files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pod deravými košmi vládne spokojnosť. Družstvá 1. BK Michalovce opäť napredovali

Mládežnícky basketbal je v Michalovciach v poslednom období na vzostupe.  Po prvýkrát sa stalo, že 1. BK Michalovce mal zastúpenie v oboch najvyšších mládežníckych republikových súťažiach. Juniori nakoniec obsadili jedenáste a kadeti sedemnáste miesto, čím svoj tieň neprekročili, no na druhej strane, hlavne kadeti získali obrovské množstvo skúsenosti, ktoré by mohli zúročiť v nasledujúcich rokoch. Michalovský mládežnícky klub reprezentovali aj žiacke kategórie, ktoré taktiež nesklamali. Chýbal však úspech v podobe účasti na majstrovstvách Slovenska, ktorý sa podaril v minulej sezóne mladším mini žiakom. Aj napriek tomu vládne v klube spokojnosť. O minulej sezóne, ale aj o tej nastávajúcej, sme sa krátko porozprávali s manažérom 1. BK Michalovce Petrom Biganičom.

Ako ste spokojný s účinkovaním vaším tímov v minulej sezóne ?

"V podstate nás žiadne družstvo výrazne nesklamalo, ale ani výrazne neprekročilo svoj tieň. Predviedli kolísavú výkonnosť. V minulej sezóne sme mali tri družstvá v súťažiach Slovenskej basketbalovej asociácie - Juniori, Kadeti, Starší mini žiaci. V regionálnej dlhodobej súťaží Turnaj nádejí hralo družstvo mini žiakov. Žiaci a prípravka trénovali, no nehrali súťažné zápasy. Starší mini žiaci účinkovali v regióne východ a ich konkurencia v tomto ročníku sa zvýšila, keď ostatné tímy doplnili svoje kádre najmä o vysokých hráčov. Naši chlapci hrali podľa svojich možností a do posledného zápasu bojovali o postup na Majstrovstvá Slovenska (Final 6). Na postup chýbala jedna výhra, a tak im finálová miestenka unikla pomedzi prsty. Obsadili v regióne pekné tretie miesto. Kadeti odohrali celoslovenskú súťaž a celkovo skončili na sedemnástom mieste. Bol to ich prvý rok v tejto súťaži, čo bolo cítiť najmä pri starších a fyzicky dobre pripravených tímoch. Na výsledku sa u tohto družstva odzrkadlila kolísavosť formy kľúčových hráčov. Inak, chlapci poctivo trénovali a veríme, že nová sezónu bude oveľa lepšia. Pozitívom boli herné skúsenosti, ktoré dosiahli hráči tohto družstva pri pendlovaní v zápasoch juniorského družstva. Najviac sa čakalo od juniorov, pre ktorých to bola rozlúčka s mládežníckym basketbalom. Jedenáste miesto je dobrý výsledok, no nepodarilo sa nám poraziť niektorého z favoritov. To by bola taká čerešnička na torte. Vo väčšine zápasov sme nestačili najmä kondične, čo bolo zrkadlom tréningov a celkovo úzkeho kádra."

Ktorý z nich vám urobil najväčšiu radosť?

"Na jednej strane nás tešili dobré výkony v jednom polčase, no boleli oči v polčase druhom. Asi takto by sa dalo zhodnotiť sezóna. Určite nás tešili výkony i výsledky mini žiakov, kde bola pozitívom aj slušná dochádzka. Pekným výsledkom a možno aj najlepším v poslednej dekáde, je aj jedenáste miesto juniorov, ale sezónu zatienila celková situácia a atmosféra v družstve. Celkovo by som sezónu hodnotil aj z iného pohľadu. Radosť máme, že sme zvládli zabezpečiť a dokázali hráčsky postaviť dve dorastenecké družstvá do celoslovenských súťaží. Tešilo, že keď sme boli kompletní, neboli sme len do počtu. Terajší počet chlapcov a družstiev je oveľa vyšší, ako keď sme začínali a to, že dokážeme hrať a porovnávať sa s najlepšími na Slovensku, je výborným zrkadlom. Takže to je pre nás radosťou i motiváciou. Som veľmi rád že sa nám darí nadviazať a ešte skvalitňovať prácu s mládežou, ktorú predtým v klube viedol Imrich Rakovský."

Viac sa zrejme čakalo od juniorského výberu, ktorý mal zúročiť to, že je už dlhšiu dobu pokope?

"Sezóna 2015/2016 mala byť zúročením niekoľkoročného úsilia nielen hráčov, ale aj ľudí okolo družstva. Od počiatku sa družstvu venovalo veľmi veľa času, úsilia i starostlivosti a pre napredovanie boli vytvorené čo najlepšie podmienky. V záverečnej sezóne síce juniori obsadili pekné jedenáste miesto na Slovensku, no nepodarilo sa im poraziť niektorého z favoritov. Zodpovednejším prístupom chlapci mali na lepší výsledok. Z tohto družstva sa podarilo prebojovať do mužskej Extraligy Romanovi Skvašikovi a snáď aj Samo Kováč nepovedal ešte posledné slovo, a bude sa venovať basketbalu popri vysokej škole. Nebudem ale popierať, od tohto družstva sme čakali viac."

Spomínate Romana Skvašíka. Ten sa vo svojej prvej sezóne udomácnil v extraligovom Svite a dokonca si zahrá počas leta aj na ME B divízie v Grécku. Čo hovoríte na jeho napredovanie?

"Sme radi, že sa mu podarilo presadiť a že sa zúčastní kontinentálneho šampionátu v Grécku. Napodobní tak Zdena Virčíka, ktorý sa v druhej polovici deväťdesiatych rokov takisto prebojoval do mládežníckej reprezentácie do 15 rokov a zahral si s ňou na majstrovstvách Európy."

Aj v sezóne 2015/2016 ste pokračovali ako klub vo viacerých aktivitách na podporu basketbalu v meste. Môžete ich vymenovať?

"V minulej sezóne sa nám podarilo pokračovať v projekte Baby basketbal, Žiackej basketbalovej lige, Bav sa basketbalom a neber drogy a opäť sme zorganizovali Letný streetball, ktorý sa samozrejme uskutoční aj toto leto."

Aké ambície máte v tomto smere v ďalších mesiacoch?

"Potešiteľnou správou je naša výhra v projekte nadácie Tesco Vy rozhodujete mi pomáhame, kde náš projekt získal najviac hlasov. V rámci projektu budeme pokračovať nielen v organizácií podujatí pre deti, ale aj zlepšíme technické vybavenie. Konkrétne budú inštalované nové basketbalové koše na mini basketbal na ZŠ Komenského, ale aj darujeme prenosné basketbalové koše pre vybrané materské školy." 

Sezóne 2015/2016 je už za nami, no ďalšie pred nami. V ktorých kategóriách uvidíme vaše družstvá a s akými ambíciami pôjdete do nasledujúcej sezóny?

"Do celoslovenskej súťaže sme prihlásili družstvo kadetov, ktoré bude po minuloročnej premiére bojovať o lepšie umiestnenie. Ambíciou je aj stabilizácia predvedenej hry a výkonov družstva, s kvalitným tréningovým procesom.  V regionálnej súťaži skupiny východ bude hrať družstvo mladších žiakov. Povedú ho Marinko Svitlica a Zuzana Maľuková, a snahou je nielen udržanie tabuľkového miesta z minulej sezóny, ale aj kvalitné výkony a vyrovnané zápasy nielen s našimi tabuľkovými súpermi Košicami a Spišskou n/Vsou. V auguste sa rozhodne o prihlásení družstva starších mini žiakov a mladší mini žiaci budú hrať Turnaj Nádejí. Ďalej budú prebiehať aj tréningy starších žiakov a prípraviek. V sezóne sa chceme zamerať na doplnenie družstiev a rozvoj kvalitného tréningového procesu. Prioritne nemáme výsledkové ciele. Popri terajších tréneroch by sme chceli ešte o jedného trénera náš tím rozšíriť, ale či to tak bude, sa ukáže až v priebehu budúcej sezóny."



Uverejnené: 13.07.2016 15:19:33 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.