstava už len preto, že tu nájdete  hrdzavé železné diela väčšinou s dieročkami, ktoré sa tak často na výstavách nevídajú, aspoň nie v týchto končinách.


 
Peter Kalmus je umelec, ktorý sa umeniu oddal. „Umenie je pre neho to, čo podľa mňa umenie má byť a o čom málokto vie, že umenie má byť o tom. Lebo umenie nie sú len pekné obrázky, umenie je v prvom rade názor na svet, reflexia toho sveta a sprostredkovanie umelcovho sveta cez jeho tvorbu, či už sú pekné obrázky, alebo hrdzavé železné platne.“ povedal kurátor Kršňák a dodal, že „pre neho je umenie na jednej  strane „vnútorná mantra“, jeho  vlastná meditácia, myslenie, hra so svetom, ale na druhej strane je to aj exhibicionista, ktorý sa nebojí vyzliecť do naha a objímať sochu na verejnom priestranstve“. Kalmus je človek, ktorý dokáže dlhé hodiny farebnými pastelkami kresliť jednu čiarku za druhou, alebo obaľuje kamienky mosadzným drôtom, ktoré si nazbieral na brehu rieky Váh, Hron, Dunaj a tiež na Zemplínskej šírave.

Zaujímavý nápad

V 80. rokoch Peter Kalmus dostal taký zvláštny a zaujímavý nápad. Chodil po pivniciach a zbieral pavučiny, ktoré fixoval na papier, z čoho vzniklo dielo zafixovaná pavučina na papieri. Na svojich vernisážach vždy upútava pozornosť svojím originálnym kostýmom. Tu ste ho mohli vidieť oblečeného v župane bielej farby s oranžovým opaskom, pod županom skrýval športové tričko s nápisom „KING“ a biele boxerské trenírky, aby to bolo viac originálnejšie, na nohách mal obuté dvanásť kilové železné kristusky, ktorých šnurovaciu časť tvoril červený opasok z kimona. Železné kristusky boli vyrobené špeciálne pre účel tejto vernisáže. Aby to bolo ešte viac zaujímavejšie, po zoblečení župana mu priniesla stála návštevníčka Subterénu oceľovú šerpu, pripomínajúcu zásobník do guľometu.

Zabávač Bendzák

O zábavu sa tiež postaral hosť Petra Kalmusa, spisovateľ Ľuboš Bendzák, ktorý prezentoval svoje básne. Bendzák vydal aj básnickú zbierku „Básne pre Soňu Marmeládovú, Modrý Peter, 1995 a Zápisky z čudného domu Modrý Peter, 2005“. V závere vernisáže nasledovala prezentácia Kalmusových video performancií Art film 36159, noc Petra Kalmusa, Billiard, atď..., Rally art, Laboratórna sympoziálna situácia, Nástup sebestredného perfomera, Laboratórna situácia. "Niektoré moje súčasné interiérové / izbové/ inštalácie-prostredia berú určitým ľuďom spánkové sny počas noci strávenej takmer v nich," povedal. Na všetkých spomínaných filmoch spolupracovala študentka Veronika Bažalíková, ktorá študuje na Akadémii umení, Fakulta dramatických umení, Banská Bystrica. Subterén a Peter Kalmus Vás srdečne pozývajú na neobyčajnú hrdzavú výstavu s prvkami alumíniového minimalizmu , ktorá potrvá do 27. mája 2010.                          
                          Martina Králiková

 



Uverejnené: 19.05.2010 11:24:07 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.