files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„S láskou videné a tvorené“

Svoje umenie takto vníma dvojica známych umelcov Ľudmila Lakomá – Krausová a akademický sochár Arpád Račko, ktorí vystavujú svoje úžasné a veľkolepé diela v západnom krídle hlavného kaštieľa Zemplínskeho múzea v Michalovciach.


Kurátorkou bola dlhoročná priateľka oboch vystavujúcich Dr. Gabriela Haščáková-Vizdalová. Organizátormi výstavy bolo Zemplínske múzeum, Klub Zemplínčanov v Košiciach, Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach a mesto Michalovce.

Ľudmila Lakomá – Krausová vyštudovala výtvarný odbor Pedagogického inštitútu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Vzdelanie si rozšírila doktorátom z výtvarnej pedagogiky. Získala viacero ocenení na Slovensku. Svoju tvorbu prezentovala na 58 samostatných výstavách v slovenských mestách i v zahraničí. Zúčastnila sa tiež na 147 kolektívnych výstavách doma i v zahraničí. Je účastníčkou a spoluorganizátorkou medzinárodných maliarskych plenérov a sympózií. Jej tvorba je zameraná na komornú maľbu, krajinomaľbu, figurálne kompozície, zátišia, sakrálne motívy a vytvára veduty. V dielach interpretuje okolie svojho rodiska, dedinské zákutia so zvyškami starej ľudovej architektúry, ale i lúčne kvety. V jej tvorbe nechýba tiež zemplínsky folklór.

Akad. sochár Arpád Račko vyštudoval sochárstvo na Akadémií výtvarných umení v Prahe. Po štúdiách sa vrátil do Košíc, kde žije a tvorí aj v súčasnom období. Venuje sa monumentálnej tvorbe pre architektúru, portrétnej tvorbe a komornej plastike. Svoje diela vystavoval v Košiciach, Bratislave, Prahe i v zahraničí. Navštevoval kurz kreslenia, ktorý viedli profesionálni maliari, a to Július Bukovinský a Ľudovít Feld. Vytvoril rozmernejšie práce, ktorých realizácia trvala niekoľko rokov. Určité okolnosti ho priviedli k tomu, aby si vymyslel vlastný spôsob odlievania do materiálu. Najrozmernejšie práce Račka sú Pamätník oslobodenia Krompách a Pamätník vďaky a družby v Humennom. Vystavu „S láskou videné a tvorené“  môžete navštíviť do 21. mája.
                          Martina Králiková



Uverejnené: 21.05.2010 17:52:11 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.