files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Noc literatúry 2010

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach usporiadala už po tretí rok podujatie „Noc literatúry 2010“, ktoré organizujú české centrá v spolupráci s pražským združením európskych kultúrnych inštitútov siete EUNIC a kulturnými oddeleniami zahraničných veľvyslanectiev.


Do projektu sa zapojili inštitúcie/kultúrne oddelenia zahraničných veľvyslanectiev reprezentujúcich v Prahe tieto štáty – Belgicko, Česká republika, Slovensko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Švédsko, Španielsko a Veľká Británia. Projekt „Noc literatúry 2010“  vychádza z toho, že literatúra je jedinenčným tvorivým médiom, ktorý zachytáva dialóg medzi hlasmi jednotlivcov a hodnotami spoločnosti, v ktorej žijú. Uskutočnil sa 12. mája na nevšednom mieste v galérii Subterén v podvečer otvorenia najväčšieho knižného festivalu „Svet knihy“, kde sa návštevnici stretli osobne s vybranými autormi diel, predstavených v priebehu akcie.

Hlavný cieľ projektu

Takéto podujatie sa na Slovensku konalo v Bratislave, Poprade, Starej Ľubovni, Prešove, Rožňave, Košiciach, Trebišove a Michalovciach. „Tohto roku sa do podujatia zapojila aj Francúzska aliancia, čiže čítali sa aj úryvky z francúzskych diel“, uviedla riaditeľka knižnice Maruničová. Zámerom projektu bolo priblížiť verejnosti slovenskú aj českú literatúru a prezentáciu francúzského románu Emmanuela Carrére, pod názvom „Iné životy ako môj“, a tiež snažiť sa vytvoriť jedinečný kultúrny zážitok pre širokú verejnosť. Čítali sa knihy od rôznych autorov, ako sú napríklad, Kafka, Hrabal, Werich, Macha či Neruda.  Pozvanie prijali Mgr. Eva Hrehovčíková, redaktorka TV Zemplín, Mgr. Ingrid Lukáčová, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Michalovciach, Mgr. Marek Hrdinský, riaditeľ Domova sociálnych služieb Anima, Michalovce. Keďže sa podujatia nemohol zúčastniť, Mgr. Art. Peter Králik, kurátor galérie Subteren, Michalovce, čítal Peter Tóth, pravá ruka šéfa galérie Subterén, Michalovce a členovia Českého spolku v Michalovciach. Každý z nich mal verejnosti predstaviť knihu, autora, dielo a povedať, prečo sa rozhodol práve prečítať toto dielo. Usporiadatelia podujatia boli s navštevnosťou veľmi spokojní, pretože bola v dosť hojnom počte, aj keď práve v takýto čas sa  v meste konalo viacero kultúrnych podujati.
                              Martina Králiková

 



Uverejnené: 20.05.2010 12:11:37 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.