files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Igor Šoltinský: Inde ako v Michalovciach hrať nebudeme!

Michalovskí futbalisti začali prípravu na svoju druhú sezónu, ktorú odohrajú v najvyššej Fortuna lige. Lanský nováčik sa ukázal ako oživenie najvyššej súťaže. V tabuľke síce skončil až na predposlednom jedenástom mieste, no čo sa týka diváckeho záujmu, predstihli ho iba dve mužstvá. Spolu s predsedom predstavenstva MFK Zemplín Igorom Šoltinským sme prebrali sedem tém, ktoré sa v minulých mesiacoch, týždňoch či dňoch týkali alebo budú týkať v sezóne 2015/2016 jediného zástupcu východoslovenského regiónu v najvyššej futbalovej súťaži.

1. O spokojnosti

Tak ako sa očakávalo, Michalovčania bojovali vo svojej premiérovej sezóne o záchranu fortunaligovej kože. Predurčoval ich k tomu nielen najnižší rozpočet v súťaži, ako aj to, že do prvej ligy nastúpili s mladým kádrom, ktorý skúsenosťou dopĺňali až počas rozbehnutej ligy. Po jeseni, kedy boli na desiatom mieste s päťbodovým náskokom na poslednú Skalicu, skončil pri tíme tréner František Šturma, ktorého nahradil skúsený Stanislav Griga. Ani jemu sa nepodarilo odvrátiť to, čo Michalovčanov najviac trápilo v jeseni. Tí totiž až príliš často platili nováčikovskú daň a aj kvôli tomu museli na záchranu čakať až do posledného kola. Aká bola s premiérovou sezónou spokojnosť na najvyšších miestach v klube? „Viac-menej vládne u nás spokojnosť s tým, že sme udržali najvyššiu súťaž aj pre sezónu 2016/2017,“ odpovedal na našu priamu otázku predseda predstavenstva MFK Zemplín Igor Šoltinský, ktorý následne pokračoval. „Spokojnosť u nás vyvolala aj návštevnosť počas domácich zápasov. Z takého veľkého počtu divákov sme boli fakt prekvapení. Je nám však jasné, že diváci chodili pozerať skôr na Slovan Bratislava, Trenčín či Trnavu. V nasledujúcej sezóne by sme to chceli otočiť, aby diváci chodili pozerať na Michalovce, nie na súperov,“ uviedol Šoltinský hlavné body spokojnosti s minulou sezónou.

2. O nespokojnosti

Boli však aj negatíva a o tých hovoril Šoltinský takisto. „Spokojní sme rozhodne neboli s prevedením niektorých zápasov a takisto ani s predvádzanou hrou. Chceli by sme hrať atraktívnejšie, či ofenzívnejšie. Na druhej strane, nie sme naivní a vedeli sme, že musíme častokrát hrať inak, ako boli fanúšikovia za posledné roky v druhej lige od nás zvyknutí. Kvôli tomu, že sme mali neskúsené družstvo, museli sme hrať viac z defenzívy. Nemohli sme tak fanúšikom ponúknuť taký ofenzívny futbal, na aký boli zvyknutí z našej strany v druhej lige. Účel ale svätil prostriedky a my si zahráme v najvyššej súťaži aj v sezóne 2016/2017,“ dodal ešte Igor Šoltinský prvky nespokojnosti s minulou sezónou.

Stanislav Griga po úspešnej záchranárskej misii skončil...

3. O kritickej sezóne pre nováčika

Stará futbalová pravda hovorí, že druhá sezóna je pre nováčika súťaže najťažšou. Budú sa teda Michalovčania boriť vo svojej druhej fortunaligovej sezóne s problémami, aké mali v tej prvej? „Ja s takými názormi nesúhlasím. Je to také „klišé“, že prvá je dobrá a druhá je kritická. Môže to byť totiž kľudne aj opačne. Možnože pre nás bola prvá sezóna kritickou a tá druhá bude podstatne lepšou. Sú to také povery alebo názory, s ktorými sa ja osobne vôbec nestotožňujem,“ vyvracia naše obavy Igor Šoltinský.

...nahradil ho jeho dovtedajší asistent Anton Šoltis

4. O trénerskej zmene

V jarnej časti doviedol k úspešnej záchrane michalovských futbalistov na trénerskej stoličke Stanislav Griga. Bývalý reprezentačný lodivod však hneď po zápase so Žilinou (3:0), ktorý znamenal fortunaligovú definitívu aj pre sezónu 2016/2017 hovoril o tom, že novú zmluvu s klubom nepodpíše. Pre funkcionárov teda prišla ďalšia výzva, nájsť nového trénera, ktorý sa v búrlivých vodách najvyššej súťaže neutopí a dovedie tím opäť k fortunaligovým brehom. Voľba nakoniec padla na známu tvár, Antona Šoltisa, ktorý v jari vypomáhal Grigovi ako asistent. „Pre pána Šoltisa sme sa rozhodli preto, že sme chceli, aby tu pôsobil tréner, ktorého poznáme a ktorý zase pozná tunajšie prostredie. Nechceli sme ísť do nejakého lodivoda, ktorého poznáme len podľa mena a potom by sme po mesiaci, dvoch zistili, že sme sa mýlili a boli by sme tak nemilo prekvapení a sklamaní. Radšej sme teda išli do istoty, ktorú pre nás predstavuje Anton Šoltis. Ten síce možno ešte nemá veľké trénerské meno, no poznáme jeho prácu, aj charakterové vlastnosti,“ skonštatoval Šoltinský na margo nového šéfa realizačného tímu.

5. O obmene kádra

Po úspešne zvládnutých záchranárskych prácach nastala v kádri poriadná obmena. Odišli predovšetkým drahí legionári, z ktorých niektorí nepodávali adekvátne výkony. V „žlto-modrom“ drese teda už s istotou nebudú pokračovať gruzínsky stopér Akaki Khubuthia, ruský útočník Maksim Votinov, ale aj srbský dispečér hry Nikola Lukič a španiel Samuel Garcia Bayón, ktorý sa obrovskou mierou pričinil o postup do najvyššej súťaže. O zotrvaní dvojice Grékov z PAOK Solún (Panagiotis Deligiannidis a Kyriakos Savvidis) sa ani nehovorilo, keďže na polročnom hosťovaní nenaplnili predstavy vedenia klubu. „Na odchode sú legionári, ktorí boli vysoko finančne nároční, no neodvádzali až toľko roboty, akú dostávali mzdu,“ poznamenal predseda predstavenstva MFK Zemplín, ktorý následne svoje vyjadrenie korigoval. „Neplatí to však o všetkých hráčoch, ktorí nás opúšťajú. Spokojní sme boli s Lukičom alebo aj Bayónom a čo sa týka Mariána Kelemena, s tým sme boli maximálne spokojní, keďže to bol práve on, kto sa veľkou mierou zaslúžil o to, že si zahráme v najvyššej súťaži aj v sezóne 2016/2017.“  

6. O pivových rečiach

Po úspešnej záchrane sa v Michalovciach začali „rodiť“ reči o predaji licencii do neďalekého Popradu. Naša ďalšia otázka teda smerovala aj k tejto téme. Boli to teda „pivové reči“, alebo sa o predaji licencie hovorilo aj vážne? „My sme od slovenského futbalového zväzu dostali licenciu na ďalší ročník Fortuna ligy. V nej sa píše, že sme splnili všetky ekonomické a personálne kritériá. Je tam jasne napísané, že licencia je neprenosná. Nie je ju teda možné nikomu predať či odstúpiť a podobne,“ podotkol k našej otázke Igor Šoltinský.

7. O vyhrievanom trávniku a výnimke

Poslednou témou, ktorá nás zaujímala bolo ihrisko. To michalovské, ako je známe od sezóny 2016/2017 nespĺňa prísne fortunaligové kritéria, keďže nemá vyhrievaný trávnik. „Netýka sa to iba vyhrievanej plochy, ale aj elektronického turniketového systému,“ opravil nás Igor Šoltinský, podľa ktorého klub dostal na tieto nedostatky polročnú výnimku. „Keď sme spoločne s mestom postavili tento náš štadión, tak som sa vyjadril, že budem rád, keď bude jeden z najhorších na Slovensku. Prial som aj ostatným mestám, aby mali nové, pekné štadióny. Teraz ma tieto slová dobehli, pretože my už prísne kritéria nespĺňame. Problém je v tom, že všetky ostatné kluby dostali na rekonštrukciu svojich štadiónov peniaze od štátu a my ako jediní sme tieto peniaze nedostali.“

Klub bude podľa Šoltinského slov žiadať o celosezónnu výnimku na vyhrievaný trávnik

Čo však bude po polroku, na ktorý dostal michalovský klub odklad? „To ešte nevieme. V decembri ani v januári nie sme schopní dať nový trávnik. Vtedy totiž tráva nerastie. Budeme teda žiadať výnimku na celý ročník. Pokiaľ výnimku nedostaneme, tak neviem, čo bude od februára. Chcem ale uistiť Michalovčanov, že v žiadnom inom meste hrať nechceme. Futbal totiž robíme pre diváka. Keby na naše zápasy chodilo 150 ľudí, objednám tri, štyri autobusy a ideme hrať trebárs do Popradu. Štyritisíc ľudí však bude do ďalšieho mesta odviesť problém. Aj preto hovorím, že my nikde inde ako v Michalovciach hrať nebudeme. Keď nám v tom bude zabránené, to už nie je otázka na mňa, čo bude ďalej,“ dodal ešte k horúcej téme Igor Šoltinský.

Peter Brendza



Uverejnené: 13.06.2016 19:49:55 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.