files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Začínajú sa Dni mesta Michalovce

V utorok popoludní sa vystúpením detí michalovských základných škôl začínajú oslavy Dní mesta Michalovce. Mestské kultúrne stredisko, michalovská radnica a Zemplínske múzeum pripravili sériu podujatí, ktoré budú prebiehať od 21. do 26. júna. Michalovčania ale aj návštevníci si pripomenú významné udalosti, ktoré sú späté s dejinami nášho mesta a prenesú sa do obdobia stredoveku. Kultúrne podujatie s názvom Dies pro honore civitatis ... na poctu mesta sa bude konať aj tento rok. Hlavným cieľom organizátorov je propagácia histórie Michaloviec, ktorú priblížia návštevníkom zaujímavou formou.


 

Počas šiestich dní bude pripravený pestrý program, ktorý bude pozostávať z troch blokov. V prvom z nich Deti mestu – sa so svojimi vystúpeniami predstavia deti a žiaci jednotlivých materských a základných škôl. Druhý blok bude patriť divadelným predstaveniam v nárečí. „Mihaľovski deski“ sú už neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života v našom meste. Tentokrát sa môžete tešiť na ochotnícke Divadlo pri fontáne a jeho predstavenie Tresk. Členovia Kladzianskeho divadla zahrajú hry "Koňec zbojňikoch na vichodze" a "Jou, paňe Bože". Divadlo poézie – Čiapka uvedie hru s názvom „Popaterce“.  Posledným divadelným predstavením v rámci osláv Dní mesta bude Lás-ka-nie 2 v podaní Radošinského naivného divadla.
 

Vyvrcholením osláv bude samotná slávnosť Dies pro honore civitas  ... na poctu mesta. V nej si opäť pripomenieme časť histórie nášho mesta. Tentokrát hrnčiarstvo. Pred 600 rokmi pisár do latinskej listiny zapísal mená dvoch hrnčiarov pochádzajúcich z dedín z okolia Michaloviec. Hrnčiari pôsobili na pozdišovskom panstve, ale svoje výrobky chodili predávať najmä na trhy a jarmoky do mestečka Michalovce. Súčasťou života obyvateľov sa tak stali hrnce, taniere, džbány či poháre. Z úcty k majstrom hrnčiarom si slávnostným programom chceme  pripomenúť toto významné výročie.  Pri príležitosti 600. výročia pozdišovskej keramiky bude pre malých aj veľkých hrnčiarov sprístupnená tvorivá dielňa, v ktorej si budú môcť vyskúšať, ako vyrobiť rôzne keramické výrobky. Do Panteónu historických osobností mesta uvedieme grófku a dvornú dámu cisárovnej Alžbety Habsburskej Irmu Sztáray. V rámci osláv si organizátori si pripravili aj špeciálne „Špacirki po varošu“ na tému Vybrané osobnosti Michaloviec v minulosti.

 

V parčíku na Námestí osloboditeľov bude zároveň otvorená výstava obrazov v tzv. Galérii pod nebom.  Výstava je tentokrát spoločným dielom Mesta Michalovce a Zemplínskeho múzea. Mesto pripravilo  projekt pod názvom Pohľady do minulosti najvýznamnejších osobností Michaloviec. Našim zámerom je sprístupniť informácie o najväčších osobnostiach z histórie mesta – o Albertovi z Michaloviec a T.J. Moussonovi. Vytvorili sme tak galériu v exteriéri s umeleckou expozíciou s historicko - kultúrnym obsahom o vybraných osobnostiach. Súčasťou výstavy Galérie pod nebom budú aj informácie o  ďalších dvoch významných osobnostiach mesta – o Irme Sztáray a Imrichovi Sztáray. Túto časť výstavy zabezpečuje Zemplínske múzeum z podobného projektu pod názvom Vybrané osobnosti Michaloviec v minulosti.  Oba projekty sú realizované s finančnou podporou KSK v programe Terra Incognita.

Poznať minulosť svojho národa, štátu, či mesta, kde sme sa narodili, alebo kde žijeme, je naozaj dôležité. Veríme, že si z pestrého programu niečo vyberiete a prídete s nami osláviť Dni mesta Michalovce.

Podrobný program:
21. 6. o 16.00 hod.  - vystúpenie detí základných škôl (tribúna pri MsÚ)
22. 6. o 16.00 hod. - vystúpenie detí materských a základných škôl (tribúna pri MsÚ)
22. 6. o 18.00 hod.  – Špacirki po varošu (pred budovou MsÚ)
23. 6. o 16.00 hod.  - vystúpenie detí základných škôl (tribúna pri MsÚ)
24. 6. 2016
11.00 hod. - Tvorivá dielňa pre malých aj veľkých hrnčiarov (fontána pri MsÚ)
14.00 hod. - Otvorenie Galérie pod nebom (Nám. osloboditeľov)
14.00 hod. - 17.00 – výstava historických vozidiel (Nám. slobody)
16.00 hod. - BMW zraz – spanilá jazda tuningovaných áut centrom Michaloviec
17.00 hod. - Concours d´Elegance – spanilá jazda historických vozidiel Zemplín Veterán Rallye
18.00 hod. - Dies pro honore civitatis ... na poctu mesta – slávnostný program (tribúna pri MsÚ)
19.30 hod. - Mihaľovski deski (tribúna pri MsÚ)
                   Ochotnícke divadlo pri fontáne – Tresk
                   Divadlo poézie Čiapka – „Popaterce“
                KĽUD – Kladzianske divadlo – „Koňec zbujňikoch na vichodze“ a „Jou, paňe Bože“
26.6. o 19.00 - Radošinské naivné divadlo - Lás-ka-nie 2  (veľká sála MsKS)



Uverejnené: 21.06.2016 13:29:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.