files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slovenkám jeden polčas na úspešný výsledok nestačil

Hádzanárky Slovenska sa po viac ako dvoch rokoch opäť predstavili v kvalifikačnom zápase v michalovskej Chemkostav aréne. Tá im tentoraz nepriala, keďže jednému z popredných európskych tímov Maďarsku podľahli hladko 23:32 a skomplikovali si tak účasť na majstrovstvách Európy 2016 vo Švédsku. Slovenky definitívne obsadia v piatej kvalifikačnej skupine tretie miesto, no o postup sa ešte môžu pobiť. Na kontinentálny šampionát totiž postúpi aj najlepší tím z tretieho miesta. K tomu však musia Slovenky v sobotu zabodovať v Poľsku, kde ich čaká posledný kvalifikačný zápas a navyše aj čakať na výsledky zápasov v ostatných skupinách.

Solídne zaplnená Chemkostav aréne pripravila Slovenkám búrlivé prostredie, no ani to nepomohlo. „Ak mám povedať pravdu, ja to príliš nevnímam,“ rozhovoril sa po zápase tréner Sloveniek Dušan Poloz, ktorý k Michalovciam následne dodal. „Je to krásna aréna, ktorá patrí k najmodernejším halám na Slovensku. Na druhej strane, ešte sme tu nevyhrali dôležitý zápas, takže to musíme skúsiť na budúce.“

Český lodivod pri hodnotení duelu uznal kvality stredajšieho premožiteľa. "Vedeli sme, že nás čaká súper z top desiatky sveta. Za mojej éry pri slovenskej reprezentácii sme s ním teraz prehrali o najmenej gólov. To je trošku posun vpred. Za prvý polčas sme si však zaslúžili prehrať ešte o menej gólov. Tých dvadsať či dvadsaťpäť minút sme hrali excelentne. V samom závere sme za stavu 12:12 nevyužili dve presilovky, takže sme dokonca mohli aj viesť," uviedol Dušan Poloz, ktorého zverenky po prvopolčasovej prehre 12:15 nezachytili úvod druhého dejstva a rázom v jeho polovici prehrávali o desať gólov. "To bol z našej strany kolaps. Osem minút sme nedali gól a z 12:15 bolo 12:19. Vzápätí nám došli fyzické sily a bolo rozhodnuté."

Podľa Dušana Poloza nastal na začiatku druhého polčasu v hre jeho tímu kolaps

Slovenské hádzanárky mali po štyroch odohratých zápasoch v piatej kvalifikačnej skupine na svojom konte štyri body a tie im ostali aj po piatom stretnutí. S Maďarkami totiž hrali vyrovnanú hru akurát prvý polčas. „Začali sme veľmi dobre. Prvý polčas bol z našej strany dobrý, no na začiatku toho druhého sme osem minút nedali gól, čo rozhodlo. Do druhého dejstva nastúpila v ich bráne druhá brankárka, na ktorú sme nevedeli nájsť recept,“ skonštatovala po stretnutí kridelníčka DHC Sokol Poruba Alžbeta Rechtorisová, ktorá proti Maďarkám zaznamenala štyri presné zásahy a nimi bola po päťgólovej Veronike Habánkovej a šesťgólovej Martine Školkovej treťou najlepšou strelkyňu tímu trénera Dušana Poloza.

Alžbeta Rechtorisová strieľa jeden zo svojich štyroch gólov

Aj najlepšia slovenská strelkyňa zo zápasu videla zlom na začiatku druhého dejstva, ktoré Slovenky nezachytili. „Veľká škoda začiatku druhého polčasu. Z našej strany prišli zahodené šance, za čo nás Maďarky rýchlo potrestali. Začali sme strácať energiu, boli sme nedôrazné, čo bola voda na ich mlyn. Maďarkám vzápätí vyšli rýchle kontry, čo rozhodlo o ich víťazstve,“ zdôraznila Martina Školková, ktorá obhájila post najlepšej hádzanárky Slovenska a z tohto primátu sa tak môže tešiť aj za rok 2015.

Z prehry na domácej pôde bola sklamaná aj Michalovčanka Dominika Horňáková. Pivotka francúzskeho Cercle Dijon si svoj návrat na rodnú pôdu rozhodne predstavovala inak, ako pri deväťgólovej prehre. „Zápas sme jednoznačne stratili na začiatku druhého polčasu. Prvý sme prehrali o tri góly a zo šatní sme išli s cieľom, čo najskôr Maďarky dohnať. Opak bol však pravdou. V obrane sme neubránili to, čo sme mali, navyše sme lopty strácali aj unáhlenou streľbou,“ podotkla Dominika Horňáková. Slovenkám nevyšiel tak začiatok prvého, ako aj druhého polčasu. Čím si to najlepšia slovenská pivotka za rok 2015 vysvetľuje? „Určite to nebolo nekoncentrovanosťou. Možno sme až príliš chceli.“  

Slovenským hádzanárkam sa tak vzdialila účasť na kontinentálnom šampionáte vo Švédsku. Aktuálne sú na treťom mieste v tabuľke a pred posledným kolom majú na vedúce duo Poľsko – Maďarsko nedostihnuteľnú štvorbodovú stratu. Malú nádej na postup majú ešte ako najlepší tím z tretieho miesta. „Osud nebol v našich rukách ani pred zápasom s Maďarskom. Zrejme by sme druhé miesto neobsadili ani v prípade výhier s Maďarkami a Poľkami. Sme závislí na výsledkoch v iných skupinách. V každom prípade musíme zabodovať v Poľsku a potom sledovať vývoj v ďalších skupinách. Na druhej strane, máme v skupine semifinalistu z posledných majstrovstiev sveta a družstvo, ktoré je na špici už možno aj tridsať rokov. Proti Maďarkám sme navyše nastúpili oslabení o viaceré hráčky. Ako pozitívum vidím, že sme našli nové dievčatá, ktoré sa budú tlačiť do zostavy. Sú to mladé pušky ako Veronika Habánková či Mária Olšovská. Verím, že dievčatá dajú do sobotňajšieho zápasu v Poľsku všetko a ešte sa o nádej na postup pobijú,“ poznamenal k aktuálnej situácii v skupine tréner Dušan Poloz.

Peter Brendza



Uverejnené: 03.06.2016 10:15:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.